Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

20 milliárd forinttal segítik ki a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingot

A szombathelyi cégek is megsínylik az állami hulladékgazdálkodást, de úgy tűnik, a kormány nem adja fel.

A kormány a keddi közlönyben megjelent határozatával több mint 301 milliárd forintot csoportosított át a Gazdaságvédelmi Alap terhére, egy pillanat alatt – írja a Portfolio.

Az intézkedés legnagyobb nyertesei között ott van a már többször is milliárdokkal kisegített NKHV Zrt., népszerű nevén a kukaholding. Az állami cég 20 milliárd forintot kapott a gazdaság újraindítása jegyében.

Az NHKV Zrt-t a rezsicsökkentés jelszavával hozták létre, működése annyiban merül ki, hogy ez a cég számlázza ki a lakosságnak a hulladékszállítás díját, majd a beszedett pénz egy részét átutalják a munkát ténylegesen elvégző, többségében önkormányzati vállalatoknak.

A kukaholding botrányos működését két éve foglaltuk össze, 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 akkor 15 milliárdos hiányról szóltak a hírek. Az állam folyamatosan tolja a tízmilliárdokat 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 a cégbe, ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét, Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 jelenleg már a harmadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Bonyhádi Zoltán

Az NHKV működése a szombathelyi önkormányzati cégeket is nehéz helyzetbe hozta, tavaly májusra már félmilliárd forinttal tartozott Félmilliárd forinttal tartozik a tavalyi évre a kukaholding a Szomhullnak, újabb ígéretet kaptak 2019. May 04. 07:39 a kukaholding a Szomhullnak, ezért tavaly részben a SZOVA, részben az önkormányzat nyújtott átmeneti támogatást Félmilliárd forint közpénzzel segíti ki a szombathelyi önkormányzat a hulladékgazdálkodó cégét 2018. December 05. 08:07 a Szomhullnak. A kintlévőség őszre már 800 millió forintra nőtt, Szombathely költségvetése papíron jó, de az új vezetésnek gatyába kell ráznia a városi cégeket 2019. October 21. 13:00 az év végén ezért az önkormányzat megelőlegezett 500 milliót a Szomhullnak, abban bízva, hogy az NHKV kifizeti a hátralékot.

Nem adják fel, újabb központosítást terveznek

Már minden érintett számára világos, hogy a helyzet nem tartható így sokáig, de a kormány nem hajlandó engedni. Júniusban felröppent a hír Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 , hogy további központosítást terveznek, hulladékgazdálkodás kizárólagos állami tevékenységgé válhat, amit koncesszió útján, azaz magánvállalkozások bevonásával szerveznének meg. Az egész irányítása maradna továbbra is központilag, a munka elvégzésére 15 évre szóló koncessziós szerződéseket kötnének „megbízható” magánvállalkozásokkal.

Az elképzelés hatalmas problémát okozna azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek jelenleg elvégzik a tényleges hulladékgyűjtési, szállítási, kezelési feladatokat. Szombathelyen ez a SZOVA, a cégnek megvannak a hulladékkezeléshez a gépei, telephelye, szervize, munkatársai. A jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennének az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lenne az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak is.

Ennek ellenére a kormány továbbra is önti a pénzt a hatalmas veszteséggel és érdemi tevékenység nélkül működő állami cégbe.

A Gazdaságvédelmi Alapból többek között ezekre a célokra adtak nagyobb összegeket:

 • Magyar Falu Program alprogramjainak támogatása: 40 milliárd forint,
 • Autóbusszal végzett személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése: 32,6 mrd,
 • A párnagáz-szerződés megszüntetéséhez kapcsolódó kiadások: 24,6 mrd,
 • Külgazdaság fejlesztési célelőirányzat: 23,9 mrd,
 • Magyar Falu Program, falusi útalap: 22 milliárd forint,
 • Központi kezelésű előirányzatok, Tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos bevételek és kiadások: 20 milliárd forint.
 • Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemelése: 15,1 milliárd forint,
 • Vasúti személyszállítás korábbi költségtérítéseinek elszámolása: 15 mrd,
 • Vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítése: 9,8 mrd,
 • Vasúti személyszállítási gördülőállomány fejlesztése: 9,3 milliárd forint,
 • Az MNV Zrt. ingatlan-beruházásai, ingatlanvásárlásai: 7,7 mrd,
 • Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, személyi juttatások: 6,7 mrd,
 • A helyi önkormányzatok általános feladatainak működési célú támogatása: 6,5 milliárd forint,
 • NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatása: 5,5 mrd,
 • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tulajdonosi joggyakorlásába tartozó társaságok tőkeemelése: 5 milliárd forint,
 • A vasúti pályahálózat működtetésének költségtérítése: 4,9 mrd forint,
 • Egészséges Budapest Program, beruházások: 4,6 mrd,
 • Klebelsberg Központ, felújítás: 3,2 mrd,
 • Pénzügyminisztérium, Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, beruházások: 3,2 milliárd forint,
 • A regionális víziközmű társaságok támogatása: 2,5 mrd,
 • Területfejlesztéssel összefüggő feladatok: 2 milliárd forint.
 • A kormány korábban űrtevékenységre, nyugat-balkáni beruházásokra és az új szombathelyi fociakadémiára is A gazdaság újraindításának jegyében közel 3 milliárd forinttal dobták meg az új szombathelyi fociakadémiát 2020. July 02. 11:24 adott a Gazdaságvédelmi Alapból.

  Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra