„Hogy ne legyek még nagyobb bajban” – Miért kellene leolvasni mindenki villanyóráját augusztus 1-ig?

Egy idős szombathelyi hölgy telefonált a szerkesztőségbe. Valószínűleg nincs egyedül a problémájával.

„Jaj, nehezem tudom elmagyarázni, de talán megérti, hogy mi a problémám” – mondja aggodalommal a hangjában az az idős szombathelyi hölgy, aki hétfőn reggel hívta telefonon a szerkesztőségünket.

Aztán kiderült, hogy a probléma talán nem is olyan bonyolult, de minden bizonnyal sokan vannak hasonló cipőben.

A hölgynek egy viszonylag kicsi, 40 négyzetméteres lakása van Szombathelyen. Az otthonát a közelmúltban korszerűsítette, hallgatva az idők szavára, a gáztűzhelyt elektromosra cserélte, a gázbojlert villanybojlerre, és tekintettel a korára, vásárolt egy mosogatógépet is.

A gázfűtést meghagyta, mert az ingatlan téglaépítésű, jól szigetelt.

Mivel tudta, hogy a korszerűsítés miatt jelentősen megugrik a villanyszámlája, így magasabb átalányt kért, hogy később ne kérjenek majd tőle egy nagyobb összeget egyszerre, ami a nyugdíjából nehezen ment volna.

„Jószándékból tettem, és most nem tudom mit kellene csinálnom, hogy ne legyek még nagyobb bajban.”

Most már látja, hogy egy alacsonyabb havi összeg is elég lett volna, de gondolta, nem érdekes, majd októberben jön az éves leolvasás, és akkor rendbe teszik a dolgokat.

De most, a múlt szerdai bejelentés után fogalma sincs, hogy hogyan is lesz ez. Merthogy a beállított havi kilowatt meghaladja a kormány által megállapított átlagfogyasztást, így – a mai tudásunk szerint – augusztus 1-től alaposan megemelkedik a villanyszámlája, gyakorlatilag az el nem fogyasztott áramot számlázzák majd ki neki piaci áron. Merthogy az ő számításai szerint most alatta van az átlagos fogyasztásnak.

Próbálta felhívni a szolgáltatót, hogy jöjjenek és olvassák le most az órát, mert az lenne a tiszta sor mindenkinek, de az telefonon gyakorlatilag elérhetetlen, és még ha lenne is szándék a cég részéről, szinte biztos, hogy nem lenne rá kapacitás, hiszen szűk két hét van már csak vissza a váltásig

Próbáltuk megnyugtatni az idős hölgyet, hogy nagy valószínűséggel a szolgáltató előbb-utóbb rendezi majd valahogy ezt az elszámolásokban, de egyrészt mi sem tudjuk elképzeli, hogyan lehet azt majd október után kifésülni ezt a gubancot Augusztus 1. után a korábban megállapított átlagfogyasztás után állítják ki a számlákat July 15. 07:16 , másrészt a hölgy attól tart, és hogy a nyugdíjából kifizettetik majd vele a több hónapnyi átlagon felüli mennyiséget, aztán pénzt nem kap vissza, hanem majd „lefogyaszthatja” később. Így viszont egy jelentős összeget ő hitelez meg a cégnek.

Hogy pontosan hogyan is lesz, azt persze nem tudjuk, mint ahogy más sem, talán beleértve a kormányt is.

Ha tippelni kellene, azt mondanám, hogy ez utóbbi, miután ki- és túlköltekezte magát a választások előtt, majd szájszélig belesüllyedt az orosz politika mocsarába, megijedt, hogy bedől a forint, és vele együtt az egész gazdaság, így gyorsan kitalált ezt meg azt.

Be is jelentett ezt meg azt ízibe, mondván, a részleteket majd kitalálják később. Csak később rájöttek, hogy az, ami más országokban éveket vesz igénybe, az nálunk sem megy olyan egyszerűen. Ezzel magyarázható, hogy egyelőre sem a kata változtatása, sem a háztartási energia új típusú elszámolása nem jelent még meg a Magyar Közlönyben. És ha megjelenik, akkor sem biztos, hogy végtelenül kifinomult válaszokat ad arra a megannyi kérdésre, melyek között csak egyetlen, amit a nyugdíjas szombathelyi hölgy felvetett nekünk a telefonban.

De ne legyen igazunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem