Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért az erdőszélre hordják sokan a szemetet, amikor legálisan le lehet rakni Szombathelyen?

A városban két hulladékudvar is működik, persze, a szabályokat be kell tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A címben foglalt kérdésre nehéz válaszolni. Biztosan vannak, akik a választ elintéznék egy "csak" -kal, vagy azzal, hogy nekik senki se mondja meg, mit csináljanak. Lehetnek olyanok, akiknek túl messze vannak a hulladékudvarok, de - bízunk benne -, olyanok is, akik egyszerűen nem tudják, hol lehet megszabadulni az olyan hulladéktól, ami nem fér bele az otthoni kukába.

Ez a fotó a Parkerdőben készült tavaly márcisuban
Olvasó

Sajnos, nagyon sok példa van rá, hogy erdőszélre, híd alá hordják a szemetet. Sokan a Parkerőt használják Tisztán látszik, hogy sokan szemétlerakó helynek használják a szombathelyi parkerdőt 2020. January 01. 06:48 erre, igaz, most ott szigorítottak és kamerák figyelik A közterület-felügyelet figyeli ezentúl a szemetelőket a szombathelyi Parkerdőben 2020. June 11. 19:11 a területet.

De nem úszta meg a Szent István park Már a Szent István parkot is illegális szemétlerakónak használják Szombathelyen 2019. June 10. 08:13 sem, de a külső városrészek sem, tavaly tavasszal a zarkaházi kastély mögötti területen számoltak fel Eltakarítják a zarkaházi kastély mögötti hatalmas szemétkupacot 2019. April 16. 15:07 egy illegális hulladéklerakót. De találtak már kidobott tévét Valaki elveszített egy tévét a szombathelyi Zrínyi utcában 2018. July 26. 08:54 a belvárosi Zrínyi utcában is.

Szemétkupac a zarkaházi kastély mögött
Kovács Dávid

A sort hosszan lehetne folytatni, de most térjünk rá a megoldásra.

Két hulladékudvar van Szombathelyen

Úgy tűnik, az önkormányzat is megelégelte a helyzetet, és nemrég a hivatalos városi oldalon közzé tették a hulladékudvarok nyitva tartási idejét és a rájuk vonatkozó szabályokat.

Szombathelyen két telephelyen van lehetőség a lakossági hulladék elhelyezésére: az Erdei iskola úti Hulladéklerakóban, valamint a Körmendi úti Hulladékudvarban.

A szombathelyi Erdei-iskola úti Hulladéklerakó igénybevételének módja:

A Hulladéklerakóba az alábbi hulladékok helyezhetők el ártalmatlanítási díj megfizetése ellenében.

Forrás: szombathely.hu

A létesítmény üzemeltetője a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Az Erdei-iskola úti Hulladéklerakó nyitvatartása:március 15-től november 15-ig:

hétfő-péntekig: 06:00 - 18:00,
szombat: 06:00 - 15:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva,

november 16-tól március 14-ig:

hétfő-péntekig: 07:00 - 17:00,
szombat: 07:00 - 15:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva.

Elérhetőség: +36 94 505 806

A Regionális Szilárd Hulladéklerakó (Erdei iskola úti lerakó) igénybevételének menete:

A nyitvatartási időben a hulladékot beszállító ügyfélnek a mérlegháznál kell jelentkeznie, adatait megadni (név, cím, hulladék megnevezése, származási helye, szállító jármű rendszáma), valamint nyilatkozni a fizetés módjáról (készpénz, bankkártya).

A telepi ügyintéző ellenőrzi a lerakni kívánt hulladékot, szükség esetén jegyzőkönyv felvétele mellett felhívja a figyelmet arra, hogy a helyben le nem adható hulladék (gumiabroncs, veszélyes hulladék, sík-, hullámpala, eternitcső, elektronikai hulladék, állati tetem, trágya, autóbontásból származó hulladék, szelektív hulladék) hol helyezhető el.

Az ügyintéző tájékoztatást ad a lerakás menetéről: mérlegelés, lerakodás (annak pontos helye), kerékfertőtlenítés, majd újra mérlegelés, végül a kezelési díj megfizetése, nyilatkozat aláírása. A hulladéklerakó telepet minden beszállító saját felelősségére használhatja. A beszállító járművet a közlekedés és lerakodás alatt gyermekek nem hagyhatják el.

A szombathelyi Körmendi úti Hulladékudvar igénybevételének módja:

A hulladékudvart csak szombathelyi lakosok vehetik igénybe (igazolni szükséges), gazdálkodó szervezet csak külön díj ellenében, szerződés alapján szállíthat be hulladékot.

Építési hulladékot alkalmanként maximum 1 tonna, évente legfeljebb 3 tonna mennyiségig lehet beszállítani. Nem veszélyes hulladék esetén ez a mennyiség éves szinten nem haladhatja meg a 3 m3-t.

Kivételt képez a zöldhulladék, aminek átvételét nemcsak szombathelyi, hanem táplánszentkereszti lakososoknak is lehetséges (érvényes közszolgáltatási szerződés alapján). Vidéki lakosok is csak személyes irataik bemutatása után adhatják le a zöldhulladékot minden páros hét szerdai munkanapján, naponta egy alkalommal, maximum 1 m3 mennyiségig.

Forrás: szombathely.hu
Forrás: szombathely.hu
Forrás: szombathely.hu

A fenti veszélyes anyagok amennyiben üzemből származnak, nyilvántartás-köteles veszélyes hulladéknak minősülnek, így nem átvehetők!

A Körmendi úti Hulladékudvar nyitvatartási ideje:

március 15-től november 15-ig:

hétfő-péntekig: 06:00 - 18:00,
szombat: 06:00 - 14:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva,

november 16-tól március 14-ig:

hétfő-péntekig: 07:00 - 17:00,
szombat: 07:00 - 14:00,
vasárnap és ünnepnapokon zárva

Elérhetőség: +36 94 505 255A

Hulladékudvar a telep zárását megelőző negyed órával már ügyfelet nem tud fogadni, ezért hulladék sem helyezhető el a telepen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra