Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lakóházakat, parkot, közösségi teret terveznek volt szombathelyi huszárlaktanya területére

Nem ez az első nagyszabású terv ide, de ez megvalósíthatónak tűnik.

A hétfői közgyűlés Maradnak a régi buszok, életveszélyes a Savaria szálló, félmilliárd forint a hulladékszállításnak 2018. December 10. 08:30 tárgyalt a volt huszárlaktanya hasznosításának legújabb koncepciójáról. Voltak ide már nagyszabású tervek, nem is olyan régen digitális élményközpont Digitális fellegvár a lerobbant 11-es Huszárlaktanyából? 2013. February 28. 15:46 alapkövét rakták le erre a területre. Aztán jött a sámándob elképzelése Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 , ez is elszállt.

Később Hende Csaba országgyűlési képviselő alakított ki itt birodalmat Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában 2017. November 16. 17:39 magának és az Őrvidékháznak, legújabb információink szerint az Őrvidékház maradt, de Hende képviselői irodája már nem itt működik.

A 11-es Huszár úti laktanya
Két évvel ezelőtt a kerítésen belül készült galériánk
Mészáros Zsolt

A most bemutatott tanulmány pályázati pénzből készült, Molnár Miklós alpolgármester a közgyűlésen hangsúlyozta, noha a terven a kínlódás nyomai látszanak, egy nagy pozitívuma van, nyolc év után sikerült levetetni a műemléki védettséget a hátsó részről. Ez ugyanis nagyban akadályozta a hasznosítását.

A beépítési terv
Forrás: szombathely.hu

Adottságok

Az A-terület adatai:

 • területe: 9,4 ha;
 • teljes beépített terület: 8 253 m2;
 • beépítési arány (a meglévő épületekkel): 8,8 százalék;
 • rendezési terv szerinti besorolás: településközpont vegyes terület;
 • beépítési mód: szabadon álló;
 • beépíthetőségi arány: 40 százalék
 • max. magasság: 12 m.
 • Az Őrvidékház a főépületben van, amit a koncepcióban A-területnek nevezett első részben van, ezt az épületet felújították, az Apáczai Alapítvány kezelésében van, ők adják bérbe a helyiségeket.

  A B-terület adatai:

 • területe: 11,9 ha;
 • teljes beépített terület: 6 021 m2;
 • beépítési arány (a meglévő épületekkel): 5,07 százalék;
 • Mikszáth utca vonalától délre: kisvárosias lakóterület, szabadon álló beépítés (max. magasság: 12,5 m, 40 százalék, beépítettség, 4 000 m2 lehetséges építési terület);
 • Mikszáth utca vonalától északra: kertvárosias lakóterület, szabadon álló beépítés (max. magasság: 5 m, 30 százalék, beépítettség, 900 m2 lehetséges építési terület).
 • Ennek a területnek sokkal rosszabb az állapota, a rajta lévő három épület állaga olyan rossz, hogy nem menthető meg.

  Közösségi tér, kiállítások, próbatermek

  Az A-területre készült tervek szerint itt felújítják a főépület közelében lévő kilenc épületet, ezekben közösségi teret, kiállító- és próbatermeket alakítanak ki, egy részükből pedig lakóépület lehet. Kívülre pedig szabadtéri színpadot, installációkat, kis méretű piac- és rendezvényteret terveznek.

  Tervek a huszárlaktanya beépítésére
  Forrás: szombathely.hu

  Lakópark, sportpályák, vásárterület és csarnok

  A B-területen lebontják a rossz állapotú épületeket és nagy részére lakházakat terveznek. Köztük parkkal, utakkal, szabadtéri sportpályákkal és persze parkolókkal. De lenne itt egy vásárterület és csarnok is, szóval, igazi nyüzsgést képzeltek el a tanulmány készítői.

  Arról, hogy mekkorák lesznek a lakóépületek, hány lakással, később születik döntés. A közgyűlésen többször elhangzott, ez csak egy koncepció, alakítani lehet a részleteket.

  Közel nyolcmilliárd forint

  De ha ezt a változatot valósítják meg, az nem lesz olcsó. Hat év alatt mai árakon - közel nyolcmilliárd forintról van szó, hét év alatt kellene ezt kifizetni.

  Forrás: szombathely.hu

  Persze, erre az önkormányzatnak egyedül nem lesz ennyi forrása, a tanulmány hangsúlyozza, hogy európai uniós vagy állami pályázatokon kell ehhez pénzt szerezni, Némi bevétel a lakóterületek értékesítéséből várható, de a fenti táblázat szerint ez csak a költségek töredékét jelenti.

  Ha mos elkezdenék, 2024-ben lenne teljesen kész, erre készült egy ütemterv is:

  Forrás: szombathely.hu

  Mindent egybevetve, valóban megvalósíthatónak tűnik, de a részleteket ki kell még dolgozni. Mégpedig gyorsan, mert 2020-ban indul az Európai Unió következő költségvetési ciklusa, és nagyon nem árt, ha már előkészítés alatt van a városnak egy kész pályázati anyaga.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra