Elbúcsúztatták Horváth Olgát, a szombathelyi hajléktalanok gyámolítóját

A Savaria Rehab-Team Kft. egykori igazgatóját péntek délután kísérték utolsó útjára.

Péntek délután szűk körben vettek végső búcsút Horváth Olgától, a Savaria Rehab-Team Kft. egykori igazgatójától a szombathelyi, Jáki úti temetőben.

Forrás: szombathely.hu

A szociális szakma rendszerváltozást követő időszakának ikonikus alakja hosszú betegség után 70 éves korában hunyt el Meghalt Horváth Olga, a szombathelyi hajléktalanok gyámolítója July 23. 13:46 , a város nevében Károlyi Ákos jegyző búcsúztatta.

Horváth Olga közel két évtizedig állt a hajléktalanság kezelésével, halmozottan hátrányos helyzetű emberek integrációjával, közfoglalkoztatással megbízott intézmény, később önkormányzati cég élén.

Forrás: szombathely.hu

Életének fő műve a szombathelyi Segítőház és a Savaria Rehab-team Nonprofit Kft. rendszerének kialakítása, felépítése és működtetése. Elsőként hozott létre egy olyan, differenciált rendszert, ahol a hajléktalanná vált emberek eltérő szükségleteit tartotta szem előtt.

Munkájának középpontjában az a szándék állt, hogy a hajléktalanokat visszavezesse a táradalomba, a munkaképes emberek számára képzési és foglalkoztatási programokat szervezett. Az idős, leromlott egészségi és mentális állapotú, nem rehabilitálható emberek elhelyezésére és ellátására speciális intézményt hozott létre.

Forrás: szombathely.hu

Munkásságának szakszerűsége, igényessége és hatékonysága világítótoronyként magasodik a mai ellátórendszer valósága fölé - írja róla megemlékezésében kollégája, Gyuris Tamás, a Budapesti Módszertani Szociális Központ igazgatója. Horváth Olga példát állított elénk humanizmusból, szakterületeken átívelő szaktudásból, a hajléktalan emberek érdekeinek kérlelhetetlen képviseletéből.

Munkásságát Szombathely városa 2007-ben “Szociális Munkáért Életmű-díjjal” ismerte el.

Mi egy 2009-es riportunkkal emlékezünk Élő csomagok a betonon - Hajléktalanok az éjszakában 2009. November 23. 10:59 rá: "Élő csomagok a betonon, takarókba burkolózva - Hajléktalanok az éjszakában"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet