Ilyenek voltak a ’70-es évek Szombathelyen

Folytatjuk sorozatunkat: épül a Városháza, bővül a Hali-stadion, és Szombathelyre látogat Kádár János.

Ó, azok a hetvenes évek: ekkor kezdték meg városunk egyik legismertebb objektumának, a Városházának az építését, de a Haladás-stadion is kapott egy új lelátót. A baráti országok mind részt vettek a Savaria röplabdakupán, és több híres embert is vendégül látott Szombathely városa.

A röplabda Savaria Kupa eredményhirdetése az MSH-ban
Eredményhirdetés a Savaria Röplabdakupán - további képekért kattintson!
BDMK archívum 1978.

Szombathelyre látogatott 1971-ben Anatolij Vasziljevics Filipcsenko, szovjet űrhajós-ezredes, aki kétszer is megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést, és még egy bélyegen is megörökítették. Filipcsenko kétszer is járt az űrben, egyszer a Szojuz-7−tel, egyszer pedig a Szojuz-16−tal. Összesen több, mint tíz napot töltött a világűrben. Filipcsenko Szombathelyen meglátogatta a könyvtárat, megnézte a Székesegyházat és még egy fát is ültetett.

Filipcsenko űrhajós-ezredes és a szovjet vendégek a könyvtár olvasótermében
Filipcsenko űrhajós-ezredes a Berzsenyi Könyvtárban - további képekért kattintson!
BDMK archívum - Garas fotó, 1971.

1974 októberében meglátogatta városunkat Kádár János, aki szintén megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést, bár csak egyszer (de ő azért háromszor is volt a Szocialista Munka Hőse). Kádár politikushoz méltóan megnézte a Joskar Ola lakótelepen lévő emléktáblát, és a Felszabadulási Emlékművet.

Kádár János, a kormány elnöke a Felszabadulási Emlékműnél
Kádár János a Felszabadulási Emlékműnél - további képekért kattintson!
BDMK archívum - Tóth fotó, 1975. okt. 15.

Új lelátó épült a Haladás Rohonci úti stadionjához 1975-ben. Az 1923 óta álló stadionban a Haladás csapata még ez év szeptemberében 7-0-ra verte a máltai Valletta focicsapatot a Kupagyőztesek Európa Kupájának mérkőzésén (igaz a második körben sajnos kiejtette őket az SK Sturm Graz).

Haladás sportpálya lelátója
Épül az új lelátó a Haladás stadionjához - további képekért kattintson!
BDMK archívum - Tóth fotó, 1975.

1977-ben letették az alapokat Szombathely legismertebb kockájához, amit aztán 1978-ban fel is húztak. A Városháza azóta is szépen teljesít: felépülése óta kiszolgált három tanácselnököt, majd (eddig) négy polgármestert.

Épül az új városháza
Épül Szombathely egyik ikonikus épülete - további képekért kattintson!
BDMK archívum - Tóth Imre, 1978.

Nézegesse velünk az 1970-es évek Szombathelyéről készült képeket, amik az idelátogató Szovjetunió Hősei mellett olyan, még ma is meglevő eseményekről is tudósítanak, mint a Savaria Nyári Egyetem, vagy a röplabdások Savaria Kupája!

Savaria Nyári Egyetem megnyitója
A Savaria Nyári Egyetem megnyitója - további képekért kattintson!
BDMK archívum - Horváth László, 1977.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ilyen volt Szombathely a '60-as években

Lenin-szobor, karneváli tömeg, május 1-jei felvonulás, iseumi operaelőadás és csillogó táncverseny.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző