Gátat és tavacskát készítettek a hódok Csényében

Egyre több gondot okoznak a rágcsálók a megyében.

1996-ban kezdődött meg a hódok visszatelepítése Magyarországra, és a WWF programja valljuk be, meglehetősen sikeres volt. A betelepítések során az eurázsiai hódok mellett valószínűleg kanadai hódokat is sikerült hozni, amit az egyre gyarapodó hódvárak száma tanúsít. Vas megyében mostanra szinte minden vízen megtalálhatóak, a Rábáról indulva minden kapcsolódó patakra beköltöztek.

A Hosszú-víz patak a gát után, a szokásos medrében
olvasó
A műútról jól látható a hódok építménye
olvasó

A hódok a vizek mentén rengeteg fát döntenek ki, az erdőtelepítéseket nehezítik. A gátépítések hozadékaként új vizes élőhelyek jönnek létre. Ami pozitív a kacsáknak, az nem biztos, hogy a terület tulajdonosainak is jól jön. Az árvízvédelmi gátakba fúrt lakóüregek is veszélyesek lehetnek – egy áradáskor a meggyengült gátak beomolhatnak. A hód vadászata kilövési engedélyhez kötött, a húsra és a szőrmére külön szabályozások vonatkoznak. A természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A több mint másfél méter magas gát mögött áll a víz
olvasó
Elég csinos tavat alakított ki magának a hód...
olvasó

Porpác és Csénye között a Hosszú-víz patakon is épült egy kimondottan impozáns hódgát. A patak felduzzasztásával létre jött egy nagyobb vizes élőhely. A problémát az okozza, hogy az elárasztott erdőrészen nem tudják elkezdeni az éger erdő felújítását, a tulajdonos ezért akár büntetést is kaphat. A hódok fadöntése is balesetveszélyes – állítólag többször dőltek már fák a híd környékén a műútra.

A híd alól látszik igazán, hogy mekkora a vízszintkülönbség.
olvasó
Valljuk be, építészetileg azért eléggé ott vannak a hódok.
olvasó

Lapunk információi szerint a vízügyi igazgatóság megkapta az engedélyt a gát bontására. A gát pillanatnyilag másfél méternél is magasabb. A hosszútávú problémára azonban ez nem jelent megoldást: az elárasztott erdőben az újulat megfulladt, a kis fák nem tudnak kinőni. Ha az erdőfelújítás el is kezdődik, a hódot senki nem tartja vissza attól, hogy új gátat építsen magának.

A bokrok között látszik, hol volt régen a patakmeder.
olvasó
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem