Vízhiány, elzárt vízcsap, felháborodott lakók - Történet a szombathelyi 14 emeletesből

Hétfő óta csak csordogál a víz a felső emeleti vízcsapokból, a földszinten juthatnak vízhez a lakók, de azt sem mindig.

"December 6-án a Petőfi Sándor utcai 14 emeletes magasház vízellátó rendszerén felújítási munkák kezdődtek a Bem Lakásszövetkezet megrendelésére.

A lakókat értesítették, hogy aznap délelőtt 4 óra hosszan szünetelni fog a vízellátás. Ezzel szemben a felső 8 emeleten e levél írásának időpontjáig (2021. december 8, 17 óra 30) nincs víz, nem lehet kezet mosni és a WC-t lehúzni.

Nyilván a nyomószivattyúnál merült fel olyan probléma, amit a megrendelő nem vett figyelembe.

A járványügyi vészhelyzet idején alapvető higiénia lehetőségétől vannak megfosztva emberek.

Hová lehet fordulni sürgős segítségért? Az ÁNTSZ-t és a rendőrséget már kerestük, de nem tudnak segíteni.

A fenti levelet egy olvasónktól kaptuk, aki a szombathelyi 14 emeletesben lakik. Az épület a Bem József lakásszövetkezethez tartozik, és kiderült, hogy az ügyben érintettek tudnak a problémáról, és a kijavításán dolgoznak.

A magasság miatt nyomásfokozókra van szükség

Felhívtuk a Bem Lakásszövetkezetet, ahol dr. Beliznai Pálné elnök elmondta, hogy a Petőfi S. u. 41. társasházban hétfőn (2021. december 6-án) nagy felújítás kezdődött az épület vízhálózatán. A felújítás a nyomásfokozó-szivattyúk meghibásodása miatt vált szükségessé.

A városi vízvezeték nyomása kevés a felső szintekhez
Mészáros Zsolt

A munkálatok következtében derült ki, hogy a tervezett módon az épület felsőbb szintjeire nem jut elegendő víznyomás, ezért egy átmeneti megoldásra volt szükség – mondta az elnök. Egyeztettek a Vasivízzel, a polgári védelemmel, az önkormányzattal, és ennek eredményeként beépítettek átmenetileg két kisebb teljesítményű szivattyút. Ezek arra alkalmasak, hogy kisebb nyomással ugyan, de felnyomják a vizet a felső emeletekre is. Igaz, így a vízcsapokból csak csordogál a víz.

Viszont amikor egyszerre sokan akarnak vizet engedni a házban, akkor a felső szintekre a kisebb nyomás miatt már nem mindig jut el a víz. Ilyen például a délután négy óra utáni időszak, amikor a lakók hazaérnek a munkából.

Az átmeneti megoldás sem jött be igazán

Az épület földszintjén van egy hulladéktároló, ahol van egy vízcsap. Az egyeztetések eredményeként úgy döntöttek, hogy ezt a tárolót kinyitják, hogy a lakók vízhez juthassanak, innen vödörben vihetnek vizet.

Az elnök elmondta, hogy az elmúlt napokban többször is jelezték, hogy valaki vagy valakik bezárják a hulladéktárolót. Többször is kinyitották, mégis rendszeresen zárva találják.

Az elnök szerda este is kapott telefonhívást arról, hogy zárva van a tároló, ma reggel kiküldte az egyik karbantartót, hogy vegye ki a zárbetétet, mert akkor nem tudják bezárni. A karbantartó a helyszínen azt látta, hogy a slagot valaki a hulladéktároló konténerébe tette, valamint a csapot nyitva hagyva elárasztotta a helyiséget és a lépcsőházat.

Ezek miatt kénytelenek voltak a társasház és a lakók érdekében biztonsági szolgálatot alkalmazni - tette hozzá.

Még pár nap

Beliznai Pálné elnök azt mondta, úgy látszik, vannak, akik saját maguknak akarnak ártani. Arra kérte a lakókat, hagyják nyitva a hulladéktároló ajtaját, és legyenek türelemmel, amíg a szakemberek beszerelik az új szivattyúkat.

Ezzel egyidejűleg a tervezett felújítás folyamatosan zajlik, előreláthatóan a vízhálózat végső beüzemelése kedden (2021. december 14-én) történik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem