Hosszabbodik a veszélyhelyzet, ráérünk meghosszabbítani igazolványainkat, csak éppen ez nem hatja meg a cégeket

Nem mindent tudunk elintézni lejárt személyi igazolvánnyal.

„További jó utat kívánok” – mondta a rendőr, miután Somogy megye egy mellékútján megállított, majd elkérte és megnézte a papírjaimat.

Történetesen azok mindegyike lejárt, de a rend őre tisztában volt a jogi helyzettel.

Valahogy úgy jött ki a lépés, hogy mind a jogosítványom, mind a személyi igazolványom érvényét vesztette az elmúlt fél évben, de kihasználtam, hogy a jogszabály szerint a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok a veszélyhelyzet után még 120 napig érvényesek.

Egyrészt azért, mert egyszerűbb nem intézni ezeket, mint intézni, másrészt minél később hosszabbítjuk meg őket, annál tovább tartanak; ami kimondottan jól jön mondjuk az értetlenül ostobán összerakott A jogosítvány meghosszabbításnak szép, új, böszme rendszere 2019. May 29. 18:57 jogosítvány-hosszabbításnál.

Igen ám, de ami az állami szerveknél működik, lásd rendőri ellenőrzés, az nem feltétlen működik a magáncégeknél, merthogy roppant úgy tűnik, hogy elfeledkeztek a harmonizációról.

Például úgy alakult, hogy megmaradt egy Dominó-kártyás telefonom még a régi szép időkből. Amikor idén nyáron nem sikerült az éves online adategyeztetésem, beslattyogtam a cég irodájába, ahol kiderült, az a bibi, hogy lejárt a személyi igazolványom.

Magyaráztam, hogy a magyar törvények értelmében az még vígan érvényes, de az alkalmazott széttárta kezét a pult mögött, mondván, automatikusan van rácsatlakozva valami adatbázisra, ahol nem érvényes a megadott dokumentumom. És ugyanez a helyzet a jogosítványommal.

Ekkor jutott eszembe, hogy néhány hónapja elkészült az új útlevelem, mert egy darabig úgy volt, hogy utazom, de aztán közbejött sok minden, például az, hogy annak idején lelkesen bevállaltam a Szputnyikot, aminek aztán szobafogság lett a vége; Az orosz vakcina és a politika - Kicsit megszippantottam a Szputnyikkal 2021. July 12. 19:19 de ez most mellékszál.

Lényeg, hogy némi macera után az útlevéllel végül sikerült meghosszabbítanom a Dominó-kártyát.

Néhány hét múlva aztán nagyon hasonló eset történt az egyik szombathelyi bankban. Valamilyen szerződésmódosításhoz kellett volna a személyim, de a vége az lett, hogy másnap reggel befutottam oda is az érvényes útlevelemmel.

Már az is figyelemre méltó, hogy a magáncégekkel nem egyeztet (vagy utasít) a kormány, de úgy tűnik, hogy a közigazgatás önmagával sem teljesen kompatibilis.

Merthogy időközben – legnagyobb meglepetésemre – egyszer csak egy újabb védettségi igazolványt hozott a postás.

Csak jóval később jöttem rá, hogy nem tévedésről van szó. A lejárt, de a veszélyhelyzet miatt mégis érvényes személyi igazolvány helyett az új plasztiklapon immár az útlevélszámom van feltüntetve.

Ha nem lenne útlevelem, akkor nem lenne érvényes a védettségi igazolványom? Vagy hogyan van ez?

Az Országgyűlés egyébként a mai napon hosszabbítja meg a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát – azaz a veszélyhelyzetet – 2022. január 1-ig.

Elvileg tehát – beleszámolva a 120 napot – jövő áprilisig* érvényesek az okmányaink, de a tapasztalatok alapján ez egyre több helyen okoz majd nehezen megoldható helyzeteket, arról nem is beszélve, hogy külföldön mit szólnak a lejárt iratainkhoz.

Bár a jogosítvány kérdését valamennyire rendezte egy uniós rendelet, valószínűleg akkor járunk jól, ha – rendelet ide vagy oda – nem tologatjuk a végtelenbe az okmányaink meghosszabbítását.

Hogy a tömegrendezvények, focimeccsek és vadászati világkiállítások időszakában mennyit segít a járványhelyzeten az, hogy nem megyünk el egy kormányablakhoz, azt pedig már megtanultuk nem megkérdezni.

* A cikkünk korábbi verziójában március szerepelt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény