Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5 zene + a Requiem, amiktől a húsvét több lehet, nemcsak a kindertojások és a locsolók ünnepe

Este Mozartot hallgathattuk élőben Szombathelyen. Aki lemaradt a koncertről, annak a Requiemen túl is ajánlunk (húsvétra is) zenéket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még nincs nagypéntek, csak egy szimpla hétköznap, amikor teltház előtt a zeneirodalom egyik legtitokzatosabb és legfelemelőbb műve csendült fel. Szerda este Mozart Requiemje szólt a szombathelyi Bartók Teremben. Nem akármilyen felállásban, amiért külön hálásak vagyunk, olyan nemzetközileg is elismert nagynevű énekesekkel, mint Kováts Kolos, Kertesi Ingrid, Czeller Krisztina és Horváth István.

Húsvéti hangverseny - Mozart: Requiem
Húsvéti hangverseny - Mozart: Requiem
VB

Gyerekekkel mentünk, voltunk így páran, bízva a minőségben, és abban, hogy őket sem hagyja hidegen ez a több mint háromszáz éves csoda. Jó látni, többen hasonlóképpen gondolták, láttunk hordozókendős kismamát is. Ők tudják, lazán, kedvvel nagyon meg lehet szerettetni a gyerekekkel is a hangszeres élő zenét.

Húsvéti hangverseny - Mozart: Requiem
Kertesi Ingrid
VB

Van a családban egy nyolc éves jedi. Tegnap óta a Requiemre lézerkardozik, erre hal meg a harmadik részben Anakin Skywalker és születik Darth Vader nagyúrrá.

Mozart és a Requiem egyik legtöbbet hallgatott klasszikus sláger, szinte hangról hangra kívülről fújjuk, halottak napján vagy húsvétkor egyszer biztosan kötelező. Nagy rejtély, sokan vitatkoznak azon, hogy a mű mekkora hányada magáé Mozarté, a zene minősége azonban minden aggodalmat eloszlat. Élőben pedig maga a csoda. Amikor a kórus rákezd a Requiem aeternarba vagy a Dies iraere, a Confutatisra, abba nem lehet nem belehalni. Nem beszélve az erőtől duzzadó lélegzetelállító Lacrimosa tételről.

Húsvéti hangverseny - Mozart: Requiem
Húsvéti hangverseny - Mozart: Requiem
VB

Tegnap este is sikerült a lehetetlen. Szűkös volt az előadói tér, alig fért fel egy színpadra a Nemzeti Énekkar és a szűkített zenekar, csoda hogy helyet találtak az énekeseknek, és Petró János karnagy pulpitusának. Megijedtünk kicsit, felmerült, talán jobb lett volna egy nagytemplomi környezet.

Aztán nem, volt hatása így is, megszólalt erővel az énekkar, a kiváló szólóénekesek, ha szorongtak is egymás mellett, hangjuknak jutott tér.

Csodaként szólalt meg az Agnus Dei, csendességet, áhítatot varázsolt, a legvégére pedig nagyon együtt lélegzett, dinamikusan és szépen szólt már a zenekar és a Nemzeti énekkar. Szűnni nem akaró taps lett a jutalmuk.

Húsvéti hangverseny - Mozart: Requiem
Kovács Kolos
VB

5 legjobb húsvéti zene - Mozarton innen és túl

Ha lemaradt volna a szombathelyi szimfonikusok tegnap esti koncertjéről, ajánlunk pár zeneművet a Requiemen túl is, amire ha rákattint, akár tojásfestés közben, biztosan megérinti az ünnep hangulata. Szubjektív lesz, személyes kedvencekkel:

1.Bach: Máté-Passió

Az 1727-ben írt művet először valószínűleg 1727 nagy péntekén adták elő a lipcsei Tamás-templomban.

2. Mozart: Requiem in D minor

Wolfgang Amadeus Mozart a Requiemjét (K. 626) (d-moll) 1791-ben írta. Ez Mozart utolsó műve, talán a legnagyszerűbb és legelismertebb munkája.

3. Verdi: Requiem

A Messa da Requiem Giuseppe Verdi 1874-re elkészült gyászmiséje, amelynek elkészülte Gioachino Rossini, de végső soron Alessandro Manzoni halálához kötődik. Nagy sikerű bemutatója 1874-ben volt Milánóban.

4: Handel - Messiah

Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriuma a műfaj egyik leggrandiózusabb alkotása, Händel főműve. Az oratóriumot 1742-ben mutatták be Dublinban egy árvaház javára, és Händel életében kizárólag jótékonysági céllal adták elő.

5: Wagner: Parsifal

Húsvétkor az operaházak repertoárjában menetrendszerűen előkerül Wagner Parsifalja, amely a megváltás történetét a Parsifal-mondakörre építi. Bár soha nem írt kimondottan szakrális zenét, ugyanakkor egyetlen műve sem nélkülözi a szakralitást, a Parsifal, mondhatnánk, Wagner Máté-passiója.

5+1: Rimszkij-Korszakov: Orosz húsvét nyitány

Az orosz zeneszerző ortodox liturgikus témákat feldolgozó művét 1888-ban mutatták be Szentpéterváron. Rimszkij-Korszakov nem volt templomba járó ember, a pogány néphit éppúgy érdekelte, mint az orosz keresztény liturgia zenei hagyományai.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra