Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Így kell egy garázsból megváltani a világot

Steve Jobs jött és ment, de az alma állandó - 40 éves az Apple.

Egy Los angeles-i elektronikával foglalkozó tanórán két Steve nevű fiú is ült. Ez a két fiú - bár nagyon különböző természetűek voltak - összebarátkozott, és hamarosan létrehozták a világ egyik legnagyobb hatású cégét: ők voltak Steve Wozniak és Steve Jobs.

Veled építjük a független újságírást!
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ők ketten és Ronald Wayne 1976. április 1-én megalapították az Apple-t. 11 nappal később Wayne azonban eladta részesedését – 800 dollárért.Így az Apple tényleg erre a két barátra épült.

Miért pont alma?

A névválasztásról számos teória kering. Az egyik szerint az almát igazából Newton miatt választották, de ez hamisnak bizonyult.

Jobs később elmondta, egy kedves nevet szerettek volna, és egy almaültetvényen sétálva ugrott be neki a név. Nem elhanyagolható, hogy a cég neve „a” betűvel kezdődik, így minden listán és cégjegyzéken előre kerül.

Ha egy üzlet beindul

Az első viszonteladójuk Paul Terrell volt, aki összeszerelt gépeket vett volna át, darabját 500 dollárért. A Jobs család garázsában megkezdték az összeszerelést. Az elkészült számítógépek nem rendelkeztek sem tápegységgel, sem burkolattal, csak egy készre szerelt áramköri lap volt csatlakozóhelyekkel.

Steve Jobs, Steve Wozniak, és a sokak által szidott hippi külsejük
Nyugat.hu

A cég egyre sikeresebb lett, Jobs pedig egy informatikai expón jött rá, hogy igazán jól menő csak akkor lehet a számítógépük, ha külsőre is vonzó lesz.

Ehhez azonban tőkére volt szükség, amit a hippi külsejű Jobs nehezen szedett össze. Egy befektetőnek azonban felkeltette a figyelmét az innovatív megoldásokkal dolgozó cég: megjelent a képben Mike Markula, akinek nem csak pénze volt, hanem jelentős szakértelme a marketing terén. Ő lett Jobs mentora. Profi PR csapat épült meg az Apple-nél, ekkor készült el a mai napig használatos logó formája.

Csak a harapástól látszik, hogy ez egy alma

Az első logót még Ronald Wayne tervezte, és Newtont ábrázolja az almafa alatt. Ez elég bonyolult volt, Markkula pedig tudta, hogy ennél jóval egyszerűbb, letisztultabb formára lesz szükség.

Az első logó
Nyugat.hu

Az új logót Rob Janoff grafikus készítette el, így jelent meg az alma, amibe beleharaptak. Ez az alma azonban ekkor még szivárvány színekben tündökölt. Ennek egyik állítólagos oka az volt, hogy az alapítok Alan Turing (a turing-teszt kidolgozója) előtt akartak tisztelegni, aki homoszexualitása miatti meghurcolása miatt öngyilkos lett: arzénnal fertőzött almát evett – mind ez azonban nem bizonyított történeti tény.

A szivárványos Apple logó
Nyugat.hu

Később a logó elvesztette színeit, előbb fekete, majd szürke lett.

A logó mai formája
Nyugat.hu

De miért is a harapás? Rob Jenoff 2009-ben azt mondta, a azért volt rá szükség, hogy mindenki tudja: ez itt egy alma.

Az Apple II-t egy San Fransisco-ban megrendezett vásáron mutatták be először, Jobs és Wozniak ekkora már szakított az ápolatlan külsővel, és mint üzletemberek léptek ki a piacra. Érdekesség, hogy ebbe a számítógépbe egy akkor még új cég is írt programokat: ez volt a Microsoft.

Az Apple II sikere miatt egyre jobban növekedett a vállalat, Jobs-ot azonban egyre többen szidták. Volt barátnőjével alkalmi viszont folytatott, a lány teherbe esett, az Apple fejes viszont nem vállalta a gyereket a DNS teszt eredményének ellenére sem.

Nem sokkal később megjelenik az Apple III, ami totális kudarc volt. Jobs azonban ekkor már az érintőképernyőn töri a fejét. Hamarosan beleunt az Apple alapgépébe, így a HP-tól átcsábított két mérnököt, hogy tervezzenek valami újat, aminek a neve LISA legyen (mozaikszó). Így hívták Jobs fel nem vállalt lányát is. Jobs egyre fontosabbnak gondolta a grafikát és az egér megjelenését, ezért a vezető mérnököket megkerülve nyúlt bele a projektbe. Ez feszültségeket okozott, ezért megvonták tőle a vezetői jogköröket, és kitették a LISA projektből.

Hogy ennek mi lett a vége? Rászállt egy másik területre, a Jef Rashkin vezette Macintosh projektre. Rashkin végül kikerült a projektből (majd a cégből is), Jobs pedig elégtételnek tekintette a Macintosht, ezért minél tökéletesebb gépet szeretett volna létrehozni. Programokat továbbra is a Microsoft írt a gépre, itt jelent meg először az Excel és a Word.

Piacradobásakor a LISA-t Jobs mutatja be, aki azonban hamar a Macintosh felé tereli a szót. A LISA látványosan megbukik, ám a Macintosh évekkel később viszont sikeres lesz. 1985-ben Jobs azonban távozik a cégtől.

Vezér nélkül nem megy a bolt

Az Apple ezután igyekezett egy hordozható számítógépet kifejleszteni, az elsőt 1989-ben dobták piacra, ami 7 kilót nyomott. Hamarosan megjelent a Microsoft és egyre inkább kiszorította az Apple-t (na meg az IBM-et). És hogy mi kellett ahhoz, hogy az Apple eljusson napjaink népszerűségéig? Hát Steve Jobs!

A sértett vezért 1997-ben visszatért, felvásárolta cégét, és létrehozta az iMac-et. Innen kezdve nem volt megállás, jöttek az i betűs termékek. Megjelent az első, vezeték nélküli notebook, az iBook, 2001-ben jöttek az első Apple boltok, majd az iPod és az iTunes, amivel nagy pofont adtak a lemezcégeknek. A legújabb újításig 2007-ig vártak, de addig is folyamatosan fejlesztették az addigi termékeket. IPod-ból például megjelent az iPod mini, az iPod Shuffle.

Miért pont az i betű?

Jobs egy 1998-as előadásában vázolta, hogy mit jelent számukra az i betű: internet, individual, instruct, inform, inspire.

2007-ben jelent meg az iPhone, majd hamarosan az iStore. Az iPhone sikerének érdekében Jobs próbálta meggyőzni a Google-t, hogy ne fejlesszenek ki saját rendszert, inkább az iPhone platformjain ad a vállalat applikációinak helyet. Ebbe azonban nem egyeztek bele, így hamarosan az almás telefonok konkurenciát kaptak.

Megjelennek az iPadok, és velük együtt elindult a táblagépek tömeges gyártása is más cégeknél – például a nagy rivális Samsungnál.

Így alakult ki a termékpaletta:

Hamarosan Jobs lemond a vezérigazgatói posztról, pár hónappal később pedig meghalt.

Makacssága is közrejátszott a halálában

Steve Jobs híres volt borzalmas modoráról. Azonban nem csak mint főnök volt rettenetes: az Apple vezér fiatalkorában szívesen kísérletezett alternatív étrendekkel, ami miatt úgy gondolta, neki nincs testszaga. Tévedett. Ezt azonban nem látta be, és előszeretettel hagyta ki az esti fürdést.

Ez nem változott akkor sem, amikor már világhírű üzletember volt: hetente egyszer fürdött. Gyakran panaszkodtak rá, hogy rendszám nélküli autójával mindig a mozgássérült parkolóhelyen állt meg, és a jótékonykodást is messziről kerülte.

Rossz természete közrejátszhatott halálában is. Miután rákot diagnosztizáltak nála, nem volt hajlandó alávetni magát a műtétnek, 9 hónapig próbálkozott természetgyógyászok által meggyógyulni. Mire rávette magát a műtétre, a rák áttétesedett, az orvos szerint a 9 hónapnyi halogatás miatt. Ez pedig az életébe került.

Az Apple azonban nem állt le. Folyamatosan fejlesztik az iPhone-okat, az iPad-eket – még az iPodokat is, pedig az okostelefonok mellett kevés keresnivalójuk van a piacon.

És hogy mit csinálnak még? Hát okosórát. Az Apple iWatch termékének célja egy kicsit furcsa: igyekeznek segítséget nyújtani ahhoz, hogy az embereknek kevésbé kelljen a telefonjaikhoz nyúlniuk. Pedig ennek kialakulásához pont az iPhone-ok vezettek.

Az Apple további sikere azon múlik, hogy a következő években is tudják e pótolni a technikai látnok Steve Jobs-ot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra