Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mégsem nyirbálja meg a kormány az önkormányzatok fő bevételi forrását, az iparűzési adót

Az eredeti elképzelés drámaian csökkentené az önkormányzatok, így Szombathely bevételeit is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó tervezett csökkentésétől - írja fideszes parlamenti képviselőkre hivatkozva a Népszava .

A város működési költségeinek felét teszi ki az iparűzési adó

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A február elején kiszivárgott terv háromféle javaslatot fogalmazott meg. Az egyik az értékcsökkentés leírása az adóalapból, ami 850 ezer vállalkozást érintene. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságának szélesítését – a tervek szerint ötszörös mértékben – 1800 vállalkozás tudná most igénybe venni. Végül napirenden van a feltöltési kötelezettség decemberről májusra tolása, ami a társasági adó esetében már megvalósult.

Mint akkori cikkünkben A kormány módosítaná az iparűzési adót, az önkormányzatok járhatnak rosszul February 04. 15:47 írtuk, a módosítás nehéz helyzetbe hozná az önkormányzatokat. Az önkormányzatok többsége gyakorlatilag az iparűzési adó bevételéből működteti az adott települést, az állami támogatás ehhez kevés, az iparűzési adó bármilyen csökkentése gyakorlatilag ellehetetlenítené az önkormányzatokat.

Szombathelyen csütörtökön alkotja meg az idei költségvetési rendeletét a közgyűlés, de annyit már tudni Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét February 14. 12:03 , hogy annak fő összege 31 milliárd 171 millió forint. Az önkormányzat saját bevételei 19,3 milliárdot, az állami támogatás 11,9 milliárdot tesz ki.

Mintegy 20 milliárd forint a város működtetése, amihez az iparűzési adóból mintegy 11 milliárd forint érkezik be. Tehát a város működési költségeinek több mint felét az iparűzési adó bevételeiből fizetik.

Kormánypárti polgármesterek is tiltakoztak

Nem véletlen, hogy az önkormányzatok nagy része, köztük kormánypárti vezetésűek is tiltakoztak a terv ellen, a legnagyobb visszhangot Székesfehérvár polgármesterének, a Fidesz egykori országos politikusának, Cser-Palkovics Andrásnak a fellépése okozta. Cser-Palkovics azt írta, hogy a Fejér-megyei megyeszékhely 2019-ben 20 milliárd forinthoz jutott az iparűzési adóból, ebből támogatják a helyi kultúrát, oktatást, tömegközlekedést, fákat ültetnek, innovációs parkot működtetnek és a kisvállalkozások adókedvezményéhez is ez biztosítja a mozgásteret.

A Népszava kérdéseire több fideszes országgyűlési képviselő is azt mondta, visszaléphet a tervtől, legalábbis annak egy részétől a kormány. Egy kormánypárti vezető egyenesen "csak egy kiszivárgott tervezetnek" nevezte a tervezett intézkedéseket, amikről "semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig" .

Az évi feltöltési kötelezettséget mindenképpen eltörlik

A hírek szerint marad viszont az év végi feltöltési kötelezettség eltörlése, ami viszont az önkormányzatok év eleji működését veszélyeztetné. Az éves iparűzési adóra előlegként kifizetett összeget decemberben fel kell tölteniük a várható éves szintre a vállalkozásoknak.

Az önkormányzatok éves költségvetése ugyanis december 31-ig érvényes, a következő évit március közepéig kell összeállítani és megszavazni. Az átmeneti, mintegy két hónapban az iparűzési adó feltöltése volt a biztosíték az önkormányzatok működőképességére.

Ennek a lehetőségét szünteti meg a kormány, ezt viszont gondos előre tervezéssel meg lehet oldani.

A hírek szerint a módosítást gazdaságélénkítő hatása és a külföldi multinacionális vállalatok nyomása miatt akarta végrehajtani a kormány.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés