Kiderült, Hende tévedett, mégis fizetős lett az M86-os vasi szakasza

Hittünk dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, erre alapozva írtuk korábbi cikkünket. Hiba volt. A valóság 24 óra alatt cáfolta a minisztert és minket.

Fizetni kell ma 0 órától azoknak, akik használni akarják a közben autóúttá előléptetett M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakaszának bármely méterét. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő ennek teljesen az ellenkezőjét állította mindössze egy nappal korábban Örömhír! NEM lesz fizetős az M86 Vasban - mindezt Hende Csaba garantálja a mai Vas Népében 2014. December 31. 19:08 a Vas Népe napilapnak adott interjújában, ellenzéki riogatásnak nevezve az erről szóló híreket. A miniszter még azt is kijelentette, hogy nincs semmilyen kormányzati előterjesztés azzal kapcsolatban, hogy fizetős legyen az út.

Kollégánk már meg is vette első sárvári Vas e-matricát
Tánczos Mihály

A tegnap megjelent cikkünk végén ugyan kételyeinket is felsoroltuk (a kormany.hu-n világosan a fizetős utak között tüntetik fel a vasi M86-os szakaszt, a Magyar Közút emberei Szilveszter napjának délutánján elkezdték kihelyezni a díjfizetésre figyelmeztető táblákat és a benzinkutak is aznap kaptak tájékoztatót arról, hogy másnaptól ún. Vas típusú e-matricát kell árulniuk.) Dr. Hende Csaba azonban annyira egyértelműen fogalmazott, hogy hittünk neki.

Kollégánk nem sokkal éjfél után egy sárvári Shell kútra ment be, kért egy e-matricát Vas megyére és kapott. Az 5000 forintos szelvény 2016. január 31-ig érvényes és még plusz egy évig meg kell őrizni. Kizárólag Vas megyére terjed ki az érvényesség, öröm az ürömben, hogy a józan ész logikája szerint a később elkészülő szakaszokra is érvényes lesz. (A pletyka szerint a fizetési kötelezettséget kiterjesztik majd a 86-os Répcelak-megyehatárig terjedő szakaszra, valamint az Egyházasrádóc-Körmend részre (pl. az ún. körmendi egyenes), illetve a megyét kelet-nyugati irányban átszelő 8-as főút egyes részeire is.)

Egyelőre azonban az biztos, hogy a kormány tag Hende Csaba egyértelmű cáfolata ellenére fizetős lett az M86-os Szombathely-Szeleste közötti szakasza. Olvasóinktól elnézést kérünk, amiért félretájékoztattuk őket, de mentségünkre szóljon, hogy a dr. Hende Csaba szavainak ellentmondó tényeket is megosztottuk cikkünkben.

Most azonban dr. Hende Csabának kellene megszólalnia és kiállni a Vas megyeiek elé, hiszen 24 óra alatt kiderült, hogy félrevezette az általa képviselt lakosságot olyan kérdésben, ami azonnali 5000 forint plusz kiadást jelent rengeteg Vas megyében élő autósnak, illetve ismét a falvakra vezeti az M86-os főút forgalmának egy jelentős részét.

Új táblák Szombathely határában - az év utolsó napján helyezték ki őket
Tánczos Mihály

(Azok az autósok, akik navigációs rendszerükben nem engedélyezik a fizetős utak használatát ezután Zanaton, Váton, Szelestén és a még jelenleg is érintett falvakon keresztül haladnak majd Csorna felé, illetve később Ják, Nagykölked stb. is nagyobb átmenő forgalommal számolhat.)

Hátba döfték Hende Csabát?

Dr. Hende Csaba a választások előtti két hónapban kiemelkedően sokszor tisztelte meg a fővárosból az általa képviselt vasiakat, hogy szalagátvágásokon, avatásokon mutassa meg, mennyire jól képviseli a megye érdekeit. Úgy gondoljuk, a mostani esetben is megérdemelnék a vasiak, hogy kiálljon a miniszter és magyarázatot adjon a történtekre és levonja a következtetéseket azon kívül, hogy "ellenzéki riogatás" és "elmúlt nyolc-tíz-ezer év".

A tavalyi lista még hosszan sorolta a díjmentes szakaszokat. Ez a 2015-ös...
Forrás: nemzetiutdij.hu

A történtek fényében elképzelhető, de nem elfogadható, hogy Hende Csabának valóban fogalma sem volt arról, hogy egy nappal később komoly változások állnak be az általa képviselt térség közlekedésében. Lehet, hogy egy háttér megállapodást rúgtak fel a minisztériumban pár nappal korábban és erről "elfelejtették" értesíteni Hende Csabát, aki így örömmel számolt be arról, hogy a kormány 5 milliárd forintot biztosít pl. a Szent Márton-terv végrehajtására.

Szent Márton születésének megünneplésére így több pénz jut, mint amennyit az új útdíjból beszednek Vas megyében, hiszen csak a kormány által biztosított pénzből egymillió autós éves vasi e-matricájának ára megy el a szent megünneplésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Örömhír! NEM lesz fizetős az M86 Vasban - mindezt Hende Csaba garantálja a mai Vas Népében

A munkások viszont valószínűleg nem olvasták ezt az interjút, hiszen szilveszter délutánján már szerelték fel az új táblákat a 86-oson... Sőt, már az első matricát is megvettük. Ciki. Nagyon.

Fizetős lesz a gyorsforgalmi 86-os, ezt a Fidesz egy hete rémhírnek nevezte

Szombathelytől egészen Szelestéig fizetni kell a 86-oson, a többi szakaszt még építik. Már szerelik a figyelmeztető táblákat. Általános tudnivalók.

Fidesz: Ne riogasd útdíjjal az embereket, MSZP, hanem a karácsonyra készülj!

A jobboldal reagált a 86-os főút fizetőssé tételével kapcsolatos hírekre. Amik szerintük rémhírek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet