Liberális politikusból vált Hende Csaba jobbkezévé és hetilap-főszerkesztővé

Érdekes életút Horváth Vilmosé, aki hosszú SZDSZ-es múlt után Hende Csaba mellé került, s megkaphatja az új szombathelyi hetilap vezetői posztját.

Az ősz elején történt, hogy Hende Csaba országgyűlési képviselő, még honvédelmi miniszterként észrevette, hogy füstöl a Falco-gyár kéménye Hende Csaba észrevette, hogy füstöl a szombathelyi Falco-gyár kéménye 2015. October 08. 16:00 , miután miniszteri székéből távozott, igyekezett a gyár környezetterhelése elleni tiltakozás élére állni. Aláírásgyűjtést indított Hende Csaba aláírásgyűjtéssel támad a Falco-gyár ellen 2015. October 09. 16:43 , amiről később kiderült, hogy valószínűleg semmi értelme Illetéktelen kezekbe kerülhettek a Falco-füst ellenes aláírások? 2015. December 21. 11:10 , de legalább jól lehetett kommunikálni Hende Csaba sem tudja, mi lesz a sorsa a kvótarendszer elleni petíciónak 2015. November 09. 18:24 .

Hende Csaba mellett Horváth Vilmos - bejelentik az aláírásgyűjtést
Bonyhádi Zoltán

Sokak számára meglepő volt, hogy az aláírásgyűjtésben aktív szerepet vállalt Horváth Vilmos, akit az elmúlt 25 évben liberális politikusként, majd később szabadelvű médiaszakemberként, sportvezetőként ismertek Szombathelyen. Tény, hogy Hende Csabával bő negyedszázada ismerik egymást, hiszen nagyjából egyszerre kezdték politikai pályájukat, Horváth az SZDSZ-ben, Hende Csaba pedig az MDF-ben. Igaz, akkor még ellentétes politikai oldalon álltak.

Egy akció, egy főszerkesztői szék?

Sokáig érthetetlen volt, hogy Horváth miért is vállalta a nyilvános szereplést Hende oldalán. Mert az az első pillanatban nyilvánvaló volt, hogy az aláírásgyűjtés csupán egy politikai akció Ez az év Hende Csaba politikai túléléséről szól a szombathelyi Fideszben 2016. January 06. 08:25 .

Aztán kezdett tisztulni a kép. Néhány napja írtuk meg A Vas Népe kiadójánál születik újjá a Szombathelyi7 című hetilap? 2016. January 11. 11:03 , hogy a Vas Népét is kiadó Pannon Lapok Társasága, pontosabban a hozzá tartozó Maraton Lapcsoport új hetilapot indít Szombathelyen, mégpedig Szombathelyi7Nap címmel. Nem hivatalos információink szerint a lap indítása mögött Hende Csaba akarata is ott lehet, ami akár logikusnak is tűnik, hiszen a Szombathelyi Médiaközpont január 1-től már nem jelenteti meg a Szombathelyi7 Évi húszmilliós veszteséggel működik a Szombathelyi7 hetilap 2015. October 20. 10:59 című hetilapját, ami bő két évig működött, és bevallottan a Fidesz kampány- és propaganda lapja volt, és ez alatt a rövid idő alatt is összefonódott a Vas Népével és a PLT-vel Megtartja szombathelyi médiabirodalmát a Fidesz 2015. July 29. 16:37 .

A Szombathelyi7 cikkeit a Vas Népében is reklámozták
Vágvölgyi Bálint

A legújabb információ szerint a Szombathelyi7Nap című hetilapnak Horváth Vilmos lesz a főszerkesztője. Ha a Szombathelyi7 "hagyományait" folytatják, akkor fontos, hogy Hende Csabának is megfelelő ember kerüljön az élére. Ez lehet most Horváth Vilmos.

A másik támogató is jól járt

A Hende-féle Falco gyár elleni akció másik támogatója egyébként a Szülőföld Alapítvány volt, az ő képviselőjük is ott volt minden egyes nyilvános megmozduláson. Ők szervezik Hende Csaba nem hivatalos szombathelyi programjait is. Az ő szervezésük volt a Fábry Sándor-est is, ami azért nem hozott igazi hasznot Hendének "És téged miért rúgtak seggbe, kedves Csaba?" - Kérdezte Fábry Sándor Hendétől 2015. November 06. 21:31 , de ez nem az alapítványon múlt.

Az Őrvidék Ház főzőversenyén
Forrás: Facebook / Őrvidék Ház

A Szülőföld Alapítvány más módon is bekerült a hírekbe. Az alapítvány az a civil szervezet, amelyik a a Szent Márton Év programszervezésre szánt pénzei közük 60 milliót kapott, mindenféle versenyeztetés nélkül, a város többi civil szervezete között ennek az összegnek a töredékét osztják ki, és pályázni, versenyezni kell érte. Az alapítvány működteti amúgy a szombathelyi Őrvidék Házat, ahol újabban Horváth Vilmos is tart előadásokat.

2012-ben a Halmay-bálon
Tánczos Mihály

Egy különös életpálya állomásai

Horváth életpályája érdekes amúgy, és egyáltalán nem afelé mutatott, hogy Hende Csaba segítője és propagandalapjának vezetője legyen.

A most 54 éves főszerkesztő Horvátzsidányban nőtt fel, maga is horvát nemzetiségű. A kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd a horvátzsidányi napköziotthonos óvoda élelmezésvezetője lett, később a Vas Megyei Tejipari Vállalat szombathelyi üzemében volt segédmunkás. 1981-ben ofszetgépmesternek tanult Budapesten, szakmunkásvizsga után pedig visszatért Szombathelyre és a Sylvester János Nyomdában helyezkedett el.

A rendszerváltás előtti évek forradalmi hangulata őt is elérte, 1989 januárjában részt vett a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) szombathelyi csoportjának megalapításában. Még ebben az évben kezdeményezte a választási kampányig megjelenő közös ellenzéki helyi kétheti lap, a Magyar Nyugat kiadását, amibe maga is írt politikai, vallásügyi témájú cikkeket. Egy évvel később országgyűlési képviselő, a kőszegi SZDSZ-csoport ügyvivője lett, majd ’91 decemberétől az SZDSZ Országos Tanácsának a tagja, ’95-ben pedig a Vas megyei egyeztető tanács alelnöke. Két ciklust töltött az országgyűlésben, 1990-től 1998-ig.

Később a médiában helyezkedett el, 2004-től a Savaria Fórumnál, ahol 2004-ben Óvári Gábort váltotta a megbízott szerkesztői poszton, majd ugyanennél a városi lapnál hirdetésszervező és hirdetési vezető lett, egészen 2013-ig. Ekkor felmondott, és a PLT által kiadott Szuperinfó című hirdetési újság, és a Szombathelyi Maraton című hetilap vezetője lett. 2015-ben átigazolt egy soproni időszaki kiadványhoz, ez volt a Modern Városok Lapja.

Jelenleg a szombathelyi Credo Evangélikus Rádióban két sportműsort vezet, a Sportrét és az Ötkarikás mesék című műsorokat. Úgy tűnik a gasztronómia is közel áll a szívéhez, mivel a Világkonyha című magazint is ő szerkeszti amatőr szakácsként szerzett tapasztalataira építve.

Közben a közéletben is tevékenykedett, 20 éve a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, közel nyolc éve a Dobó SE elnöke, később a Magyar Olimpiai Bizottságba is beválasztották, 2014-ben Vikelas-plakettet kapott a NOB-tól.

Most pedig - némi politikai akciózás után - ő főszerkesztheti a PLT új hetilapját, a Szombathelyi7Napot, és a nyilvánosság előtt támogatja Hende Csaba politikai akcióit. Érdekes ívű pálya.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra