Indokolatlanul bírságolt a rendőr Szombathelyen?

A belváros felől kifelé tartva, a Körmendi úton a Szent Gellért utcai körforgalom előtt van egy rövid szakasz, ahol kétsávosra bővül az út. Olvasónk állítása szerint ott kellett fizetnie egy 13 ezres bírságot.

"Kedd reggel Szombathelyen a Körmendi úti plázától a Szent Gellért utca felé tartó szakaszán autóztam, ahol két sávossá válik az út, majd 50-100 méter múlva meg is szűnik a külső sáv. Én a belső sávba soroltam, egyből megállított a rendőr, és 13 ezer forintra büntetett jobbra tartás elmulasztásáért, illetve irányjelző használatának elmulasztásáért. A környéken nem volt másik közlekedő, tehát balesetveszélyes szituációt sem teremtettem" - írta levelében olvasónk.

Itt kezdődik a Körmendi út kétsávos szakasza
Forrás: googlemaps

Aki szerint ez a bírság egyszerű pénzlehúzás volt, nem a szabályok betartatása volt a cél. Hozzátette, amíg a bírságot intézték, körülbelül 50 autó haladt el mellettük, ezek közül csupán kettő indexelt, a szabálytalankodók között volt egy rendőrautó is.

Igaza is van, de nincs is igaza

Megkérdeztük közlekedési szakértőnket, Unger Józsefet, aki szerint olvasónknak igaza is van és nincs is igaza.

Az irányváltást mindenképpen jelezni kell, így azt is, amikor forgalmi sávot vált az autó. Ebből a szempontból tehát jogos volt a bírság, mert olvasónk nem használta az irányjelzőt.

Itt meg is szűnik a külső sáv
Forrás: googlemaps

Viszont lakott területen belül, többsávos úton személyautókra nem vonatkozik a kötelező jobbra tartási szabály - mondta Unger. Ahol lakott területen belül az út alkalmas a párhuzamos közlekedésre, ott a személyautó akkor is haladhat folyamatosan a belső sávban, ha mellette, a külső sávban nincs autó.

De ha a belső sávban haladó autó mögött feltűnik egy gyorsabb jármű, akkor azt el kell engedni akkor is, ha a megengedett sebességnél gyorsabban jön - mondta Unger József.

Tehát a jobbra tartási kötelezettségre vonatkozó bírság ebben az esetben nem volt jogos, ugyanakkor az irányjelző használatának elmulasztása miatt mégis indokolt lehetett, legalábbis közlekedési szakértőnk szerint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem