Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén sem marad Bloomsday nélkül Szombathely, csak most az online térbe költözik

Tudod, ki az a James Joyce? 1994 óta ünnepeljük Szombathelyen a nevéhez fűződő, nemzetközivé vált irodalmi ünnepet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

26 éve rendezik meg Szombathelyen is a Bloomsday-t, mely egy Írországból eredő, mára viszont nemzetközivé vált irodalmi ünnep. Nevét a világhírű ír költő, író és kritikus, James Joyce fő művének, a Ulyssesnek egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta és azon a napon tartják, amelyen a regény cselekménye játszódik 1904-ben, tehát június 16-án.

Magyarországon, azon belül is Szombathelyen rendezik meg 1994 óta minden évben. Méghozzá azért itt, mert a főszereplő Leopold Bloom édesapja, Virág Rudolf egy Szombathelyről kivándorolt magyar zsidó. Normál esetben az Iseumon kívül 1997-től a Fő téri Blum-házban tartják, ahol egyébként korábban valóban élt egy Blum nevű család is.

Most azonban a koronavírus közbeszólt és bár nem marad el a Bloomsday, hanem az online felületekre költözik , azért jó pár korábban tervezett programról le kellett így mondaniuk a szervezőknek. Az esemény június 16-án, kedden 11 órakor kezdődik a városháza nagytermében, a programokat pedig online lehet majd követni, illetve lapunk is tudósít majd róla.

Íme a teljes program:

 • 11:00 – Bloomsday online: Nemény András, Szombathely polgármesterének köszöntője, Ronan Gargan, Írország nagykövetének bejelentkezése és köszöntője, Horváth Soma, Szombathely, alpolgármesterének köszöntője
 • bloomsday.hu weboldal ünnepélyes elindítása és bemutatása. Bemutatja: Salamon Júlia, Székely Júlia, Kassai Ferenc
 • Ulysses 2.0.2.0 – kortárs irodalmi karanténvideó bemutatása
 • Videóinstalláció Kassai Ferenctől, az események közben folyamatosan
 • 12:00 – Pecsételés: Óriás Bloomsday felirat elkészítése a Városháza előtti téren!
  Közreműködnek: Dr. Nemény András, Horváth Soma, Feiszt György, Kassai Ferenc, Dr. Ipkovich György, Orbán Róbert, Prieger Szabolcs, Rasperger József, Salamon Júlia és Viola László
 • 14:00 – Bloomsday 1994-2019: Film a szombathelyi eseményekről. Híradó anyagok és ami mögötte van. A Szombathelyi Médiaközpont filmje. (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • 17:00 – Dáblin VR: Virtuális kiállítás a Szombathelyi Képtárban (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • 18:00 – Batykó Róbert kiállítása az Irokéz Galéria online terében (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • 19:00 – Nassim Solemanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi
  speciális egyszemélyes játék, csak egyszer egy életben a Weöres Sándor Színház Krúdy Klub Teraszán. Előadja: Nagy Cili
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Kultúra

  Hirdetés