Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három évtized, négy férfi: ki volt a legjobb szombathelyi polgármester?

Nemény András első beszédében értékelte elődei munkáját. Most mi is besegítünk neki, ön pedig elmondhatja véleményét - és vagy egy szavazás is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A helyi önkormányzatokról szóló törvényt a rendszerváltás idején alkották meg a döntéshozók, és összességében elég időtállóra és stabilra sikerült.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ez határozza meg a polgármesterek ténykedését, és bizony elég jelentős hatalommal ruházza fel őket.

A polgármester természetesen félkarú óriás, vagy ha úgy tetszik, szárnyaszegett madár a közgyűlés támogatása nélkül, de egy település fejlődési irányát, intézményeinek működését, közállapotait és általános hangulatát alapjaiban befolyásolja a polgármester személyisége.

Szombathelynek szerda óta új polgármestere van.

Hogy milyen irányt vesz vele a város, az majd csak jó néhány hónap, talán csak egy-két év múlva derül ki.

Viszont a beiktatás Járt mostanában a Csónakázó-tónál? Ilyen gyönyörűséges ott az ősz 2019. October 23. 19:26 kiváló alkalom, hogy egy gyors pillantást vessünk a város korábbi első embereinek munkásságára.

Annál is inkább, mert Nemény András első beszédében már értékelte elődeit: mindegyikről mondott néhány elismerő szót.

Az eseményről készült beszámolónkban Járt mostanában a Csónakázó-tónál? Ilyen gyönyörűséges ott az ősz 2019. October 23. 19:26 ezt az érdekességet megemlítettük ugyan, de nem tértünk ki a részletekre. Most egyrészt ezt pótoljuk, másrészt mi is hozzátesszük a magunkét.

És várjuk az önök véleményét, szavazatát!


Wagner András (SZDSZ, 1990-1998)

Wagner András (jobbról Hankó Faragó Miklós országgyűlési képviselő társaságában)
Czika László

Mit mondott róla Nemény András?

A város neki köszönheti az ipari parkot, a korai fejlesztő központot és a 86-87-es utak elkerülő szakaszát. Tragikusan korai haláláig megmaradt kedves, derűs embernek, akinek mindenkihez volt egy-két jó szava.

Mit mondunk mi?

Sokan máig Wagner első ciklusát tartják Szombathely legjobb négy évének. Miközben az ország megszenvedte a rendszerváltás gazdasági kihívásait, a városba egymás után költöztek be a nagy cégek. Sokatmondó, hogy itt nyitotta első üzletét a Tesco. A város kilencvenes évek eleji felpörgésében benne volt a szerencsés elhelyezkedés, de Wagner Andrásnak nagy szerepe volt abban, hogy ezt a lehetőséget ki is használta Szombathely.

Polgármesterségének második ciklusa már ellentmondásosabb, az általános vélemény szerint nem lépett fel határozottan bizonyos gazdasági lobbik ellen.


Szabó Gábor (Fidesz, 1998-2002)

Szabó Gábor (2008)
sadness

Mit mondott róla Nemény András?

Az élmények városát építette. Ez idő alatt épült a nemzetközi viszonylatban is jelentős szombathelyi Tófürdő, a Kalandváros, és ekkor indult ismét útjára a Savaria Történelmi Karnevál.

Mi mondunk mi?

Szabó Gábor volt eddig az egyetlen szombathelyi polgármester, aki egy ciklus erejéig töltötte be a tisztséget. Pedig a nehézkes indulás után valójában egész jó dolgok történtek a városban: Szabó Gábornak láthatóan voltak kreatív ötletei és hosszabb távú tervei.

Az első időszakra rányomta bélyegét a nyelvvizsgabotrány; ami a későbbi események tükrében ma már jelentéktelen apróságnak tűnik.


Ipkovich György (MSZP, 2002-2010)

Ipkovich György (2011)
Mészáros Zsolt

Mit mondott róla Nemény András?

12 év képviselőség után lett polgármester, hogy a hagyományokra és a történelem tiszteletére alapozva igazi polgári várost építsen. Szombathely a kultúra, a sport és a virágok városa lett. Ekkor lett új a Fő tér, indult a szombathelyi színház, épült az új Iseum és az Aréna Savaria.

Mit mondunk mi?

Ipkovich György népszerűségének a titka minden bizonnyal személyiségében rejlik: abban a fajta közvetlenségben és praktikusságban, amivel az ügyeket kezelte. Esetében érvényesült talán legkevésbé a pártpolitika, így sokan szerették és elfogadták a "túlsó oldalról" is.

Ipkovich minden bizonnyal megnyerte volna a 2010-es választást, ha függetlenként indul. A hitelét vesztett országos baloldal azonban nemcsak szavazatokat vett el tőle, de a kormány adósságspirálba is kényszerítette a várost.


Puskás Tivadar (Fidesz, 2010-2019)

Puskás Tivadar (2018)
szombathely.hu

Mit mondott róla Nemény András?

Ő volt a leghosszabb ideig regnáló szombathelyi polgármester. Munkát és becsületet ígért, és valóban becsülettel és keményen végigdolgozta a kilenc évet, sokszor a városnak áldozta a hétvégéjét is. Hozzá fűződik a Segítés városa program, az identitás program és születések fájának ötlete.

Mit mondunk mi?

Puskás Tivadar munkájának pozitívumait és negatívumait korábban egy hosszabb írásban már elemeztük Gyorsleltár: Puskás Tivadar polgármesterségének legjobb és legrosszabb húzásai 2019. August 22. 07:10 . Az előbbiek között mindenképpen ott vannak még a felújított közterek és oktatási intézmények, míg a negatívak között a város rendjének és tisztaságának hanyatlása.

Puskás Tivadarban egy kedves, korrekt embert ismertünk meg, akinek nem állt jól a központi propaganda által előírt migránsos demagógia.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés