Hatalmas igény lenne rá, de nálunk mégsem lehet használni az erkélynapelemeket

Németországban és Ausztriában nagyon népszerűek.

Nem kell magyarázni, hogy a kormány közelmúltbeli bejelentése Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány: nem mindenkire vonatkozik majd a rezsicsökkentés 2022. July 13. 15:52 óta miért nőtt meg az érdeklődés az alternatív energiaformák iránt.

A hőszivattyúk, napelemek és hasonlók iránti kereslet robbanásszerűen emelkedett, és ezzel párhuzamosan az erkélyre szerelhető napelemek is a figyelem központjába kerültek.

Ezek a szerkezetek meglehetősen olcsók, műszakilag egyszerűek, konnektorba dughatók, és ami szintén nagyon fontos: telepítésükhöz nem kell szakember.

A teljesítményük nem túl izmos – maximum 600-800 watt -, de arra jók, hogy besegítsenek a villanyszámlába, merthogy egy saját átalakítón keresztül a megtermelt áramot betáplálják az háztartás hálózatában.

Szombathely, Thököly utca - itt is elférne néhány napelem
Józing Antal

A G7.hu szakportál írása ezeket a készülékeket, illetve a jogi szabályozásokat járja körül, és bizony a helyzet nem túl rózsás. Finoman szólva.

Összehasonlításként: Németországban két regisztráció – és egy speciális dugalj beszerelése - után már indulhat is a mini napelemrendszer, Ausztriában, Hollandiában és Svájcban még egyszerűbb a beüzemelés.

Mindez azért lehetséges, mert egy európai rendelet szerint a 800 wattnál kisebb rendszerek nem zavarnak be a nagy rendszerek működésébe.

A DW.com már tavaly, az energiaválság előtt foglalkozott a témával, és arra a következtetésre jutott, hogy ezek a kisméretű napelemek egy háztartás áramszükségletének a 30 százalékét képesek kitermelni, az erkély mellett, és egy szakember úgy nyilatkozott a lapnak, hogy eddig még nem merült fel biztonsági probléma velük kapcsolatban.

Magyarországon más a helyzet.

Nálunk az áramszolgáltatók - biztonsági és technológiai okokra hivatkozva – tiltják a használatát, mi több, aki ilyent használ, szerződésszegést követ el, és akár ki is kapcsolhatják nála a szolgáltatást.

És ebben nincsenek benn az erkélyes megoldások
MTI

Nem a mi feladatunk igazságot tenni, az viszont biztosnak látszik, hogy hazánkban is sokan gondolkodnak ilyen megoldásban, annál is inkább, mert van olyan magyar webáruház, ami már elkezdte árulni a készüléket.

A vásárlók részéről most elsősorban tájékozódásra van szükség, és közben az sem ártana, ha a magyar illetékesek is átgondolnák a szabályzókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech