Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jobb lesz, ha kivár a lakásvásárlással! Szombathelyen is fordul az ingatlanpiac

Kidurrant az ingatlanlufi? Stagnálnak, sok helyen csökkenek a lakásárak. Szombathelyen is lassú visszaesésre lehet számítani.

A több éve tartó ingatlanpiaci fellendülést az elmúlt hónapok statisztikája felforgatja - írja elemzésében az ingatlannet.hu.

Az év elején tovább tartott az áremelkedés, a lakóingatlanok átlag négyzetméterára országos összesítésben idén átlépte a 400 ezer, míg a fővárosban a 750 ezer forintot, októberben az év elejéhez képest átlagosan 15,3 százalékos áremelkedést mértek.

Több városban is csökkennek az ingatlanárak

Az utóbbi három hónapban viszont Budapest egyes kerületeiben, valamint a megyeszékhelyeken új trend mutatkozik.

A legszembetűnőbb változás Szegeden tapasztalható, ugyanis itt mindhárom lakóingatlan típus (családi ház, téglalakás, panellakás) esetén árcsökkenés látható. Az augusztus-októberi időszak alatt az eladósorba került családi házak átlagára 3,65 százalékkal, a panellakásoké 2,56 százalékkal, míg a téglalakásoké 0,8 százalékkal csökkent.

Forrás: ingatlannet.hu

A budapesti lakáspiac szintén megtorpant a vizsgált háromhavi időszak alatt – a téglalakások átlagos négyzetméterára 0,48 százalékkal, a paneleké pedig 1,57 százalékkal esett vissza.

Megállhat a panellakások drágulása

Több megyeszékhelyen is olcsóbbak lettek a panellakások 2019 augusztusa és októbere között. Debrecenben 8 ezerrel, Győrben 11 ezerrel, Veszprémben 12 ezerrel, Kecskeméten 19 ezer forinttal csökkent a típusra vonatkozó átlagos négyzetméterár.

A téglaépítésűek között Miskolcon 5,5 százalékkal, Szolnokon közel 2 százalékkal, Debrecenben 1,6 százalékkal estek az árak a vizsgált időszak folyamán. A statisztikák bizonyos nagyobb településeken az átlagos ingatlanárakban ugyan még csökkenést nem, de az áremelkedés lassulását, illetve megállását mutatták. Ezek közé tartozik Tatabánya és Pécs is.

Szombathelyen is láthatóak a kifulladás tünetei

Szombathelyen egy évvel ezelőtt még javában tartott a drágulás Még javában felfelé tartanak az ingatlanárak Szombathelyen, és nem lehet tudni, hol a vég 2018. December 05. 18:39 , de már látszott, hogy ez nem tarthat sokáig. Tavaly december elején a szombathelyi lakások négyzetméterárai 250-450 ezer forint között mozogtak, elhelyezkedéstől és állapottól függően.

Józing Antal

A legdrágábbak továbbra is a belvárosi lakások voltak, amelyeket még ilyen áron - átlagosan 20-25 millió forintért - is viszonylag könnyű volt értékesíteni.

Az új építésű ingatlanoknál a jellemző négyzetméterár már 400-500 ezer forint körül alakult, ezek az új lakások leginkább a belvárosban vagy a belvároshoz közeli helyszíneken épültek.

Mit hozhat a jövő?

Az biztos, hogy a drágulás lassan áll majd le, az állami támogatások, illetve a továbbra is stabilnak tűnő kereslet hosszútávon még mindig az áremelkedést ösztönzi. Viszont a jövedelmek növekedése nem tart lépést az ingatlanárak emelkedésével, ami kiemelten a fővárosban és a megyeszékhelyeken rontja a lakásvásárlás elérhetőségét. A GKI felmérése negatív fordulatot, valamelyest mérséklődő árakat jelez az ingatlanpiacon az elkövetkezendő 12 hónapra.

Az ingatlannet.hu szakértői további enyhe csökkenésre, illetve lassulásra számítanak, elsősorban azokon a településeken ahol egy-egy ingatlantípus árai felülmúlták az eddig várakozásokat.

Lassú, optimalizációra törekvő árváltozások várhatóak szerte az országban 2020-ban, így érdemes lehet megvárni a lakásvásárlással a következő év elejét, hogy biztosabban láthassuk merre is indult el az ingatlanpiac.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra