Hazudtak nekünk a földrajzórákon? Hát, a térképeink biztosan!

Két detroiti fejlesztő megmutatja, hogy a megszokott, úgynevezett Mercator-vetületben ábrázolt térképekkel mi a súlyos baj.
Nyugat.hu

Hát az a baj, hogy mivel egy "kiterített" térképformátumról beszélünk - hiszen a számítógépeink képernyője és a tankönyvek lapjai egyelőre nem képesek a térábrázolásra, holott a Föld ugye gömb alakú -, ezért ezen a kiterített változaton az országok egymáshoz viszonyított méretarányai elképesztő mértékben torzulnak. A jelenség a térképen észak-déli irányban mozogva domborodik ki igazán, azaz nem domborodik, mert a földrajztanáraink erről soha nem beszéltek.

Vagyis arról, hogy például

Grönland egyáltalán nem egy akkora területű jégföld, mint Afrika: a fekete kontinensbe 14-szer beleférne!

És még jó néhány összehasonlításon elhűlhetünk, ha megnézzük ezt a videót. És biztosan más szemmel fogunk innentől kezdve nézni a térképeinkre.

De hogy jött össze ez a torzulás? Így:

A flamand Gerardus Mercator által 1569-ben létrehozott térkép óriási jelentőséggel bírt a tengeri hajózásban, ám az említett okokból adódóan minél feljebb vagy lejjebb böngészünk a térképen, az adott területek annál nagyobbnak vannak rajzolva rajta, holott a valóságban sokkal kisebbek.

Ezért nemrég két detroiti programozó, James Talmage és Damon Maneice továbbgondolta, mit lehetne kihozni ebből a torzulásból, és megalkottak egy interaktív térképet , amin játszva nézhetjük meg az egyes országok valódi méreteit. Az előbbi linkre kattintva csak beírunk egy országnevet, mondjuk a sajátunkét ( Hungary -t írjunk!), aztán a megjelenő országformát az egerünkkkel oda húzzuk, ahova akarjuk. Ha el szeretnénk tüntetni, akkor csak jobb egérgombot nyomunk felette. Elég jó időrabló játék, de tanulságos!

Íme, Magyarország valódi mérete Grönlandhoz, illetve Afrika nyugati partjaihoz képest:

Nyugat.hu

Jó szórakozást mindannyiunknak!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech