Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szarvasi lámpagyár rántotta magával a szombathelyi Helois Kft-t

Közös tulajdonosa van a két cégnek, 350-400 munkahelyet érint a döntés.

A Helios Világítástechnikai Kft. január 18-án bejelentette alkalmazottainak, hogy befejezik a termelést – írja válaszlevelében a cég, miután a kft. további sorsa felől érdeklődtünk. Hozzáteszik, hogy minden segítséget megadnak alkalmazottaiknak, ennek köszönhetően 60 fő már el is helyezkedett, és további tárgyalásokat folytatnak.

A szarvasi lámpagyár rántotta magával a szombathelyi céget

A Kft-nél mintegy 80-90 ember dolgozott, de a cég bezárása több beszállítót is érint, így 350-400 munkahelyről van szó.

Kovács Dávid

Január közepén írtuk Szombathelyi tulajdonosa van a bajba került szarvasi lámpagyárnak 2019. January 14. 09:34 , hogy komoly bajba került a szarvasi lámpagyár, aminek szombathelyi tulajdonosai és menedzsmentje volt. Január 25-én be is ütött a baj Mindenkit kirúgtak a Szarvasi lámpagyárból, bezárt a szombathelyi üzlet is 2019. January 25. 11:25 , mindenkit, mintegy 400 embert elbocsátottak, bezárt a szombathelyi üzletük is.

A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött.

A gyár korábban az IKEA egyik beszállítója volt, az volt a céljuk, hogy az Ikea PS 2014 néven forgalmazott lámpacsalád kizárólagos gyártói legyenek, ehhez vásároltak gépeket és berendezéseket a másfél milliárdos fejlesztés során. A megrendelést azonban elveszítették, mert nem megfelelő minőségű termékek is lejöttek a gyártósorról.

Kovács Dávid

Az IKEA közleményben reagált a gyár bezárásának hírére, azt írták, Az Ikea azt írta, hogy sokáig egyeztetett a nemrég bezárt szarvasi gyárral 2019. January 29. 20:03 hogy a szerződés felmondása hosszabb ideig tartott és részletes terv alapján történt.

A szarvasi gyár egyik tulajdonosa a szombathelyi Helios Kft. volt, a másik a kőszegi Csébics Ádám. A Heliosnak a Horvátzsidányban élő Csébics Ferenc a többségi tulajdonosa.

Túl nagy fejlesztésbe kezdtek, nem bírták

Információink szerint a szarvasi gyár problémái a másfélmilliárdos fejlesztés közben kezdődtek, a bevételek nem fedezték teljesen a bankhitel törlesztését, ráadásul az új gépek gyors felszerelése és a fokozott tempó a minőség rovására is ment.

Kovács Dávid

A közös tulajdonosi kör és a közös menedzsment miatt a szarvasi gyár által felvett hiteleket a szombathelyi Helios Kft-re is ráterhelték, és ez okozta a kft. bezárását.

A Helios Világítástechnikai Kft-t 1992-ben alapították a HELIOS Világítástechnikai és Kerámia Vállalat jogutódjaként, fő tevékenysége villamos világítóeszközök gyártása volt. Ahogy fentebb írtuk, 80-90 embernek adott munkát, de beszállítóin keresztül 350-400 embert érint a megszűnése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra