Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bevezetik az áramot a szentgotthárdi Hársas-tóhoz és felújítják a környezetét is

Korábban attól tartottak a helyiek, hogy ha lesz vezetékes áram, akkor a befektetők is megjelennek és eltűnik a tó természetközeli hangulata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Esőbeállók, horgász stégek, árnyékolt homokozó, felújított gyalogutak, zsindelytetős és támlás padok, rönkfából készült torony, csúszda, mozgáskorlátozott horgászstég, fedett kerékpár tároló, újabb tűzrakóhelyek és hulladéktárolók.

Ezek az elemei a Szentgotthárd máriaújfalui városrész határában, természetvédelmi területem elhelyezkedő Hársas-tó tervezett fejlesztésének. A legfontosabb viszont, hogy a faluból idevezetik az áramot, ehhez 840 méter hosszú földkábelt fektetnek le.

A strand bejárata a parkoló felől
Bonyhádi Zoltán

Mindez azonban csak akkor valósul meg, ha a szentgotthárdi önkormányzatnak sikerül támogatást szereznie egy, ilyen célok megvalósítására kiírt uniós pályázaton. A pályázat benyújtásáról még augusztusban döntött a képviselő-testület, 40 millió forintot lehet elnyerni támogatásként.

Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy a Puskás Norbert által vezetett Vas megyei Horgászszövetség hívta fel a figyelmüket a pályázati lehetőségre, a pályázaton az önkormányzatnak van lehetősége indulni.

A terv azonban aggályokat is felvet, erről beszélt egyik olvasónk is a telefonban. A Hársas-tó fokozottan védett területen fekszik, az Őrségi Nemzeti Park része, erdők határolják, és gazdag az élővilága a környezetének is.

Strandolók
Bonyhádi Zoltán

A tavat a 80-as évek végén hozták létre úgy, hogy az apátistvánfalvi erdőkben eredő Hársas-patak völgyét egy gáttal lezárták, a patak vize feltöltötte a v9ölgyet és kialakult a 17,4 hektár vízfelületű, mintegy 700 méter hosszú, 2100 méter kerületű tó.

A déli részen, a gáttal szemközti partok szabadstrand működik, a mély vízre figyelmeztető bójákkal. A kis aszfaltos parkoló mellett fából épült öltöző, mellette illemhely. (A tavat öt éve jártuk körbe Árvíztől féltek, gyöngyöt csináltak 2014. August 13. 11:57 .)

Gyönyörű a környezet
Bonyhádi Zoltán

A tó eddigi, mintegy 30 éves története során mindvégig ügyeltek arra, hogy minél kisebb mértékben avatkozzanak bele a környezetbe. Igaz, a partot egy kavicsos sétányon körbe lehet sétálni, a strand mellett esőbeállót építettek, szigorúan fából, a parton vannak padok és néhány szalonnasütőhely is. 2015 őszén e gy pihenőhelyet alakítottak ki Kiránduló-pihenőt avattak a szentgotthárdi Hársas-tónál 2015. October 03. 13:53 a kirándulóknak.

2015-ben épített szalonnasütő a tó mellett
Lendvai Emil

A környéken élők azonban leginkább a áram bevezetésétől tartottak, a strandon nyáron üzemelő büfé aggregátorral termelte a szükséges áramot. Ugyanis erős a félelem attól, hogy ha kiépül a megfelelő infrastruktúra, akkor megjelennek a befektetők, márpedig a tavat és környékét a jelenlegi, természetközeli állapotban szeretnék megtartani.

Beruházásokról, magántőkéről jelenleg szó nincs, a terület önkormányzati tulajdon, és az Őrségi nemzeti Park felügyelete alatt áll. A most tervezett fejlesztések a kirándulók és a strandolók kényelmét szolgálják, legalábbis a jelenlegi tervek szerint.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés