Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bevezetik az áramot a szentgotthárdi Hársas-tóhoz és felújítják a környezetét is

Korábban attól tartottak a helyiek, hogy ha lesz vezetékes áram, akkor a befektetők is megjelennek és eltűnik a tó természetközeli hangulata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Esőbeállók, horgász stégek, árnyékolt homokozó, felújított gyalogutak, zsindelytetős és támlás padok, rönkfából készült torony, csúszda, mozgáskorlátozott horgászstég, fedett kerékpár tároló, újabb tűzrakóhelyek és hulladéktárolók.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ezek az elemei a Szentgotthárd máriaújfalui városrész határában, természetvédelmi területem elhelyezkedő Hársas-tó tervezett fejlesztésének. A legfontosabb viszont, hogy a faluból idevezetik az áramot, ehhez 840 méter hosszú földkábelt fektetnek le.

A strand bejárata a parkoló felől
Bonyhádi Zoltán

Mindez azonban csak akkor valósul meg, ha a szentgotthárdi önkormányzatnak sikerül támogatást szereznie egy, ilyen célok megvalósítására kiírt uniós pályázaton. A pályázat benyújtásáról még augusztusban döntött a képviselő-testület, 40 millió forintot lehet elnyerni támogatásként.

Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy a Puskás Norbert által vezetett Vas megyei Horgászszövetség hívta fel a figyelmüket a pályázati lehetőségre, a pályázaton az önkormányzatnak van lehetősége indulni.

A terv azonban aggályokat is felvet, erről beszélt egyik olvasónk is a telefonban. A Hársas-tó fokozottan védett területen fekszik, az Őrségi Nemzeti Park része, erdők határolják, és gazdag az élővilága a környezetének is.

Strandolók
Bonyhádi Zoltán

A tavat a 80-as évek végén hozták létre úgy, hogy az apátistvánfalvi erdőkben eredő Hársas-patak völgyét egy gáttal lezárták, a patak vize feltöltötte a v9ölgyet és kialakult a 17,4 hektár vízfelületű, mintegy 700 méter hosszú, 2100 méter kerületű tó.

A déli részen, a gáttal szemközti partok szabadstrand működik, a mély vízre figyelmeztető bójákkal. A kis aszfaltos parkoló mellett fából épült öltöző, mellette illemhely. (A tavat öt éve jártuk körbe Árvíztől féltek, gyöngyöt csináltak 2014. August 13. 11:57 .)

Gyönyörű a környezet
Bonyhádi Zoltán

A tó eddigi, mintegy 30 éves története során mindvégig ügyeltek arra, hogy minél kisebb mértékben avatkozzanak bele a környezetbe. Igaz, a partot egy kavicsos sétányon körbe lehet sétálni, a strand mellett esőbeállót építettek, szigorúan fából, a parton vannak padok és néhány szalonnasütőhely is. 2015 őszén e gy pihenőhelyet alakítottak ki Kiránduló-pihenőt avattak a szentgotthárdi Hársas-tónál 2015. October 03. 13:53 a kirándulóknak.

2015-ben épített szalonnasütő a tó mellett
Lendvai Emil

A környéken élők azonban leginkább a áram bevezetésétől tartottak, a strandon nyáron üzemelő büfé aggregátorral termelte a szükséges áramot. Ugyanis erős a félelem attól, hogy ha kiépül a megfelelő infrastruktúra, akkor megjelennek a befektetők, márpedig a tavat és környékét a jelenlegi, természetközeli állapotban szeretnék megtartani.

Beruházásokról, magántőkéről jelenleg szó nincs, a terület önkormányzati tulajdon, és az Őrségi nemzeti Park felügyelete alatt áll. A most tervezett fejlesztések a kirándulók és a strandolók kényelmét szolgálják, legalábbis a jelenlegi tervek szerint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés