Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A csőde vitt hulladékszállító cég vezetőit akarja büntetni a központosítás okozta káosz miatt a kormány

Jól látszik, hogy eredetileg is az ágazat szétverése majd megmentése volt a cél a rezsicsökkentés szavazatvásárló jelszava mellett.

Frissítés: Gémesi lemondott

Lemondott Gémesi György a Zöld Híd szemétszállító céget tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról hétfőn - írja az MTI. Az előzményről itt írtunk:


Lemondathatják Gémesi Györgyöt, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnökét a Zöld Híd Kft. körüli szemétkáosz miatt – írja a Magyar Időkre hivatkozva az Index .

Központilag teszik tönkre a cégeket, aztán a vezetőkre hárítják a felelősséget

A hulladékszállítást koordináló központi, állami NHKV Zrt. a múlt héten hirtelen el is vette a közszolgáltatási jogosultságot a Zöld Híd Kft-től, miután az önkormányzati cég október 24-n bejelentette 116 településen állhat le a szemétszállítás a központosítás miatt 2018. September 24. 08:02 , hogy leállítja a hulladékszállítást Észak-Pest és Nógrád megye összesen 116 településén. Ez meg is történt, egy riportban Olyan csak nem lehet, hogy belefulladunk a sok szemétbe 2018. October 31. 19:57 az Abcúg meg is nézte, milyen az élet ott, ahol nem viszik el a szemetet.

Bonyhádi Zoltán

A kormány pár nappal később bejelentette 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , hogy 24 milliárd forintot csoportosít át a hulladékkáosz megoldására. Az NHKV közben felszólította az érintett települések önkormányzatait, hogy másik közszolgáltatóval kössenek szerződést, mert a Zöld Híd Kft. nem képes ellátni a feladatát.

A kormány és az NNKV kommunikációjából azonban kimaradt, hogy miért is állt elő ez a helyzet. Az okokról mi is írtunk 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 , többször is Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 , az Index pontokba is szedte:

 • A hulladékgazdálkodási szektort 2011-ben államosították, a nem állami közszolgáltatókat betiltották, az átszervezés óta csak önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek végezhetik a lakossági hulladékgyűjtést.
 • A rezsicsökkentés miatt az önkormányzati tulajdonú cégek által beszedhető díjakat befagyasztották, miközben az ő terheiket (pl. hulladéklerakási díj) viszont növelték.
 • Emiatt a közszolgáltatók többsége alulfinanszírozottá vált, évek óta pénzügyi gondokkal küzd, nem tudja felújítani amortizálódó eszközállományát.
 • A hab a tortán az volt, amikor mindennek a tetejébe a lakossági díjak beszedésének lehetőségét is elvették a cégektől, ez a jogkör átkerült a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-hez. A központi kukaholding a beszedett pénzből visszaosztja nekik az általa kiszámolt szolgáltatási díjat, bár gyakran késedelmesen.
 • Ágazati szereplők szerint ezzel a közszolgáltatók többsége rosszabbul járt anyagilag, mint a korábbi rendszerrel, és állandóan csődközeli állapotban van. Emiatt fordul elő időről időre, hogy bizonyos területeken akadozik a szemétszállítás.
 • Szombathelyen is gondok vannak

  Az Észak-Pesten és Nógrádban történtek int jel lehet a szombathelyi Szomhull Kft-nek és a SZOVÁ-nak, ugyanis itt sem zökkenőmentes a hulladékszállítás. A Szomhull korábbi közszolgáltatási területének jelentős részét elveszítette Átverték a szombathelyi hulladékgazdálkodó céget? 2017. February 01. 14:38 , már a korábbi 42 település helyett csak Szombathelyen és hét közeli faluban szolgáltat a cég.

  A SZOVA a Szomhull alvállalkozójaként végzi a hulladékszállítást, a területvesztés miatt jelenleg kihasználatlan a kapacitása nagy része. A központosított számlázás, díjcsökkentés és a kifizetések késése miatt a tavalyi évben 9 00 milliós veszteség 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 keletezett a szombathelyi cégnél, ezt egyéb tevékenységeiből egyelőre rendezte, de az idén is halmozódik a hiány.

  Ha a SZOVA nem képes kezelni a jövőben a hiányt, akkor az önkormányzatnak kell kisegítenie a céget, ami már komoly megterhelést jelentene a városi költségvetésnek, ismerve a stadion- és uszodaüzemeltetés miatt kiadásként jelentkező százmilliós összegeket.

  Sorban állnak a Fidesz-közeli oligarchák

  A fentiek ismeretében azonban látható, ha a legkisebb fennakadás is lesz a rendszerben, az NHKV pillanatok alatt elveheti a közszolgáltató jogosultságot, az önkormányzat pedig kénytelen lesz másik céggel szerződni, miközben a saját cégének gépei és munkaereje ott áll kihasználatlanul.

  Világosan látszik, hogy a rezsicsökkentés szavazatvásárló jelszava mögött ott a szándék, hogy a biztos bevételt jelentő hulladékgazdálkodást a kiszemelt cégeknek passzolják át. Sajtóhírek szerint a háttérben már ott állnak a Fidesz-közeli oligarchák, akik szeretnék átvenni az egész ágazatot. Ás akkor talán a szabályok is kedvezőbbek lesznek

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra