Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

“Kivontam magam a hivatalos művészeti életből” - Látogatás Torjay Valter műtermében

A közelmúltban impozáns könyv jelent meg a szombathelyi festőművészről. De a művészet csak egyike volt a kitárgyalt témáknak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha nem tudtuk volna a házszámot, akkor is jó eséllyel kiszúrtuk volna Torjay Valter otthonát. “Amiket a homlokzat középen láttok, azokat Módy Péter szobrász-restaurátor készítette. Egy 19. századi budai polgárház díszítéséről szedte le a negatívot és öntötte újra. A ház valamikor a második világháború után készült, valamelyik kibombázott épület Hübner-tégláiból. A többi dekorációt részben én, részben egyik tanítványom készítette. A két hatalmas ablak helyett négy normál méretűt rakattam bele, hogy nézzen ki valahogy” - tart még az utcán rögtönzött művészettörténeti előadást házigazdánk, hogy aztán a ház mögötti műteremben folytatódjon a beszélgetés.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Hogy teltek az ünnepek?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Köszönöm, jól. Szenteste, ahogy mindig, édesapám átjött a húgommal. Sajnos édesanyám már 12 éve nincs közöttünk és a 94 éves édesapám is egyre jobban érzi az éveket. Ahogy korábban, úgy most is meglátogattuk feleségem családját Körmenden.

Vallásos vagy?

Igen. Keresztapám pap volt. Úgy hívták, hogy Jambrich Ignác és Sárváron 50 évig volt plébános. Nagyon klassz ember volt, üldözték a kommunizmus alatt, de sokan kedvelték, még a pártemberek is. Még Urbán Ernő, az ismert helyi író is bevette a Sárvárról szóló filmjébe. Szüleim vallásosak voltak, de nem jártak templomba, és én sem különösen. Náci bácsinak köszönhetően megkaptam a képzést, voltam elsőáldozó és bérmálkozó. És nekem azóta is így kerek ez a világ: nincs azzal gondom, hogy van túlvilág és van Isten. Festek bibliai témájú képeket is, de ugyanúgy festek antik görögöket is.

Azért is kérdeztem, mert a műterem falain számos kereszt van.

Nemcsak a szakralitás miatt, hanem hogy megmentsem őket a pusztulástól. Ezért vannak itt a régi bútorok és egyéb régi tárgyak is.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Ennek a beszélgetésnek részben az az apropója, hogy könyv jelent meg rólad , nemrég volt a bemutatója. Hogy sikerült az esemény?

Jól sikerült, majdnem megtelt a Megyeháza nagyterme . Szépen fogyott a könyvből is, aminek a keletkezése önmagában is érdekes történet. Március 15-i ünnepséget tartottunk a Szent Márton-temetőben, amin részt vett Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője, akit nem ismertem korábban. Odajött, hogy szeretne velem beszélni. Néhány nap múlva aztán bejött az iskolába, és a büfénél azt mondta, hogy könyvet kellene készíteni rólam. Meglepődtem, mert eddig még egy képeslapot sem csinált rólam senki. Ráadásul később kiderült, milyen nagy terjedelmű könyvről van szó. Az anyagát mondjuk nekem kellett összeraknom. 70 oldalt írtam magamról, és gyakorlatilag újra kellett fotóznom az egész életművemet, ami önmagában is érdekes volt. A könyvet nem támogatta senki, és nem is hiszem, hogy a kiadónak nagy haszna lenne rajta, de valószínűleg nem is ez volt a cél. Farkas Csaba azt mondta, nagyon szereti a képeim, és már ő restellte, hogy semmilyen elismerést nem kaptam a munkámért. És ez mondjuk igaz; ezért is nagy öröm és megtiszteltetés ez a könyv.

A közösségi oldalakon nem egyszer keserű megjegyzéseket teszel a hivatalos elismerések elmaradásáról.

Legyünk pontosak: gimnazistaként második lettem egy megyei rajzversenyen. Ennyi. Nem is igaz: általános iskolásként is második lettem egy aszfaltrajzoló versenyen a megyei könyvtár előtt. Emlékszem, a Bambit rajzoltam. Engem a politikusok általában akkor ölelgetnek, amikor már buktak.

Minek köszönhető ez a mellőzöttség?

A természetemnek és a körülményeknek. Az az ember vagyok, aki nem rejti véka alá a véleményét, és te is tudod, hogy az nem egy szerencsés hozzáállás. Elég sok konfliktusom volt befolyásos emberekkel az előző két-három évtizedben, és több helyen volt néhány pikírt megjegyzésem a kortárs művészetről. Én a hagyományos művészetre tettem fel mindent.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Mi a bajod a kortárs művészettel?

Megfigyelted, hogy a kortárs művészek egy jó része már nem is mondja azt, hogy ő szobrász vagy festő, hanem képzőművészként definiálja magát? Ez nem is lenne baj, engem nem zavar, ha valaki performance-t vagy videóinstallációt csinál, esetleg véres beleket kalapál fel egy deszkára. Ha az illető ebben hisz, akkor mindezt jól teszi. Engem az zavar, hogy szinte üldöztek, hogy azt csináltam, amit. Például összerúgtam a port egy korábbi intézményvezetővel, aztán két évig nem írt rólam semmit a megyei napilap. Vagy szerettem volna tárgyalni a kulturális élet egyik befolyásos figurájával, aki nem fogadott. De olyan is volt, hogy egy helyi galériásra a régi ismerőse rávágta az ajtót, mert megjelentek nála a képeim. Nem vagyok tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének sem, úgymond kivontam magam a hivatalos művészeti életből. És az is bajom a kortárs művekkel, hogy nincs bennük esztétika.

Ezt hogy érted?

Hogy nem szépek. Tudom, hogy egy művészettörténésznek nem szabadna ilyent mondania, más jelzőket kellene használni, de nem tudok másként fogalmazni, ha látok egy Rippl-Rónai vagy egy Velasquez-képet. Ezt a festői szépséget hiányolom a maiakban.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Hány képet festesz egy évben?

Fogalmam sincs. Ha körülnézel, látod, hogy viszonylag kicsi képeket festek. Egy tájkép akkor jó, ha egyszerre elkészíted. Ha ötször-hatszor visszamész, akkor Cézanne lesz belőle, amit ő tudott, én meg nem annyira. Szóval ilyen kisebb-nagyobb képekből megfestek pár tucatot évente, de vagyok olyan szerencsés, hogy nem ebből élek. Művészettörténetet tanítok egy szombathelyi középiskolában.

De valamennyit gondolom el tudsz adni, legalábbis a Facebookon sokan lájkolják a képeidet.

Veszegetnek, persze. Sokan ismernek, mert jártatom a számat és mert a közönséggel akarok kapcsolatba kerülni, nem a művészettörténészekkel vagy az esztétákkal. Annak dolgozom, aki az utcán sétál, Mari nénitől kezdve a professzor úrig. Az emberek többsége még mindig szereti a figurális művészetet, amit egyrészt úgy kell csinálni, hogy érthető legyen, másrészt úgy, hogy több rétege is dekódolható legyen, mindenki találjon valami örömet benne. Másrészt a színvonalat is fontosnak tartom. Észrevetted, hogy ketté van szakadva a magyar képzőművészet? Egyik oldalon van a kortárs, úgynevezett magasművészet, ami elsősorban az esztétákat, ideológusokat és magukat a művészeket érdekli. A másik oldalon a lilát lehelő szarvasok, a giccs, mellesleg sok tehetséges festővel és hatalmas pénzekkel. Középen alig vagyunk.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Ezt az önarcképet mikor festetted?

Néhány évvel ezelőtt. Balaton-imádó vagyok. Nem ott születtem, de mindig nagyon szoros, különleges, majdhogynem misztikus kapcsolat volt közöttünk. Gondolkodtam, hogyan tudnám ezt a viszonyt megfesteni, és arra jutottam, hogy úgy, ha bent vagyok nyakig. Szimbolistának tartom magam, ami a világ más tájain, az USA-tól Oroszországig máig népszerű, nálunk viszont a margón kívülre szorított stílus, akárcsak az egész, klasszikus, hagyományos elvű festészet.

Nem sértődsz meg, ha azt mondom, hogy te a 19. századból maradtál itt?

Nem, tényleg így van. 1854-ben kellett volna születnem, időtévesztő vagyok. De ezek szerint sok időtévesztő van, mert szeretik a képeimet. De hát ki dönti el, hogy mi a korszerű és mi nem az?

Időtévesztőként hogyan találod meg a gyerekekkel a hangot a művészeti suliban?

Prímán. Ha az a régi vágású, aki vallásos, aki kimondja, amit gondol, aki megtartja az adott szót, akkor tényleg régi vágású vagyok. De a gyerekkel ösztönösen megtalálom a hangot. Talán mert nem felejtettem el, milyen volt diáknak lenni, és bevállalom a legvadabb dolgokat is. Mondjuk, amikor látom, hogy az órámon a figyelem kezd ellankadni a római kori stílusjegyeknél, akkor megnézünk egy erősebb részt a Sátánkából. És akkor megint lehet negyedórát beszélni. Ha erre nem érez rá valaki, akkor elvégezhet akárhány pedagógiai iskolát, mégsem lesz belőle tanár. Biztos van olyan, akinek ciki a Torjay, de azt hiszem, a többség szeret.

Mennyire formálható az új generáció?

Nagyon formálható, de ezzel nem szabad visszaélni.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Szerepet vállaltál Balázsy Péter fideszes polgármester-jelölt kampányában.

Ő volt az első és minden bizonnyal az utolsó. Balázsy egy hiteles ember, akit kedvelek és sokra tartok. Konzervatívnak tartom tartom magam, de a másik oldalon is vannak barátaim, vannak olyan ügyek, közös élmények, amik kiütik a politikai különbségeket.

Volt olyan konfliktusod, amit később megbántál?

Elég robbanékony vagyok. Családi vonás, apai ágon a nemesi származású őseimtől örökölhettem. Nagyon rendes, becsületes emberek voltak, de feljegyzés van róla, hogy egyik szépapámat feljelentette a szomszéd, mert megverte. Édesapám is hirtelen haragú volt fiatalabb korában. Néha megbánom, amikor összekapok valakivel, de úgy érzem, a nagy dolgokban mindig vállalható volt, amit képviselek.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Itt ülünk megannyi régi, felújított bútor között. Bútorrestaurálással is foglalkozol?

Sokáig egyáltalán nem érdekelt ez a téma, éldegéltem békésen a fehér laminált bútorok társaságában. Amíg egyszer édesanyám, talán megszállta az ihlet, elvitt a Kőszegi utcai régiség-kereskedésbe. Kiválasztottunk két széket és ezt a tükröt a hátad mögött. És akkor valami beütött az agyamba, számomra is teljesen váratlanul kitört belőlem a régi tárgyak iránti szeretet. Mert addig ismeretlen minőséget sugároztak, ami rettenetesen tetszett. Ha a spiritualitásra nem is hajlok, de a túlvilágban hiszek, és amikor megmentek egy régi tárgyat, arra is gondolok, hogy az a mester, aki egy-két évszázaddal ezelőtt készítette, megnyugodhat: jó kezekben van a műve, amíg élek, aztán talán megint szerencséje lesz.

Ezeket a felújított bútorokat eladod?

Nem vagyok kereskedő, szinte soha nem adom el őket. Viszont van egy kedves egykori tanítványom, akinek ajándékozom belőlük, mert ő is gyűjtő, és cserében segít a restaurálásban.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Mészáros D. Zsolt

Van egy komoly lemezgyűjteményed is. Ezek bakelitek?

Vannak bakelitek is, de főleg gramofonlemezeket gyűjtök. Itt vannak a szomszéd helyiségben. Átmehetünk, de ott hideg van, azt nem fűtöm.

És ezeket miért gyűjtöd?

Ugyanazért, mint a bútorokat. Régi világ, más minőség. Egyet felteszek, belehallgathatunk.

Hány ilyen lemez van itt a polcokon?

Nem számoltam, de nem lehet olyan sok. Maximum nyolcszáz vagy ezer. A nagy gyűjtőknek tízezrek vannak.

Interjú Torjay Valter festőművésszel
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Van itt egy gitár is. Használod még?

Persze. Poénból szilveszterkor a Facebookra is feltettem, ahogy játszom rajta. 1984-es Jolana, de lehet vele hülyéskedni, szól, mint az állat. Nem tanultam gitározni, de arra jó, hogy ha elfáradok munka közben, akkor nekiállok pengetni. Jót tesz az ujjaknak is.

Mik a terveid 2020-ra?

Nincsenek terveim, ahogy hosszú listám sem, amit meg akarok valósítani. Ha majd felszínre jön valami, akkor megfestem. Télen téli képeket festek, nyaranta nyáriakat, és alkonyatkor alkonyatot. Ez utóbbit különösen szeretem, nekem ez a specialitásom. Arra büszke vagyok, hogy a stílusom jól megkülönböztethető. Ez szerintem annak tudható be, hogy én nem kreálok egy imázst, ahogy az mostanában szokás, hanem követek egy belső hangot. Azt hiszem, ennyi a lényeg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés