Gyorsleltár: Puskás Tivadar polgármesterségének legjobb és legrosszabb húzásai

Kilenc év után új polgármester lesz Szombathelyen. Ideje leltárt készíteni.

Akárhogyan alakulnak az őszi önkormányzati választások, az már biztos, hogy Szombathelyen lezárul egy politikai korszak, merthogy a Fidesz nem Puskás Tivadart indítja a polgármesteri címért.

Puskás a város negyedik polgármestere a rendszerváltás után, és a választók - Wagner Andráshoz és Ipkovich Györgyhöz hasonlóan - két cikluson keresztül szavaztak neki bizalmat.

Talán abban is hasonlított az említett elődeihez, hogy az első ciklusa volt a sikeresebb, de most ne menjünk bele a részletekbe, lesz még erre időnk bőven, inkább végezzünk el egy gyorsleltárt arról, mik voltak a Puskás-korszak legjobb és legrosszabb ténykedései.

Mondani is felesleges, az alábbi lista önkényes és szubjektív, nem annyira a végső igazság kimondása, mintsem egy építő vita elindítása a célja.

A Puskás-korszak legjobb ténykedései

1. A kórházban zajló beruházások

Az új belgyógyászati tömb
Bonyhádi Zoltán

Az elmúlt időszakban számos komoly fejlesztés történt a Markusovszky-kórházban. Tudjuk, hogy ez nem oldja meg az ezer sebből vérző egészségügy helyzetét, de az új belgyógyászati tömb , a sebészet Olyan gyorsan felavatta Kásler Miklós a szombathelyi kórház megújult sebészetét, hogy nem is láttuk 2019. January 21. 13:49 vagy az új gépek mégiscsak azt jelzi, hogy történt valami.

2. Közterületek megújítása

A Romkert-sétány
Nagy Jácint

Nem lehet tagadni, hogy a város több olyan ponton is megújult, amelyek korábban ramaty állapotban voltak, most azonban kellemesek a szemnek és büszkén mutogathatjuk őket ide érkező ismerőseinknek. Ilyen például a Múzeumpark, Csónakázótó környéke, a Romkert feletti sétaút Megnéztem a Romkert feletti sétányt 2017. December 07. 10:17 vagy a most épülő Sportliget Megnéztük a polgármesterrel, hogyan építik a szombathelyi Sportligetet, amit véletlenül a választások előtt adnak át 2019. July 17. 15:51 .

3. Óvodák, iskolák felújítása

A Weöres Sándor óvoda
Nagy Jácint

Az elmúlt két ciklus alatt a város számos oktatási intézményében történtek kisebb-nagyobb felújítások. Nem sorolnánk fel a listát, helyette inkább egyetértően bólintunk.

4. Szombathely, a segítés városa

A tömeges újraélesztés rekordjának felállítása Szombathelyen (2015)
Vágvölgyi Bálint

Tudjuk, hogy politikai marketing is van benne bőven, de soha ennél haszontalanabb kampány ne legyen. Nemcsak az volt a haszna, hogy ezrek megtanulták az újraélesztés mozdulatait Újraélesztett a Nyugat.hu! 2013. October 08. 19:08 , hanem az is, hogy pozitív üzenete volt, ami mostanában nem gyakori velejárója a politikai kommunikációnak.

5. Jordán Tamás újbóli kinevezése

Jordán sokat tett a város kultúrájáért
Mészáros Zsolt

Jelen sorok írója bevallja, annak idején nem nagyon hitt a szombathelyi színház jövőjében, hogy aztán belássa tévedését. Jordán Tamásnak sikerült a bűvészmutatvány: úgy hozott létre egy népszerű színházat, hogy közben nem ment le kutyába. Hogy az utóbbi években nem sorvadt el teljesen a város kultúrája, abban oroszlánrésze van a Weöres Sándor Színháznak. Hogy pontosan milyen politikai csatározások - vagy éppen töketlenkedések történtek - Jordán Tamás legutóbbi kinevezése körül, azt pontosan nem tudni, mindenesetre a városnak jó, hogy Puskás Tivadar végül beadta a derekát. , még ha az előzmény megalázó is volt. Aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

A Puskás-korszak leggyengébb mutatványai

1. Haladás-stadion

A Haladás-stadion a VIP-teremből: szép, szép, csak minek, kinek?
Józing Antal

Az elmúlt korszak talán legnagyobb baklövése és hibája a 16 milliárd forintba kerülő sportkomplexum Felavattuk a Hali-stadiont! Itt újranézheti élő közvetítésünket 2017. November 08. 18:49 . Amit mellékesen úgy építettek fel, hogy senkinek fogalma nem volt, hogy ki és miből fogja majd működtetni. Közben - mindennek megkoronázásaként - a Haladás kipotyogott az első osztályból. A beruházás több szempontból is szimbóluma lehetne a Orbán-kormány szürrealitásának. Hiba volt asszisztálni ehhez.

2. Az új Berzsenyi tér

Az új Bezsenyi tér átadása (2017. december)
BZ

A tér felújításával megvolt az esély arra, hogy az ország egyik legszebb barokk terével dicsekedjen majd Szombathely. A szürke, fantáziátlan térkőrengeteg azonban nemcsak ezt az esélyt nullázta le, de a hely szakrális kisugárzását is.

3. A város mindennapi életének elhanyagolása

Megszokta a szemünk az ilyen életképet
j

Miközben egymást érték a látványos, vagy annak szánt presztízsberuházások, a város mindennapi élhetősége és általános képe romlásnak indult. Az egykor tisztaságára, rendezettségére oly büszke város szemetes és rendezetlen Szombathely mélyrepülésben: kezd szétcsúszni a város és az ország 2019. January 20. 08:07 lett, a járdák és utcák Ramaty állapotban a szombathelyi járdák 2018. July 03. 08:15 itt-ott a harmadik világot idézik, és a néha olyan érzésünk van, hogy a közlekedés az összeomlás szélén táncol Végre észrevették, hogy katasztrofális a közlekedés Szombathelyen 2018. October 18. 08:19 .

4. A Szent Márton-év értelmetlen pénzherdálása

Szent Márton egyik különös megidézése
Nagy Zoli

Vannak olyan ügyek, amelyekre korlátlanul pénzt lehet szerezni az államtól. Ilyen volt például a Szent Márton-év. Hogy aztán - a szegények védőszentjére hivatkozva - erőltetett, fantáziátlan vagy éppen giccses programokra tapsoljanak el sok százmillió forintot. Volt itt ingyenes Ákos-koncert , egy giccses Szent Márton-musical Kövezzenek meg, ez a Szent Márton passió egy behízelgő, giccses darab lett, minden csak nem jó 2016. July 22. 13:23 , gasztro- és hőlégballon fesztivál vagy éppen egy meghökkentően dilettáns kiállítás Kiakadt a szakma, a dilettáns Szent Márton-kép alkotójának saját tárlata nyílik a Képtárban 2016. November 30. 18:58 .

5. A vízió hiánya

Ilyen várost szeretnénk? Vagy ennek az ellenkezőjét? - Valakinek meg kellene mondania
Mészáros Zsolt

A Puskás-korszak nagy hibája volt a víziók hiánya. A képviselők sokat és sokszor vitatkoztak konkrét vagy szimbolikus dolgokról, de azzal adósok maradtak, hogyan képzelik el városunkat 10, 20 vagy 50 év múlva. Márpedig víziók hiányában a mindennapi döntések és cselekvések nem tudnak felemelkedni a kisszerűségen. És a víziók felrajzolása a városvezetés feladata.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény