Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Holnap ünnepeljük a Magyar Film Napját, húsz magyar vígjáték lesz ingyenesen elérhető

1901. április 30-án mutatták be az első magyar filmet, két éve pedig ezen a napon ünnepeltük meg először a magyar filmművészetet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Film Napját 2018. április 5. óta létezik. A Magyar Nemzeti Filmalap ezen a napon intézett felhívást a kulturális és oktatási intézményekhez, hogy programokkal csatlakozzanak az ünnepi rendezvények kavalkádjához.

Céljuk az volt, hogy az évnek legyen egy napja, ami a magyar filmművészet megünnepléséről és a magyar filmet világhírűvé tévő alkotók előtti tisztelgésről szól. Ehhez április 30-át jelölték ki, ugyanis 1909-ben ezen a napon mutatták be Zsitkovszky Béla rendezésében A táncz című filmet, mely az első magyar film.

Jelenet A táncz című filmből
Nyugat.hu

Az ünnep alkalmából a Nemzeti Filmintézet idén húsz magyar vígjátékot tesz ingyenesen elérhetővé 10 napra. Az intézet munkatársai az elmúlt nyolcvan év legkiválóbb filmjei közül válogattak, így megnézhetjük többek között a Hyppolit, a lakájt , a Meseautót , A tanút , a Roncsfilmet és a Csinibabát . A filmek a magyarfilmnapja.hu oldalon lesznek elérhetők.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés