Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen lett az M86-os autóút vámoscsaládi pihenőhelye

Megnéztük, mire számíthatnak azok, akik letérnek egy rövid pihenőre, vagy éppen kocsiban alvásra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az M86-os (és M85-ös) autóút komoly hiányosságát pótolták a pihenőhellyel, Szombathelytől Győrig ugyanis egyetlen pihenőhely sem volt a hónap elejéig közvetlenül az út mellett. Mi Szombathely felől érkeztünk Vámoscsaládhoz és elsőre egy bakival szembesültünk. Egy tájékoztató tábla ugyanis az autóúton azt jelezte, hogy Vámoscsalád pihenőhelyen 0 parkoló áll a kamionok rendelkezésére, míg a még meg sem nyitott Rábaköz pihenőhelyen 24. A hibát jeleztük, de már tudtak róla, mára talán ki is javították.

Vámoscsalád, pihenő
Tánczos Mihály
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A 3,5 tonnát meghaladó tömegű járműveknek kötelezően le kell térniük az autóútról, majd egy rendszer szortírozza a járműveket, melyiknek kell kötelezően tengelysúlymérésre behajtani és melyik térhet vissza azonnal az autóútra. Ez folyamatos haladás közben történik, a tájékoztató tábla pedig mutatja, mi a teendő. Ehhez azonban be kell tartani a feltüntetett 30 méteres kötelező távolságot a járművek között. Arra egyelőre nem kaptunk választ, hogy mi történik akkor, ha egy kamion ugyan letér az autóútról, de a jelzés ellenére azonnal vissza is hajt rá? A tájékoztató tábla rendszámot nem mutat.

A parkolóba tartó személyautók útja jódarabig megegyezik a tengelysúlymérőhöz tartó kamionokéval és a célegyenesben ez elbizonytalaníthatja az autósokat, mivel a mérlegállomás előtti lehajtó az út végéről nem szembetűnő, a sofőrök elsőre a terelőkúpokkal lezárt sávot veszik észre. A parkoló maga tágas, egyértelműen felfestett parkolókkal rendelkezik külön személyautók, kamionok és buszok számára. A mozgássérültek parkolója nem csak abban különbözik a többitől, hogy piktogram jelöli a funkcióját, hanem széles sáv választja el az ilyen parkolóhelyeket, megkönnyítve a ki-beszállást.

Szembetűnőek a kamerák is, amelyek információink szerint működnek és nagy felbontású eszközök. A parkolóban ez extra biztonságot adhat azoknak, akik megállnak pihenni, hiszen egy bűnöző sem szeret úgy dolgozni, hogy több irányból is kamerák veszik a ténykedését. Remélhetőleg a vandálok is elkerülik a pihenőhelyet. Oldalanként két masszív asztal és padok állnak rendelkezésre, amit naponta kétszer fertőtlenítenek a mosdóval együtt.

Vámoscsalád, pihenő
Tánczos Mihály

A tágas WC-k tiszták voltak ottjártunkkor. A hat fülkéből négy volt nyitva. Gondoltak a mozgássérültekre is, illetve pelenkázó is rendelkezésre áll. Az épület falán ivókút is található, ahol a pihenők felfrissülhetnek, vagy feltölthetik a vízkészleteiket. A pihenőhely zöldterületére facsemetéket ültettek, amelyek néhány év múlva árnyat adnak majd a nyári forróságban. Kereskedelmi egység, illetve étel-ital automata nincs.

Vámoscsalád, pihenő
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Helyek

Hirdetés