Havonta átlagosan 60 ezer forinttal kerül többe a megélhetés

Egyáltalán nem érezni az infláció csökkenését.

Szinte nincs olyan, aki ne költene többet a megélhetésre, mint egy évvel korábban - egyebek közt ez derül ki a K&H legfrissebb felméréséből, amelyet a 444 szemlézett.

A felmérés eredménye szerint a 30-59 éves válaszadók havi átlagban mintegy 60 ezer forinttal költenek többet, mint tavaly. Az első negyedévben ennél is több, 64 ezer forintos többletkiadás volt a jellemző átlagban.

A legtöbben - a válaszadók 37 százaléka - úgy saccolt, hogy 50-99 ezer forinttal költenek többet, mint tavaly. 28 százalékuk 20-49 ezer forint közötti havi kiadásnövekedést érzékel, 18 százalékuk pedig úgy érzi, hogy átlagban 100-149 ezer forinttal is többet kell fizetnie.

Az adatok a bank szerint azt jelzik, hogy „bár az infláció minimális mértékben lassult a második negyedévben, ezt a harmincas, negyvenes és ötvenes korosztályba tartozók nem igazán érzékelték”. A második negyedévben válaszadóknak összességében mintegy 91 százaléka nyilatkozott úgy, hogy növekedtek a mindennapi anyagi terhei.

A tapasztalt költségnövekedések mediánértéke 48 ezer forint volt, vagyis ez az az összeg, amennyinél a válaszadók fele több, fele kevesebb pluszkiadást érzékelt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság