Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

20 milliárd forinttal segítik ki a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingot

A szombathelyi cégek is megsínylik az állami hulladékgazdálkodást, de úgy tűnik, a kormány nem adja fel.

A kormány a keddi közlönyben megjelent határozatával több mint 301 milliárd forintot csoportosított át a Gazdaságvédelmi Alap terhére, egy pillanat alatt – írja a Portfolio.

Az intézkedés legnagyobb nyertesei között ott van a már többször is milliárdokkal kisegített NKHV Zrt., népszerű nevén a kukaholding. Az állami cég 20 milliárd forintot kapott a gazdaság újraindítása jegyében.

Az NHKV Zrt-t a rezsicsökkentés jelszavával hozták létre, működése annyiban merül ki, hogy ez a cég számlázza ki a lakosságnak a hulladékszállítás díját, majd a beszedett pénz egy részét átutalják a munkát ténylegesen elvégző, többségében önkormányzati vállalatoknak.

A kukaholding botrányos működését két éve foglaltuk össze, 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 akkor 15 milliárdos hiányról szóltak a hírek. Az állam folyamatosan tolja a tízmilliárdokat 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 a cégbe, ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét, Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 jelenleg már a harmadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Bonyhádi Zoltán

Az NHKV működése a szombathelyi önkormányzati cégeket is nehéz helyzetbe hozta, tavaly májusra már félmilliárd forinttal tartozott Félmilliárd forinttal tartozik a tavalyi évre a kukaholding a Szomhullnak, újabb ígéretet kaptak 2019. May 04. 07:39 a kukaholding a Szomhullnak, ezért tavaly részben a SZOVA, részben az önkormányzat nyújtott átmeneti támogatást Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 a Szomhullnak. A kintlévőség őszre már 800 millió forintra nőtt, Szombathely költségvetése papíron jó, de az új vezetésnek gatyába kell ráznia a városi cégeket 2019. October 21. 13:00 az év végén ezért az önkormányzat megelőlegezett 500 milliót a Szomhullnak, abban bízva, hogy az NHKV kifizeti a hátralékot.

Nem adják fel, újabb központosítást terveznek

Már minden érintett számára világos, hogy a helyzet nem tartható így sokáig, de a kormány nem hajlandó engedni. Júniusban felröppent a hír Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 , hogy további központosítást terveznek, hulladékgazdálkodás kizárólagos állami tevékenységgé válhat, amit koncesszió útján, azaz magánvállalkozások bevonásával szerveznének meg. Az egész irányítása maradna továbbra is központilag, a munka elvégzésére 15 évre szóló koncessziós szerződéseket kötnének „megbízható” magánvállalkozásokkal.

Az elképzelés hatalmas problémát okozna azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek jelenleg elvégzik a tényleges hulladékgyűjtési, szállítási, kezelési feladatokat. Szombathelyen ez a SZOVA, a cégnek megvannak a hulladékkezeléshez a gépei, telephelye, szervize, munkatársai. A jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennének az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lenne az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak is.

Ennek ellenére a kormány továbbra is önti a pénzt a hatalmas veszteséggel és érdemi tevékenység nélkül működő állami cégbe.

A Gazdaságvédelmi Alapból többek között ezekre a célokra adtak nagyobb összegeket:

 • Magyar Falu Program alprogramjainak támogatása: 40 milliárd forint,
 • Autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése: 32,6 mrd,
 • A párnagáz-szerződés megszüntetéséhez kapcsolódó kiadások: 24,6 mrd,
 • Külgazdaság fejlesztési célelőirányzat: 23,9 mrd,
 • Magyar Falu Program, falusi útalap: 22 milliárd forint,
 • Központi kezelésű előirányzatok, Tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos bevételek és kiadások: 20 milliárd forint.
 • Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemelése: 15,1 milliárd forint,
 • Vasúti személyszállítás korábbi költségtérítéseinek elszámolása: 15 mrd,
 • Vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése: 9,8 mrd,
 • Vasúti személyszállítási gördülőállomány fejlesztése: 9,3 milliárd forint,
 • Az MNV Zrt. ingatlan-beruházásai, ingatlanvásárlásai: 7,7 mrd,
 • Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, személyi juttatások: 6,7 mrd,
 • A helyi önkormányzatok általános feladatainak működési célú támogatása: 6,5 milliárd forint,
 • NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatása: 5,5 mrd,
 • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságok tőkeemelése: 5 milliárd forint,
 • A vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítése: 4,9 mrd forint,
 • Egészséges Budapest Program, beruházások: 4,6 mrd,
 • Klebelsberg Központ, felújítás: 3,2 mrd,
 • Pénzügyminisztérium, Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, beruházások: 3,2 milliárd forint,
 • A regionális víziközmű társaságok támogatása: 2,5 mrd,
 • Területfejlesztéssel összefüggő feladatok: 2 milliárd forint.
 • A kormány korábban űrtevékenységre, nyugat-balkáni beruházásokra és az új szombathelyi fociakadémiára is A gazdaság újraindításának jegyében közel 3 milliárd forinttal dobták meg az új szombathelyi fociakadémiát 2020. July 02. 11:24 adott a Gazdaságvédelmi Alapból.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra