Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján?

Olvasónk hívta fel a figyelmünket, aki megdöbbentő képeket is küldött.

"A Markusovszky kórház proszektúráján levő áldatlan állapotokra szeretném felhívni a figyelmüket. Ma reggelre annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy 20 elhunyt egymás hegyén hátán a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni.

Nem független a helyzet a jelenleg zajló járványtól, de attól sem, hogy a kórház vezetősége évtizedek óta elhanyagolta a proszektúrát.

A rengeteg hozzátartozó egy, három darab székkel rendelkező kb két nm-es helyiségben várakozhatna az ügyintézés során (ez praktikusan egy családot jelent) a többi kint fagyoskodhat a szabadban" – írta olvasónk lapunknak küldött levelében.

Hozzátartozók várakoznak a hidegben
Olvasó

Olvasónk képeket is küldött, köztük egyet a halottakról is. Ha a fotó valóban a Markusovszky kórházban készült, nagyon szomorú a helyzet. A felvétel minket is megrázott, a padlón, egymáson zsákokban fekvő, néhol meztelen halottak képét kegyelti okokból nem közöljük, olvasónk is ezt kérte.

Valószínűnek tartjuk, hogy a rendkívüli helyzet miatt történnek ilyen szörnyű esetek, a kórház nem bírja a fokozott terhelést.

A Markusovszky kórházat azonnal értesítettük a levélről, feltettük kérdéseinket, amint választ kapunk, azt természetesen közöljük.

Frissítés (2020.11. 24): így kezelte a Nyugat az ügyet - ismerd meg, hogyan dolgozunk!

Cikkünk több kommentelője is kritikát fogalmazott meg velünk szemben. Volt, aki azt írta, nem is a szombathelyi kórházról van szó, most leírjuk, hogyan járunk el egy ilyen ügyben.

Az olvasótól e-mailben érkezett képeket leellenőriztük, a külső fotók valóban a szombathelyi kórház proszektúráját mutatják, ezt szerkesztőségünkben többen is megerősítették, sajnos, többeknek volt ott dolga korábban.

A belső, egymásra pakolt halottakról szóló képek meta-adataiból megállapítottuk, hogy tegnap és Szombathelyen készítették, és azt is, hogy ugyanazzal a telefonnal készült. A fotóról egyébként ezt írtuk: „Ha a fotó valóban a Markusovszky kórházban készült, nagyon szomorú a helyzet.” Azóta egyébként több informátorunk is megerősítette, hogy már korábban is hasonló állapotok voltak a proszektúrán.

Azt is kifogásolták sokan a kommentekben, hogy miért nem közöljük a fotót, többek szerint ez bizonyíték arra, hogy nem is létezik az a bizonyos fénykép. A fotó szerkesztőségünk birtokában van, ám ahogyan előző cikkünkben is írtuk, kegyeleti okokból nem hoztuk le. Ugyanis van a fotón olyan elhunyt, akit akár be is lehetne azonosítani a kép alapján – miután nem mindegyik holttest volt letakarva. A kép nagyon megrázó.

Az is a kritikák között van, hogy miért nem kerestük meg a másik oldalt. Válaszunk: megkerestük a kórházat, mégpedig cikkünk megjelenése előtt, azóta sem kaptunk választ.

Ma reggel telefonon is próbáltuk elérni a kórház vezetőit, a titkárságtól azt a választ kaptuk, hogy nagyon elfoglaltak, nem tudják kapcsolni őket. Így újra elküldtük tegnap egyszer már elküldött e-mailünket, és várjuk a választ.

Igaz, közben egy másik médiumnak válaszolt a kórház, és elismerte, hogy tényleg gondok vannak a proszektúrán. Erről ma mi is beszámoltunk. Valóban megtelt a Markusovszky kórház halottakat tároló helyisége, bővíteni kell 2020. November 24. 10:52

Lapunk, a Nyugat.hu mindig is odafigyelt arra, hogy valós információkat közöljön, és az összes érintett felet megkérdezzük. Alapvető filozófiánk, hogy mindig a vezetőket, a pozícióban, a hatalmon lévőket kritizáljuk, a többieket pedig segítsük. Itt sem a kórház dolgozóit hibáztatjuk, egy létező problémára hívtuk fel a figyelmet, még akkor is, ha ezzel a problémával nehéz szembenézni. Tettük ezt már sok alkalommal, és tesszük a jövőben is, amikor az olvasóink által beküldött problémákat szóvá tesszük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19