Tudja, miért lesz egyre drágább az élelmiszer?

Nem az ukrán háború a fő oka a drágulásnak a szakértők szerint.

Tíz százalék közelébe ért az infláció, és még nincs vége - írtuk a múlt héten Tíz százalék közelébe ért az infláció, és még nincs vége May 10. 10:52 . A cikkben arra is kitértünk, hogy a legnagyobb mértékben az élelmiszerek ára emelkedett, átlagosan 15,6 százalékkal. A margarin például 38, a kenyér és a baromfihús 29,5 százalékkal kerül többe, mit tavaly ilyenkor.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint Sokkal nagyobb áremelkedést érzékel a lakosság, mint a hivatalos adat May 11. 07:14 viszont sokkal nagyobb áremelkedést érzékel a lakosság, mint a hivatalos adat. A GKI közlése szerint a lakosság 22 százalékos áremelkedést érzékelt, szemben a hivatalos, 9,5 százalékos áprilisi inflációs adattal, ami részben statisztikai okokra, részben azonban a megfigyelési módszertanra vezethető vissza.

Folytatódik az élemiszerek árának emelkedése
Pixabay.com

Az elmúlt négy évben a hivatalos és a felmérésből származó érzékelt infláció különbsége havi átlagban meghaladta a 11 százalékpontot, ráadásul az olló folyamatos nyílik. Mindez azzal együtt igaz, hogy mindkét mutató 2021 közepétől kezdve erőteljes emelkedést mutatott - írták.

Folytatódik az élelmiszerek árának emelkedése

A Világbank áprilisi jelentése viszont számottevő élelmiszer-áremelkedést jelez előre erre az évre. A Világbank szerint 22,9 százalékos élelmiszerár-emelkedés várható globálisan. Ilyen mértékű drágulást több mint egy évtizede nem láttunk.

A Világbank arra alapozza a becslést, hogy márciusban 83,9 százalékkal nőttek az élelmiszerárak 2020 azonos hónapjához képest.Utoljára 2006 júniusában volt ezt meghaladó, 96 százalékos emelkedés.

Tresó István, a KSH agrárfejlesztési szakértője szerint az élelmiszerárak gyors növekedésének a fő oka elsősorban az energiaárak emelkedése és a fenntarthatósági célkitűzésekkel járó többletköltségek, nem pedig az ukrajnai háború. A háború a gabonakészletek kiesése miatt jelent majd gondot, de ennek a hatása jövőre lesz érzékelhető.

Hozzátette, élelmiszerhiánytól nem kell tartani, idén ugyanis globálisan jelentős tartalékok állnak rendelkezésre, azonban nem feltétlenül ott, ahol valóban szükség lesz rájuk, ezért

a szállítási költségek tovább fokozhatják a drágulást.

De ha a háborús övezetekben idén nem tudják elvégezni a mezőgazdasági munkákat, az a két nagy gabonatermelő ország (Ukrajna, Oroszország) kiesése miatt világszinten komoly problémát jelenthet.

A mostani termelési szezonból ezért a lehető legtöbbet kell kihozni a várhatóan kieső termésmennyiségek pótlására. Ez a hazai termelők számára is lehetőséget jelenthet, amennyiben növelni tudják hektáronkénti hozamukat legalább az európai átlag szintjére és ezzel a többlettel ki tudnak lépni a világpiacra - mondta a szakértő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság