A katasztrófavédelem lesz a legnagyobb hulladékszállító az országban?

Csődben a központosított hulladékkezelés, a kormány a kivéreztetett önkormányzati cégeket hibáztatja.

A kormány biztosítja a szemétszállítást és fenntartja a rezsicsökkentést

- jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, kedden tartott sajtótájékoztatóján. Tette ezt azok után, hogy Észak-Pest és Nógrád megye 116 településén pénteken leállt a hulladékszállítás 116 településen leáll péntektől a hulladékszállítás, az állami központ nem fizeti ki az elvégzett munkát 2018. October 26. 07:39 a szolgáltatást végző önkormányzati cég csődje miatt.

A kormány máris a szolgáltatókra hárítja a felelősséget

Akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, ezt fejelte meg most Kontrát nyilatkozata. Kontrát politikai játszmát lát a háttérben, és ő is kijelentette, hogy nem engednek a rezsicsökkentésnek.

Bonyhádi Zoltán

Pedig a rezsicsökkentésnek nevezett központosítás és pénzlenyúlás már az egész országban komoly gondokat jelent az önkormányzati cégeknek. A kormány jelenlegi kommunikációja kísértetiesen hasonlít arra, amikor az egészségügy alacsony finanszírozása okozta problémákra Kásler Miklós emberminiszter pazarlással és szervezetlenséggel vádolta meg A kormány szerint megfelelő az egészségügy finanszírozása, csak elfolyik a pénz 2018. August 13. 16:07 az egészségügyi intézményeket, és vezetőcseréket helyezett kilátásba.

A hulladékszállítás nehéz helyzete már bő egy éve ismert. A rezsicsökkentés jelszava jegyében létrehozott központi kukaholding szedi be a pénzt a lakosságtól, ám ennek csupán egy részét juttatja vissza a munkát ténylegesen elvégző, döntően önkormányzati tulajdonú cégeknek. Szeptemberben kiderült, hogy kukaholding 16 milliárdos hiánnyal küzd 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 , a késve és kevesebbet fizető központosítás miatt az önkormányzati cégek bajban vannak, már a munkát sem tudják mindenhol elvégezni, karbantartásra, minimálisan szükséges fejlesztésekre nem is gondolhatnak.

Szombathelyen még nem tudni, kinek milyen szerepe lesz a hulladékszállításban

Szombathelyen a SZOVA alvállalkozóként szállítja el a hulladékot, a központosítás 900 millió forint hiányt hozott 900 milliós hiányt hozott a SZOVÁ-nak a hulladékgazdálkodás központosítása 2018. September 12. 19:52 az idén az önkormányzati cégnek, ezt egyelőre egyéb tevékenységeikből fedezni tudják. De ha a rendszer továbbra is így működik, a városi önkormányzat segítségére szorulhatnak, aminek a költségvetését épp most tépázza meg a stadion és a felújított és bővített uszoda működtetése.

Nem véletlen, hogy a kedd délelőtti városházi projektismertetőn Kétmilliárdos építkezéssel, új közszolgáltató központtal termel bevételeket a SZOVA 2018. October 30. 13:38 Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója kiemelte, hogy az új közszolgáltató központ építése előtt ismerniük kell a cég jövőbeni szerepét a hulladékszállításban, mer ahhoz kell igazítani a központot.

A projektismertetőn Molnár Miklós pénzügyekért felelős alpolgármester bemutatta, milyen stratégia tervvel és fejlesztésekkel akarja a SZOVA visszafizetni a mára 7-8 milliárdosra nőtt kötvénytartozást. És ehhez még hozzá kell számolni a hulladékszállítás költségeit is, amit a központi kukaholding nem térít meg teljes egészében, és amit hajlandó fizetni, azt is több hónapos késéssel teszi.

A hulladékszállítást beszüntető 116 települést jelenleg a katasztrófavédelem autói járják hangosbemondóval, és azzal az üzenettel, hogy a lakosság ne tegye ki a kukákat, mert azokat jelenleg nem viszi el senki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet