Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Miért az erdőszélre hordják sokan a szemetet, amikor legálisan le lehet rakni Szombathelyen?

A városban két hulladékudvar is működik, persze, a szabályokat be kell tartani.

A címben foglalt kérdésre nehéz válaszolni. Biztosan vannak, akik a választ elintéznék egy "csak" -kal, vagy azzal, hogy nekik senki se mondja meg, mit csináljanak. Lehetnek olyanok, akiknek túl messze vannak a hulladékudvarok, de - bízunk benne -, olyanok is, akik egyszerűen nem tudják, hol lehet megszabadulni az olyan hulladéktól, ami nem fér bele az otthoni kukába.

Ez a fotó a Parkerdőben készült tavaly márcisuban
Olvasó

Sajnos, nagyon sok példa van rá, hogy erdőszélre, híd alá hordják a szemetet. Sokan a Parkerőt használják Tisztán látszik, hogy sokan szemétlerakó helynek használják a szombathelyi parkerdőt 2020. January 01. 06:48 erre, igaz, most ott szigorítottak és kamerák figyelik A közterület-felügyelet figyeli ezentúl a szemetelőket a szombathelyi Parkerdőben 2020. June 11. 19:11 a területet.

De nem úszta meg a Szent István park Már a Szent István parkot is illegális szemétlerakónak használják Szombathelyen 2019. June 10. 08:13 sem, de a külső városrészek sem, tavaly tavasszal a zarkaházi kastély mögötti területen számoltak fel Eltakarítják a zarkaházi kastély mögötti hatalmas szemétkupacot 2019. April 16. 15:07 egy illegális hulladéklerakót. De találtak már kidobott tévét Valaki elveszített egy tévét a szombathelyi Zrínyi utcában 2018. July 26. 08:54 a belvárosi Zrínyi utcában is.

Szemétkupac a zarkaházi kastély mögött
Kovács Dávid

A sort hosszan lehetne folytatni, de most térjünk rá a megoldásra.

Két hulladékudvar van Szombathelyen

Úgy tűnik, az önkormányzat is megelégelte a helyzetet, és nemrég a hivatalos városi oldalon közzé tették a hulladékudvarok nyitva tartási idejét és a rájuk vonatkozó szabályokat.

Szombathelyen két telephelyen van lehetőség a lakossági hulladék elhelyezésére: az Erdei iskola úti Hulladéklerakóban, valamint a Körmendi úti Hulladékudvarban.

A szombathelyi Erdei-iskola úti Hulladéklerakó igénybevételének módja:

A Hulladéklerakóba az alábbi hulladékok helyezhetők el ártalmatlanítási díj megfizetése ellenében.

Forrás: szombathely.hu

A létesítmény üzemeltetője a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Az Erdei-iskola úti Hulladéklerakó nyitvatartása:március 15-től november 15-ig:

hétfő-péntekig: 06:00 - 18:00,
szombat: 06:00 - 15:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva,

november 16-tól március 14-ig:

hétfő-péntekig: 07:00 - 17:00,
szombat: 07:00 - 15:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva.

Elérhetőség: +36 94 505 806

A Regionális Szilárd Hulladéklerakó (Erdei iskola úti lerakó) igénybevételének menete:

A nyitvatartási időben a hulladékot beszállító ügyfélnek a mérlegháznál kell jelentkeznie, adatait megadni (név, cím, hulladék megnevezése, származási helye, szállító jármű rendszáma), valamint nyilatkozni a fizetés módjáról (készpénz, bankkártya).

A telepi ügyintéző ellenőrzi a lerakni kívánt hulladékot, szükség esetén jegyzőkönyv felvétele mellett felhívja a figyelmet arra, hogy a helyben le nem adható hulladék (gumiabroncs, veszélyes hulladék, sík-, hullámpala, eternitcső, elektronikai hulladék, állati tetem, trágya, autóbontásból származó hulladék, szelektív hulladék) hol helyezhető el.

Az ügyintéző tájékoztatást ad a lerakás menetéről: mérlegelés, lerakodás (annak pontos helye), kerékfertőtlenítés, majd újra mérlegelés, végül a kezelési díj megfizetése, nyilatkozat aláírása. A hulladéklerakó telepet minden beszállító saját felelősségére használhatja. A beszállító járművet a közlekedés és lerakodás alatt gyermekek nem hagyhatják el.

A szombathelyi Körmendi úti Hulladékudvar igénybevételének módja:

A hulladékudvart csak szombathelyi lakosok vehetik igénybe (igazolni szükséges), gazdálkodó szervezet csak külön díj ellenében, szerződés alapján szállíthat be hulladékot.

Építési hulladékot alkalmanként maximum 1 tonna, évente legfeljebb 3 tonna mennyiségig lehet beszállítani. Nem veszélyes hulladék esetén ez a mennyiség éves szinten nem haladhatja meg a 3 m3-t.

Kivételt képez a zöldhulladék, aminek átvételét nemcsak szombathelyi, hanem táplánszentkereszti lakososoknak is lehetséges (érvényes közszolgáltatási szerződés alapján). Vidéki lakosok is csak személyes irataik bemutatása után adhatják le a zöldhulladékot minden páros hét szerdai munkanapján, naponta egy alkalommal, maximum 1 m3 mennyiségig.

Forrás: szombathely.hu
Forrás: szombathely.hu
Forrás: szombathely.hu

A fenti veszélyes anyagok amennyiben üzemből származnak, nyilvántartás-köteles veszélyes hulladéknak minősülnek, így nem átvehetők!

A Körmendi úti Hulladékudvar nyitvatartási ideje:

március 15-től november 15-ig:

hétfő-péntekig: 06:00 - 18:00,
szombat: 06:00 - 14:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva,

november 16-tól március 14-ig:

hétfő-péntekig: 07:00 - 17:00,
szombat: 07:00 - 14:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva

Elérhetőség: +36 94 505 255A

Hulladékudvar a telep zárását megelőző negyed órával már ügyfelet nem tud fogadni, ezért hulladék sem helyezhető el a telepen.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra