Séta a Zengő tetejére, amely egyelőre nem divatos - és pont ez a jó benne

Vannak, akiknek ez az egyik legszebb hely Magyarországon. És erre bizonyítékaink vannak.

A közelmúltban volt szerencsém több időt elölteni természetjárókkal, és arról is elég sok szó esett, hogy ki milyen hegyeken járt eddig.

Sokan sok mindent emlegettek, voltak, akik jártak a Himaláján, az Alpokban vagy éppen Dél-Amerikában, persze még többen a Mátrában vagy a főváros közeli, amúgy csodaszép Pilisben Csak motiváció kell hozzá és egy pár jó cipő - Végigmentünk Magyarország leghíresebb szakadékán June 05. 19:06 .

És amikor előhoztam az én kis szerény Zengőmet, kiderült, hogy senki nem volt ott, még a közelében sem nagyon.

A Mecsek önmagában nem ígér sok izgalmat, ki is esik az idegenforgalom fő sodrából. A Kelet-Mecsek ezen belül is külön világ, mert míg Pécs környékén azért csak be-bemerészkednek az erdőbe a turisták, addig keletebbre már főleg csak a bakancsosok róják az utakat, de ők sem tömegével.

Így aztán a hegységnek ez a része az ország legérintetlenebb tájai közé tartozik.

Mecsek, Zengő, erdő, túra
A Kelet-Mecsek a bakancsosok terepe
Józing Antal

A Mecsek – és az egész Dél-Magyarország – legmagasabb pontja a Zengő a maga 682 méterével. Ez jóval alacsonyabb, mint a Mont Blanc vagy a Tátra, de ahogy a Kistehén zenekar számából tudni lehet, ezek viszonylagos dolgok. Ami az autóból egy kis hupkának tűnik, azt akár órákig lehet mászni a valóságban.

A Zengőre több irányból lehet feljutni, mi legutoljára a legkönnyebbet választottuk. Hosszúhetény felől viszonylag lassan emelkedik a meglehetősen jól kitáblázott turistaútvonal, és csak a végén kell komolyabb kaptatókra számítani.

Mecsek, Zengő, erdő, túra
A hegy tövében jó borokat késíztenek
Józing Antal

Először a házak, majd a szőlőskertek között visz az ösvény, és mi rácsodálkozunk, micsoda vadregényes környezetbe épültek itt annak idején a nyaralók és a présházak.

Aztán már csak a természet marad, de annak a legszebb arca: a Kelet-Mecsek egyszerre szelíd és vadregényes, mivel csak elvétve találkozunk túrázókkal vagy emberi tevékenység nyomaival, így áthat bennünket a kivételezettség és a beavatottság érzete.

Mecsek, Zengő, erdő, túra
Kattintson a képre a galériához
Józing Antal

Minél feljebb megyünk, annál izgalmasabb panoráma tárul elénk, meglepődünk például, hogy milyen messze van és mennyire jelentéktelen mellékszál itt a fák közül kibukkanó pécsi tévétorony.

Körülbelül 4 kilométeres, másfél órás, nem túl megerőltető séta után érünk fel a csúcsra, illetve a két évvel ezelőtt átadott új kilátóhoz, amelyet a régi geodéziai torony köré-fölé építettek.

Mecsek, Zengő, erdő, túra
Kattintson a képre a galériához
Józing Antal

Itt egy tábla emlékeztető a 2004-es zengőhegyi csatára . Ez egyike volt azoknak a ritka eseteknek, amikor a környezetvédők győztek. Pedig az ellenfél nem volt akárki: a NATO tervezett ide lokátort, de helyi környezetvédők és Greenpeace-aktivisták ezt megakadályozták.

Ha arra járunk, képzeletben emeljük meg kalapunkat előttük: ha nincsenek ők, most szögesdrót van itt és nem kilátó.

Mecsek, Zengő, erdő, túra
Akinek tériszonya van, először kicsit kellemetlenül érzi magát odafenn
Józing Antal

Ez utóbbi hét emeletnyi, 22 méter magas, a felső két szint már a fák felett van, így pazar kilátás nyílik az egész Dél-Dunántúlra. Egészen biztos, hogy jó pár másodpercig szóhoz sem jutunk a látványtól. Már csak azért sem, mert nemcsak a Zengő esik ki a turizmus főútvonalaiból, de az innen készült fotók is ritkák, így a szemnek újdonság a panoráma, amelynek legizgalmasabb része talán a szomszédos Hármashegy (603 méter), amely még a Zengőnél is titokzatosabb hely.

Mecsek, Zengő, erdő, túra
A szomszédos Hármashegy - Kattintson e képre a galériához
Józing Antal

A kilátó járófelülete és oldalfalai amúgy lyukacsos acélrácsokból készültek, így aki hajlamos a tériszonyra, az készüljön fel, hogy idő kell, amíg hozzászokik a magassághoz. De megéri kivárni.

Lefelé már sokkal gyorsabb az út, ha nem bámészkodunk, bő egy óra alatt le lehet jutni Hosszúheténybe. Persze miért ne bámészkodnánk, elvégre ezért mentünk fel.

Mecsek, Zengő, erdő, túra
Dél-Dunántúl
Józing Antal

A „csúcsmászásra” így összességében olyan három órát számoljunk. Nemcsak esőben és ködben, de komolyabb szélben sem célszerű nekiindulni, mert ilyenkor nem lehet felmenni a kilátóba, érthető okokból.

A szintemelkedés amúgy 400 méter, ezt egy átlagosan edzett szervezettel könnyen megugorjuk, ugyanakkor nem árt, ha valami rendesebb cipőt kapunk magunkra.

Az élmény garantált, mint ahogy az is, hogy nemcsak minket, de ismerőseinket is elvarázsolják a hegyen készült fotók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek