Hogy kerül katonai oktatás a szombathelyi egyházi iskolába?

Amikor azt olvastam, hogy katonai alapismereteket oktatnak a 2014/15-ös tanévtől, és honvédségi bemutatót is tartottak a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban, nem tudtam, sírjak vagy nevessek.

Nincs olyan katona, akit arra képeznek ki, hogy a fegyverét földmegmunkálásra vagy vakondtúrás szétlövésére használja. Az egyház viszont az emberélet mindenhatóságát, védelmét vállalta fel, elutasít mindenféle erőszakot, s a kettő bizony nem fér össze.

Mondhatnánk persze, hogy békeidőben a katonaság segédkezhet az árvízvédelemben, a betakarításban, de a katonaságot nem ezért tartják fenn tetemes állami költségvetéssel. Ha akar segít, ha akar, nem. A katonákat bizony harcra, háborúra képezik ki, és tartják készenlétben. Bármennyire is fájó, békefenntartóként, az ország határainak védelmezőjeként adott szituációban a katonáknak emberéleteket kell kioltani.

sadness

Az egyház bizonyára nem véletlenül támogatta mellszélességgel a sorkatonai szolgálat eltörlését, most pedig némi hírveréssel katonai alapismeretek képzését vállalja fel? Ezt nem lehet a honvédelmi nevelés fontosságával ideologizálni. Állami és önkormányzati iskolákban is bizonyára tartanak ilyen képzést, mégsem várnak társadalmi elismerést érte. Létezett a múlt rendszerben is honvédelmi nevelés, oktatás, nem kevés utólagos kritikával.

Még mielőtt bárki azzal a magyarázattal állna elő, hogy persze ez csak nevében olyan képzés, szóval ennek a fegyverekhez semmi köze sincs, idézem: „a diákok a négy év alatt megismerkedhetnek többek között a lövészettel…”. Márpedig a katonaságnál nem céllövöldés pálcikák szétlövésére gyakorlatoztatják az állományt. Egy egyházi iskolában bizonyára lehetne „békésebb” célokra – mondjuk humanitárius közfeladatok ellátására – felkészíteni a tanulókat. A katonai képzést pedig oldják meg az intézményen kívül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény