Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pert nyert a Nyugat Hende Csabával szemben, le lehet írni, ha politikusok minősítik egymást

Hende Csaba a tárgyalás alatt hecc- és szennylapnak is titulált minket, most fizetheti a perköltséget.

A volt honvédelmi miniszter két éve perelte be lapunkat azért, mert tudósítottunk egy MSZP-s sajtótájékoztatóról A trafiktörvény „az államosított korrupció iskolapéldája” 2013. April 29. 11:56 . Ezen a sajtótájékoztatón Czeglédy Csaba, városi képviselő – többek között – azt mondta, hogy a pályázatok elbírálása teljesen kézi vezérelt dolog volt, és véleménye szerint a végső döntéseket helyben Hende Csaba hozta meg.

Csak a Nyugat.hu-t perelte be Hende

Hende Csaba nem sokkal később egy közleményben reagált, amit mi annak rendje és módja szerint közöltünk is. Ennek ellenére Hende pert indított Czeglédy Csaba és a Nyugat.hu ellen is. Utóbbit arra alapozta, hogy lapunk megsértette az ő személyiségi jogait azzal, hogy közöltük, amit a szocialisták mondtak róla.

Czeglédy Csaba, Nemény András és Ipkovich György az ominózus sajtótájékoztatón
Mészáros Zsolt

A per több tárgyalást megért, mi a harmadikról tudósítottunk először Beperelt minket Hende Csaba, de legalább láttunk élőben egy trafikpályázat-elbírálót 2015. February 18. 21:15 , amely idén februárban volt a Veszprémi Törvényszéken. Itt Hende azt is elmondta, miért csak lapunkat perelte be, ugyanis az említett sajtótájékoztatóról rajtunk kívül még több sajtóorgánum is hasonlóan tudósított, mint mi. A miniszter kijelentette, hogy a Nyugat.hu-t szenny- és hecclapnak tartja.

Az elsőfokú ítélet márciusban született meg A bíróság szerint a Nyugat jogsértő volt meg nem is, amikor beszámolt egy Hende Csabát is kritizáló sajtótájékoztatóról 2015. March 22. 23:29 , a bíróság gyakorlatilag azt mondta ki, hogy a Nyugat.hu jogsértő is volt, meg nem is. A bíróság megállapította, hogy a Nyugat felelős a valótlan hírközlés híresztelésében, azonban mivel eleget tett a pontos, gyors és hiteles tájékoztatás követelményének, mentesülünk a jogsértésből származó jogkövetkezmények alól. Hende Csaba tehát nagyobb részben pervesztes lett a Nyugattal szemben, nem kell helyreigazítanunk, és a perköltség sem minket terhel.

Pernyertesek voltunk, de fellebbeztünk

Ügyvédünk, dr. Szendrő-Németh Tamás azonban ezzel nem értett egyet, mint akkor mondta, a törvényszék ítéletével következetesen érvényre juttatta az alaptörvényben foglalt sajtószabadságot, amelynek jelentősége abban nyilvánul meg, hogy a politika ne tudjon nyomást gyakorolni a sajtóra, és kikényszeríteni, hogy az újságíróknak öncenzúrát kelljen gyakorolniuk.

De hozzátette, hogy ez akkor lenne még egyértelműbb, ha ilyen esetben egy médium

nem mentesül a jogsértés alól

, hanem semmilyen mértékben nem részese az esetleges jogsértésnek. Vagyis: ne kelljen félnie attól, hogy beperelik, ha objektíven tudósít egy hivatalos politikai sajtótájékoztatóról. Ezért fellebbeztünk is az ítélet ellen.

A per hátteréről a Győrí Itélőtábla anyagában is olvashatnak.

Objektívek és korrektek voltunk a bíróság szerint

Tegnap aztán megszületett az ügyben a Győri Ítélőtábla másodfokú ítélete, amely kimondja, a Nyugat.hu nem sértette meg Hende Csaba személyiségi jogait. A szóbeli indoklás szerint a Nyugat.hu tájékoztatása a sajtótörvénynek mindenben megfelelt, objektív, szövegszerű, korrekt, bemutatta Hende álláspontját, mindezek miatt nem jogellenes. Az Ítélőtábla Hendét kötelezte 50.000,-Ft másodfokú perköltség megfizetésére a Nyugatnak, az elsőfokú fizetendő perköltség: 127.000,-Ft.

A Győri Ítélőtábla ítéletével megvédte a sajtószabadságot, nem engedte, hogy a közhatalmat gyakoroló politikus a bírósági eljárással öncenzúrára kényszerítse a sajtót. Az ítélőtábla elfogadta azt az alperesi érvelést, hogy a mindennemű szakmai követelményt betartó sajtó szükségszerűen nem járhat el jogszerűtlenül akkor, amikor objektíven, valósághűen tudósít egy közérdeklődésre számot tartó eseményről – mondta Szendrő-Németh Tamás az ítélet után.

Az ATV tegnap esti híradójában részletesen foglalkoztak az üggyel. A perről szóló tudósítás 22:00-kor kezdődik.

Mi annyit teszünk hozzá, hogy az ítélet precedensértékű is lehet, hiszen ezek után a politikusoknak tudomásul kell venniük, ha politikai ellenfeleik őket kritizáló véleménye is nagy nyilvánosságot kap. És, ha egy médium betartja a jogi és sajtóetikai szabályokat, nem kell attól tartania, hogy politikai fenyegetettségben kell működnie.

A per másik részében az Ítélőtábla jóváhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amellyel megszüntették az eljárást Czeglédy Csaba ellen, azzal, hogy Czeglédy nem sértette meg Hende Csaba személyiségi jogait. Az MSZP-t viszont 100 ezer forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezték, ezzel ötödére csökkentették az első fokon megítélt 500 ezer forintot.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra