Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Idén sem marad Bloomsday nélkül Szombathely, csak most az online térbe költözik

Tudod, ki az a James Joyce? 1994 óta ünnepeljük Szombathelyen a nevéhez fűződő, nemzetközivé vált irodalmi ünnepet.

26 éve rendezik meg Szombathelyen is a Bloomsday-t, mely egy Írországból eredő, mára viszont nemzetközivé vált irodalmi ünnep. Nevét a világhírű ír költő, író és kritikus, James Joyce fő művének, a Ulyssesnek egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról kapta és azon a napon tartják, amelyen a regény cselekménye játszódik 1904-ben, tehát június 16-án.

Magyarországon, azon belül is Szombathelyen rendezik meg 1994 óta minden évben. Méghozzá azért itt, mert a főszereplő Leopold Bloom édesapja, Virág Rudolf egy Szombathelyről kivándorolt magyar zsidó. Normál esetben az Iseumon kívül 1997-től a Fő téri Blum-házban tartják, ahol egyébként korábban valóban élt egy Blum nevű család is.

Most azonban a koronavírus közbeszólt és bár nem marad el a Bloomsday, hanem az online felületekre költözik , azért jó pár korábban tervezett programról le kellett így mondaniuk a szervezőknek. Az esemény június 16-án, kedden 11 órakor kezdődik a városháza nagytermében, a programokat pedig online lehet majd követni, illetve lapunk is tudósít majd róla.

Íme a teljes program:

 • 11:00 – Bloomsday online: Nemény András, Szombathely polgármesterének köszöntője, Ronan Gargan, Írország nagykövetének bejelentkezése és köszöntője, Horváth Soma, Szombathely, alpolgármesterének köszöntője
 • bloomsday.hu weboldal ünnepélyes elindítása és bemutatása. Bemutatja: Salamon Júlia, Székely Júlia, Kassai Ferenc
 • Ulysses 2.0.2.0 – kortárs irodalmi karanténvideó bemutatása
 • Videóinstalláció Kassai Ferenctől, az események közben folyamatosan
 • 12:00 – Pecsételés: Óriás Bloomsday felirat elkészítése a Városháza előtti téren!
  Közreműködnek: Dr. Nemény András, Horváth Soma, Feiszt György, Kassai Ferenc, Dr. Ipkovich György, Orbán Róbert, Prieger Szabolcs, Rasperger József, Salamon Júlia és Viola László
 • 14:00 – Bloomsday 1994-2019: Film a szombathelyi eseményekről. Híradó anyagok és ami mögötte van. A Szombathelyi Médiaközpont filmje. (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • 17:00 – Dáblin VR: Virtuális kiállítás a Szombathelyi Képtárban (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • 18:00 – Batykó Róbert kiállítása az Irokéz Galéria online terében (Bemutató: www.bloomsday.hu)
 • 19:00 – Nassim Solemanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi
  speciális egyszemélyes játék, csak egyszer egy életben a Weöres Sándor Színház Krúdy Klub Teraszán. Előadja: Nagy Cili
 • ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra