1,8 milliárdos bevételre számít a szombathelyi önkormányzat, egy 320 milliós ipari ingatlannal kezd

Komplex tervet találtak ki.

Szombathelynek közel 200 hektárnyi, ipartelepítésre alkalmas területe van, miután 2020 őszén megállapodtak 210 hektárnyi iparterületet nyert Szombathely azzal, hogy megegyeztek a söptei önkormányzattal 2020. November 23. 07:16 a söptei önkormányzattal. Ezt a területet azonban így nem lehet jó haszonnal eladni, fel kell parcellázni és ki kell építeni a közműveket. Ez részben már el is kezdődött, és meg is jelent az első nagy beruházás, a tavaly szeptemberben átadott, Felavatták a Schaeffler új, szombathelyi gyárát 2021. September 17. 14:00 új Schaeffler-gyár.

Az ipartelepítés többszörösen hasznos az önkormányzatnak. Megkapja a területért járó vételárat, aztán az ide telepített gyár, üzem, logisztikai központ, ipari létesítmény stb. az önkormányzatnak fizeti majd az iparűzési adót.

Szombathely már most is jól áll ebben, hiszen normális esetben, azaz járvány- és háborúmentes időkben évente több mint tízmilliárd forint bevétele van az iparűzési adóból.

Első lépés, 320 millió forint

A csütörtöki közgyűlésen a képviselőknek dönteniük kell arról, hogy egy ipari ingatlant értékesítésre jelölnek ki. Az ingatlan az északi iparterületen van (repülőtér környéke), 178 hektár nagyságú. Ebből 7 hektárt akar eladni most a város.

A tervek szerint ezen a területen lesz majd a 89-es főút és az M86-os gyorsforgalmi külön szintű kereszteződése, ha elindul az északi elkerülő és a Szombathely-Kőszeg gyorsforgalmi A Szombathely és Kőszeg közötti 2x2 sávos út tervezésére írtak ki tendert April 15. 19:43 megépítése.

Az ingatlanszakértő értékbecslése szerint a terület forgalmi értéke nettó 5033 forint négyzetméterenként, azaz összesen nettó 352 millió 174 ezer 109 forint.

Ha sikerül eladni ezt a területet, akkor a bevételből az ingatlan megmaradó, mintegy 10 hektárnyi részén ki lehet építeni a szükséges infrastruktúrát. És így jóval drágábban tudják majd eladni.

Információink szerint a városvezetés arra számít, hogy ezzel a módszerrel később mintegy 1,8 milliárd forint bevétel lesz az ipari ingatlanokból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság