Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ezt a különleges Klimt-festményt is megnézhetjük Bécsben, ha időben véget ér a Covid-járvány

A "Nő legyezővel" Amerikából érkezik, titokzatos kalandok után.

Gustav Klimt egyik utolsó, nagyrészt befejezett képe, a "Nő legyezővel" száz év után ismét Ausztriába érkezik. 2021. március 25-től 2022. február 13-ig lesz megtekinthető a Belvedere palotában - áll Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

A művész alkotói pályájának utolsó szakaszából származó mű valószínűleg még ott volt a vásznon Klimt halálakor, 1918-ban, utoljára pedig 1920-ban volt látható a Bécsi Iparművészeti Múzeumban. A műalkotás későbbi sorsa rejtélyesen alakult - írják.

Gustav Klimt: Nő legyezővel
Markus Guschelbauer/Belvedere, Wien

A kiállítás szervezőinek jelenlegi ismeretei szerint a festmény az 1920-as évek után valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt. A kilences években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért kelt el egy New York-i árverésen. A hatóságok akkor a kiviteli engedély állítólagos hiánya miatt nyomozást indítottak, de az eljárást leállították, mert az érintetteket nem sikerült felkutatni.

A jelenlegi birtokos előtt a festmény előélete ismeretlen volt. Hogy a képet ilyen körülmények között mégis el lehetett hozni Ausztriába és egy kiállítás keretében meg lehet majd tekinteni, annak köszönhető, hogy az osztrák kormány védettséget ígért a tulajdonosnak a kiállítás idejére - teszik hozzá.

Reméljük, hogy a kiállítás idejére elcsendesedik a koronavírus harmadik hulláma, mert a művészet kedvelőinek szinte már kötelező élőben megcsodálni egy ilyen különleges alkotást.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra