Hiába áll a Máré-vár a hegytetőn, hiába őrzi sárkány, alig ismeri valaki

Olvasta a cikket a Zengő-megmászásáról? Nos, ha kedvet kapott hozzá, akkor ajánlok egy kiegészítő helyszínt is, ami legalább annyira romantikus.

Amikor a Zengő-megmászásáról készült beszámolót Séta a Zengő tetejére, amely egyelőre nem divatos - és pont ez a jó benne August 21. 11:26 írtam, válogattam a fotókat, akkor jutott eszembe, hogy a nyáron meglátogattam a közelben lévő Máré-várat is.

Azért feledkezhettem meg erről a Mecsekben megbúvó érdekességről, mert természetes, hogy mindig elmegyek ide, amikor arra járok. Mintha egy zarándokhely lenne.

És valahol az is.

Még általános iskolás voltam, amikor barátaimmal, osztálytársaimmal majdnem heti rendszerességgel elsétáltunk ide az erdőn keresztül, majd néhány év múlva a szomszédos - irgalmatlanul hideg vizű - strand lett a fiatalkori kirándulások - és olykor fékeveszett partik - színtere.

Máré-vár, Mecsek, erdő, növények
Józing Antal

És később is visszajártam ide, amikor már rég elkerültem az ország másik végére. Van valami mágnesszerű ebben a hegytetőn álló meseszerű épületben, a magányosságában, vadregényes környezetében és a várfalról nyíló kilátásban, a Kelet-Mecsek zabolátlanságában.

Régebben, nagyon helyesen, sorompóval zárták le a hegyre vezető utat, újabban, a trendeknek megfelelően, autóval is fel lehet egészen falak alá menni.

Máré-vár, Mecsek, erdő, növények
Józing Antal

Ettől függetlenül azt ajánlom, hogy aki eljön, tegye le az autót, valahova a magyaregregyi elágazótól nem messze, mondjuk a fent említett strand után, ahol van egy csinos parkoló is.

Innentől egy festői völgyben sétálunk, ami már önmagában is nagy élmény. Szitakötők röpködnek körülöttünk, az aszfalton bogarak közlekednek, az út szélén valószínűtlenül nagy lapulevelek és zsurlók nőnek, és egy pillanat kétséget sem hagynak afelől, hogyha úgy alakul, remekül ellesznek az emberi világ nélkül is. Talán már készülnek is rá.

Máré-vár, Mecsek, erdő, növények
Józing Antal

Egy bő kilométeres séta után érkezünk egy vendégházhoz, ott van a már említett – nyitott -sorompó, és onnan egy alapos kaptatón érünk fel a várhoz, amely csak a legutolsó pillanatban bukkan ki az erdő fái közül.

A várat - ami egyébként felbukkan az Egri csillagok regényben is - és környezetét néhány évvel ezelőtt felújították, nemcsak a pihenőpadok és a várban található kiállítás újult meg, de az egész történelmi látványosságot alaposan leöntötték helyi legendákkal.

Máré-vár, Mecsek, erdő, növények
Józing Antal

Ezért kap most nagy hangsúlyt a vár – megfilmesítésért kiáltó - meséje, ennek a szellemében készült el gumiabroncsokból az „Ércnyelő sárkány” szobra, és a Kelet-Mecseki Legendárium is.

Ez utóbbi egy múzeumnak és egy elvarázsolt kastélynak az ötvözete, és olyan jól sikerült, hogy ott jártunkkor egy anyuka még a várkapuhoz vezető lépcsőkön is igyekezett megnyugtatni az alaposan megszeppent kislányát, hogy a valóságban nincsenek koboldok.

Máré-vár, Mecsek, erdő, növények
A Máré-vár mellett számos hasonló lovagvár volt a Kelet-Mecsekben
Józing Antal

A gyerekeknek tehát adva van az izgalom, és a tériszonyos felnőtteknek is, azoknak, akik a meredek lépcsőkön felmerészkednek a gyilokjárókra is. Cserében viszont a várfalakról páratlan kilátást kapnak Kelet-Mecsekre, amelyről a Zengőről szóló cikkemben Séta a Zengő tetejére, amely egyelőre nem divatos - és pont ez a jó benne August 21. 11:26 már áradoztam.

Máré-vár, Mecsek, erdő, növények
Kilátás a várfalról - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Halkan mondom, hogy a felújítással valami elveszett a várból, de ezt valószínűleg csak azok hiányolják, akik korábban is ellátogattak ide. Aki először érkezik, annak mindenképpen nagy élmény lesz.

És hogy milyen volt a vár hangulata néhány évtizeddel ezelőtt, az ma már nem is fontos, a kelet-mecseki legendák pedig amúgy is tovább élnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Séta a Zengő tetejére, amely egyelőre nem divatos - és pont ez a jó benne

Vannak, akiknek ez az egyik legszebb hely Magyarországon. És erre bizonyítékaink vannak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek