Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tíz év múlva már az intelligens konyhaasztalunk mondja meg, hogy mit főzzünk?

Az IKEA milánói kihelyezett tagozata, azaz átmeneti bemutatóterme izgalmas jövőképet fest.

Csak idő kérdése volt, hogy az okostelefon, az okoskaróra meg az okosautó után a közkedvelt jelző beszivárogjon a konyhába is. Mindenki kedvenc bútoráruháza, az IKEA az olaszországi Milánóban egy kiállításon épp azt képzelte el, milyen lesz főzésünk színhelye 2025-ben. Vagyis az okos főzésünk okos színhelye!

Ehhez segítségükre volt egy, az indusztriális design szakterületén otthonosan mozgó fiatal svéd tervező, Ingrid Allenbach, aki olyat valósított meg, amit eddig csak sci-fikben láttunk. Ugye mindenki emlékszik a Különvélemény című Tom Cruise-film kézzel legyezve irányítható, átlátszó képernyőire? Na, ez is hasonló. Csak itt egy asztal közli velünk az információkat, a beviteli eszköz pedig nem néhány végtagmozdulat, hanem - most tessék figyelni - az ételeink.

-

A különleges asztal ugyanis néhány precízen elhelyezett kamera és egy képfelismerő algoritmus segítségével megállapítja, mit helyeztünk rá. De itt még nem áll meg a dolog.

A rá elhelyezett alapanyagokból ugyanis mérleget von, és receptet ajánl.

Vagyis feloldja azt a régi dilemmát - ami persze leginkább azok dilemmája csak, akik nem markolják még annyira rutinosan a főzőkanalat -, hogy jaj, mit főzzünk ebből a kevés néhány dologból, ami a hűtőnkben árválkodik. Az alábbi videó kiválóan szemlélteti a potenciális közeljövőt:

Allenbach azt mondja, a koncepció lényege, hogy

az emberek kerüljenek közelebb az ételhez, érintsék meg, dolgozzanak vele.

Vagyis tévúton jár, aki technikai ördögöt kiált, és amiatt aggodalmaskodik, hogy na tessék, a számítógépek már a konyháinkat is uralmuk alá hajtják. Épp ellenkezőleg: segítenek ismét barátságossá tenni a főzést. Ami ebben a folyamatosan sürgető és önmagát utol nem érő korban annyira talán nem hátrány.

A jövőkonyhába egyébként - ahogy a videóból is kiderül - kerülne egy nyitott hűtő is, amelynek lényege, hogy külön modulokban helyezhetünk el különböző ételeket, és mindegyikre külön hőfokot állíthatunk be. Vagyis például a húst hidegebben tarthatjuk, mint mondjuk a felbontott üdítőitalt. És még átlátszó is, hogy folyamatosan láthassuk, mi a helyzet a kajával.

Szavazzon lejjebb arról, mennyire bejövős a jövőkonyha!

Dezeen.com

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra