Hová tűntek a vírustagadók, járványszkeptikusok és szájmaszkellenzők?

Nagyon úgy tűnik, hogy a valóság rárúgta az ajtót az összeesküvést kiáltókra.

Vannak azok az összeesküvés-elméletek, amik az idők során igazolást nyertek, ilyen volt például az „azbeszthiszti” is. Húsz évvel ezelőtt még bolondnak és konteósnak titulálták azokat, akik az azbeszt egészségkárosító hatásáról beszéltek, ma pedig már köztudott, hogy ezt az anyagot jobb minél messzebb elkerülni.

Aztán vannak azok az összeesküvés-elméletek, amik esetében bár sok dolog utal rá, hogy igazak lehetnek, a téma kényessége és a háttérben húzódó hatalmi játszmák miatt talán soha nem sikerül igazolni, vagy cáfolni őket. Ilyen például a Kennedy-gyilkosság.

És végül vannak azok az összeesküvés-elméletek, amik már a szárnyra kelésük legelején sem álltak túl biztos lábakon, s még mielőtt igazán megkezdhették volna önálló életüket, a valóság páros lábbal rúgta rájuk az ajtót. Ilyen a vírustagadás is.

Eleinte nehéz volt belekötni

Még tavasszal történt a Nyugat.hu szerkesztőségében, hogy egy kollégánknak meghozta az ebédjét egy ételfutár, akin se maszk, se kesztyű, bár akkor már mindkettő viselését kormányrendeletben írták elő.

Mikor megkérdeztük tőle, hogy ugyan miért nem viseli a védőfelszerelést, vállvonogatva annyit mondott, hogy azért, mert nincs semmiféle vírus. Állítását ezek után azzal támasztotta alá, hogy még egy koronavírusossal sem találkozott, pedig ő sok mindenkivel találkozik.

Az álhír a valódi vírus – áll a táblán.
BBC.com

Ez a jelenet engem leginkább valamiféle hitvitára Kezd hitvitába átfordulni a kérdés, miszerint jó, vagy nem jó dolog szájmaszkot hordani 2020. April 01. 19:09 emlékeztetett. „Majd elhiszem, hogy Isten létezik, ha találkozom vele.” Annak, aki ennyire egyszerű kijelentések alapján hisz, vagy nem hisz el dolgokat, ötven teológus ötven napon át ötvenféle különböző módon megpróbálhatja megértetni, hogy Isten nem így működik, nem fog közelebb kerülni hozzá.

És csak egy bekezdés erejéig itt hadd térjek ki Donald Trump nemrég leváltott amerikai elnök kommunikációs stratégiájára. Anélkül, hogy megpróbálnék belebonyolódni bármiféle elemzésbe (nem tudnék), szeretném felidézni a globális felmelegedéshez fűzött véleményét, melyet 2013-ban egy különösen hideg áprilisi napon jelentett ki.

Fagyos az idő New Yorkban. Hol a francban van a globális felmelegedés?

A volt elnök mindig is mestere volt annak, hogyan nyerje el a finom szóval élve legegyszerűbb választók szimpátiáját. Teljesen nyilvánvaló, hogy Trump intelligensebb figura annál, mintsem hogy ezt komolyan gondolja, de azt jól érti, hogy így kell gondolnia.

Donald Trump egy másik tweetje, szintén 2013-ból.
twitter.com

„Ónos eső Texastól Tennesseeig – Los Angelesben vagyok és nagyon hideg van. A globális felmelegedés egy totális és nagyon drága hazugság!” – olvasható Trump egy másik bejegyzésében.

Amit nem érzékelek, az nincs. Ha hideg van, nincs felmelegedés. Ha van étel, amit kidobhatok a kukába, nincs éhezés. Az oltás megbetegít, szóval rossz nekem.

Nagyjából ugyanez volt a helyzet a koronavírussal kapcsolatban is. A kormányok azt mondják, hogy jön a veszély és védekeznünk kell, mindenféle nevenincs szakértők, meg nagyfejű okostojások számokkal és ismeretlen szavakkal dobálóznak, csak épp a vírust nem tudja senki megmutatni nekünk.

Ha legalább egyszer leülhetnék a koronavírussal beszélni öt percre, talán elhinném, hogy létezik, de így...

Na és az a bizonyos páros lábbal ajtóberúgás

Istenre azt mondják, ha előbb nem, majd a halálod után úgyis megtudod, hogy létezik. Csakhogy onnan még senki nem jött vissza élménybeszámolót tartani, szóval ez elég gyenge érv. A globális felmelegedés radikális, mindenki számára érzékelhető következményeit is majd 2050-2080 körülire jósolják, ami elég messze van, majd meglátjuk.

A járványtagadáshoz a legtöbbünknek nehéz lett volna évekig, évtizedekig következetesen tartani magunkat, mivel a következményei bárki számára tapasztalhatók már most.

És itt most nem arról beszélek, hogy leállnak a vendéglátóhelyek, ellenőrök állnak a határban és este nyolc után kijárási tilalom van. Ezek csak intézkedések.

Arról beszélek, hogy mostanra már kórházba került a nagymama, a barátok is ágynak estek, a nem életmentő műtétek elmaradnak és talán rokon is hunyt már el koronavírusban.

Baromi megnyugtató lehetett február óta abban az álomvilágban ringatózni, amiben nem is tört ki világjárvány, csak hazudnak a szabadkőművesek, de valójában nincs veszély, és aki ezt felismeri, a katedrára állhat és onnan nézhet le a sok ostoba birkára.

Sajnos azonban a katedra kartonból volt, így csak ideig-óráig állt. Szeptemberben még fedezet nélkül lehetett Covid-911 plakátokat ragasztgatni Miközben egyre több a fertőzött, vírustagadók plakátolnak Szombathelyen 2020. September 09. 19:09 a fákra és villanyoszlopokra, hanyagul vállakat rángatni, ha nem volt a zsebben maszk és az igazság bajnokát játszva posztolgatni Facebookra arról, hogy az egész koronavírus csak egy összeesküvés.

Szeptember elején még lehetett találkozni ezekkel a plakátokkal, most már nem
Mészáros D. Zsolt

Így november derekán, mikor mindenkinek van legalább egy-két közeli ismerőse vagy rokona, aki átesett a betegségen, kórházban fekszik, vagy esetleg végső álmát alussza, jóval bátrabbnak, de inkább ostobábbnak kell lenni ahhoz, hogy azt kiáltsa bárki is: Nincs is koronavírus!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kezd hitvitába átfordulni a kérdés, miszerint jó, vagy nem jó dolog szájmaszkot hordani

A WHO hétfői sajtóközleményben azt ajánlja, hogy aki nem fertőzött, lehetőleg kerülje a maszk használatát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény