Ilyen lett a közel egymilliárdól felújított nicki gát

1938 óta teszi a dolgát a Rábán. Akár kirándulási célpont is lehet.

2020. október 2-án ünnepélyes keretek között átadták a Nicki duzzasztóművet – közölte lapunkkal az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A létesítményt 943,6 millió Ft támogatással újították fel, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar állam állta.

A felújított nicki gát
Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az augusztusban befejezett rekonstrukciós munkálatok után a próbaüzemi működés is sikeres volt, így hivatalos keretek között is átadták a duzzasztót.

Mire jó a nicki gát?

Az 1932-ben épült műtárgy alapfeladata, hogy a Rába folyó duzzasztásával a Kis-Rábán keresztül biztosítsa a Kis-Rába-Hanság vízrendszerének ökológiai célú, gravitációs vízpótlását.

A felújított nicki gát
Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Ezen keresztül kapnak vízpótlást a hansági csatornák Kapuvár és Csorna térségében, és ez adja a Rábca folyó felső vízpótlását is, valamint olyan különösen értékes természetvédelmi területek vízellátásában is szerepet játszik, mint a Rábca melletti Nyirkai-Hany - tudtuk meg.

Milyen munkák történtek?

 • A duzzasztómű három duzzasztónyílásába beépített vízfeltöltésű tömlős gát esetében a tömlők cseréje történt meg, emellett ezekhez a nyílásokhoz új rendszerű ideiglenes elzárási lehetőséget biztosító táblák is készültek.
 • A korszerű berendezés segítségével az eddig előforduló több napos duzzasztási üzemszünetek 2-3 órára csökkennek.
 • Elkészültek a Kis-Rába beeresztő zsilip komplex felújítási munkái is. A zsilip elzáró szerkezetei korszerű hajtóműveket kaptak, helyi és távműködtetési lehetőséggel kiépítve.
 • A nicki vezérlő épületbe új számítógépes üzemirányítási rendszert szereltek be, melyhez optikai hálózat biztosítja az adatok áramlását a telephelyen belül, valamint az energiaellátás a fogyasztásmérés is korszerűsödött a telephelyen.
 • Felújították a komplex gépházi 0,4kV-os elosztót és a hídvilágítást is. Tartalék áramforrásként egy új korszerű áramfejlesztőt telepítettek.
 • És még mire jó?

  „A felújításnak köszönhetően a mű tartósan képes lesz ellátni jelentős térségi szerepét az árvízvédelem, a jéglevezetés, az ökológiai és természetvédelmi célú vízpótlás, az öntözővíz biztosítása, az energiatermelés, valamint a szabadidős és rekreációs célú hasznosítás területén. A rekonstrukció után a létesítmény elsődleges funkcióin túl kedvezőbbek lesznek a feltételek a halászati vízfelület kezelésére is” – írja a Vízügy.

  Azt már mi tesszük hozzá, hogy a felújított gát és környéke akár őszi kirándulások célpontja is lehet.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech