Ipkovich György: Ez egy gonosz rendszer, amit csak teljes ellenzéki összefogással lehet legyőzni

Szombathely volt polgármestere, az MSZP választmányának alelnöke Czeglédy Csabának is üzent.

Nemrég kiderült, hogy nem indul az őszi önkormányzati választásokon Visszavonul a helyi politikából Ipkovich György, Szombathely volt polgármestere 2019. February 05. 14:02 , és az országos politikában folytatja, mint az MSZP országos választmányának alelnöke. Körvonalazódtak azóta a feladatai?

Az országos választmány rám bízta az önkormányzati választások koordinálását országos szinten. Azokat a kedvező tapasztalatok próbáljuk országos szinten hasznosítani, amiket itt, Szombathelyen szereztem. Némi közöm van ahhoz, ami Szombathelyen történt és történik.

Ipkovich György:
Nagy Jácint

Szombathelyen jelentették be először A lakossággal közösen akarják vezetni Szombathelyt az Éljen Szombathely! közös képviselőjelöltjei 2019. February 01. 17:00 az ellenzéki pártok, hogy széleskörű összefogás lesz az önkormányzati választásokon.

Igen, ez 2002-ben volt, én voltam ez egyik, aki akkor bejelentette. Ez a gondolat azért nem teljesen friss, akkor még kétfordulós volt az országgyűlési választás, az első körben 52 százalékot szereztünk. Ősszel ugyanennyit szereztem az önkormányzati választásokon, mint polgármesterjelölt. Az összefogás, mint gondolat, a kezdetektől végigkíséri az én politikai tevékenységemet.

De közben változnak a politikai erők.

Így van. Tűntek el pártok, alakultak újak, de a szabály nem változott, egységben az erő.

Szombathely után egyre több városban alakul meg a teljes ellenzéki összefogás, például Veszprémben, Székesfehérváron, Pécsett, Kecskeméten.

Ez így helyes. A rendszernek, amiben élünk, és NER-nek hívják, ennek a halála az összefogás. Ezt ők is tudják, és félnek tőle, mint ördög a szenteltvíztől.

Ezért vannak ezek az erőteljes támadások?

Igen. Ez már nem is támadás, ez már gyűlölködés. azt a szintet, amit itt megütnek bizonyos politikusok, már nem is minősítem.

Számos pert nyertem a kormánypárti média, például a Pesti Srácok, a tv2, vagy a helyi frisss.hu ellen. A Czeglédy-ügy kapcsán jelenleg is több per zajlik, a sajtópereket megnyertük, most folynak a rágalmazási, később, gondolom én, a kártérítési perek.

Így egyre jobban a jogalkalmazás felé tolódik el a politika.

A bíróság még az a szervezet, amiben bízni lehet. Nekem úgy tűnik, az összes többi befolyásolható.

És, ha jövőre felállnak a közigazgatási különbíróságok?

Jobb, ha nem beszélünk róla. Egyébként a közigazgatási bíróság most is működik, ez végül is nem elvetendő ötlet, az a típusú különbíróság botrányos, amit a Fidesz magának akar.

2008-ban, az Ön második polgármesteri ciklusának félidejében történt hasonló, a többség elvesztése Új helyzet a szombathelyi városvezetésben - Soós József képviselő kilépett az MSZP-frakcióból 2008. June 21. 16:08 , de ellenkező előjellel. De Önök máshogyan reagálták le Ipkovich György: Működőképes marad a város 2008. June 23. 12:41 .

Önmagában a törvény nem biztosítja, hogy a polgármesternek többsége kell, hogy legyen. Vagy van, vagy nincs. Jó, ha van, de ha nincs, akkor is dolgozni kell. Nyilvánvalóan mások a módszerek, ha többsége van, és nyilvánvalóan sokkal több egyeztetést, beszélgetést, tervkoordinációt igényel az a helyzet, amikor nincs többsége.

Ipkovich György:
Nagy Jácint

Én két évet dolgoztam kisebbségben úgy, hogy közben a nagy projektjeinket befejeztük, mint például az Iseum, panelprogram, iskola- vagy óvoda-felújítások, vagy a színház. Ezek mind mentek a maguk rendjében, sokkal több víz folyt le az én hátamon annak érdekében, hogy ezek menjenek. Sokkal több kompromisszumot kellett kötni, de végül is megtaláltuk a közös hangot, és szerintem arra a nyolc évre úgy lehet visszagondolni, mint a befejezett projektek éveire.

Mi kellett ehhez?

Nagyon sok munka, semmi más. Tréfásan szoktam mondani, hogy amikor polgármester lettem, azt hittem, hogy majd mindenki nekem fog finoman szólva, hízelegni. Nem így működik a dolog, nekem kellett mindenkinek a kedvére tennem, ha el akartam érni valamit. Hát, ez elég fárasztó, időnként megaláztatást is követel, de végül is eredményes.

A Fidesz most nem ezt csinálja.

A lelkük rajta, a helyzet ezt diktálná. Sőt, csendben mondom, már a ciklus elejétől ezt kellett volna diktálnia, hiszen nincs és nem is volt többségük. Egy sérülékeny szavazattal végig vinni öt évet, meg lehet próbálni, de annak körülbelül ez a vége. Ráadásul úgy, hogy a városvezető elitben nincs tolerancia, megértés, odafigyelés a mások problémáira. Ezek nélkül nem működik. Ha ezeket a szabályokat betartja az ember, akkor valahogyan megy a szekér, ha nem tartja be, akkor balhé van, mint most is.

Úgy tűnik, a Fidesz az időhúzásra játszik, minél kevesebb következménnyel akarják megúszni a választásokig hátralévő néhány hónapot.

Nem ússzák meg. Ez a szekér elment már a következő választás tekintetében is. Láttam már egyszer-kétszer ezt a folyamatot, nagyjából én is így lettem polgármester 2002-ben Szabó Gábor után, tulajdonképpen önvezérelt folyamatokról van szó.

Ha marad a teljes ellenzéki összefogás Szombathelyen, akkor októberben a Fidesznek annyi. Az egy másik dolog, hogy hogyan lehet kormányozni a várost, szerintem lehet, én már kipróbáltam. Nyilvánvalóan megértés, odafigyelés kell hozzá, nem az a teljespályás letámadás, mint aminek tanúi voltunk. Mert az nem vezet messzire, ha annak vége van, akkor vége van.

Egy, a város érdekét szolgáló, a másik félre is figyelő, toleráns politikának van jövője szerintem Szombathelyen.

A választásokig ennek nem sok esélye van.

Dehogy nincs. A választásokig most már megy a szekér, a költségvetés meghatározza a feladatokat Megnéztük, valóban működésképtelen lesz-e Szombathely, ahogyan a Fidesz állítja 2019. April 03. 08:18 , az utak javítása nem várhat sokáig, mert olyan botrányos a helyzet, hogy ezt tényleg nagyon hamar kell kezelnünk. Számos olyan probléma van, aminek kezelését az új többség kitűzött magának, októbertől pedig új fejezet kezdődik.

Jelen pillanatban a Fidesz nagyon keményen támadja az új többséget.

Hiszterizál, egészen pontosan. Semmi értelme nincs, csak a politikai viszonyokat rombolja. Ami úgyis eléggé rossz. Az elmúlt nyolc évben azt figyeltem meg, hogy a Fidesz nem ért bizonyos fogalmakat. Azt, hogy gesztus, odafigyelés, a másikkal való párbeszéd.

Ipkovich György:
Nagy Jácint

A Fidesz ezt mind a gyengeség jelének tudja be, pedig nem az. Szerintem egy erős ember tud gesztusokat tenni a másik oldal felé. Ami azért nagyon fontos, mert vannak olyan dolgok, amelyekben időnként demonstrálni kell a város egységét. Ünnepekben, megjelenésekben, de akár a hétköznapok során is.

Vagy a költségvetés megszavazásánál?

Legyünk őszinték, ha megnézzük a költségvetést, nem olyan rossz az. Az, hogy 500 milliót az utakra költünk, az nem rossz. Persze, ez időigényes feladat, meg kell terveztetni, közbeszerzést kell kiírni, el kell végezni a munkát. Mi annak idején egymilliárdot költöttünk útfelújításra, akkor sem volt ideális állapot, de legalább még lehetett járni az utakon.

Ennek a mostani, felfokozott helyzet, az ön által hiszterizálásnak nevezett hangulat nem lesz az akadálya annak, hogy a választások után kialakulhasson az együttműködés?

Ha ezek a fideszes képviselők maradnak, lehet, hogy a gátja lesz. Harminc éve vagyok tagja a közgyűlésnek, olyan fideszes képviselők is voltak, akikkel lehetett beszélni. Vitatkozni is kellett, de attól még emberi mivoltjában soha nem bántott meg senkit a másik oldal. Nem emlékszem arra, hogy bárkit is személyiségében megbántottam volna.

Az én dolgom városvezetőként az volt, hogy vezessem a várost azokkal az eszközökkel, amiket a rendelkezésemre bocsátottak, és a legjobb tudásom szerint. És, hogy tűzzel-vassal lépjek fel a korrupció ellen. A becsületes politizálásnak vannak árnyoldalai: például, ha abbahagyja az ember, akkor is meg kell élni és dolgozni kell, mint ahogyan én csinálom, mert elmulasztottam vagyont gyűjteni. Aludni viszont nagyon szeretek, és a jó alvásnak az az ára, hogy becsületes marad az ember.

Dolgozni kell, mert meg kell élni valamiből. De nem emlékszem olyanra, hogy ügyvédként akár egy olyan ügyet is vállaltam volna, amiben a városom ellen kellett volna fellépnem, vagy a városomat kellett volna jogilag képviselnem, pedig harminc éve vagyok ügyvéd. Ez nem az én asztalom.

Annak idején Ön volt az, aki bevezette a politikába Czeglédy Csabát. Ő most visszatért, és aktivizálta is magát Czeglédy Csaba hazai pályán: „Háromszor fogja ezt Lúdas Matyi visszaverni” 2019. March 30. 07:49 a közéletben. Mi a véleménye a mostan tevékenységéről, hiszen korábban szinte apa-fiú szerepben voltak egymás mellett.

Csaba abban a házban nőtt fel. ahol akkor én is laktam, és valóban van egy ilyen apa-fiú fíling kettőnk között. Tegyük hozzá, hogy kemény vitáink is voltak. Csaba egy nagyon tehetséges srác, szerintem még sokra fogja vinni, ha el nem baltázza, mint az öreg székely a kocsirudat.

Ipkovich György és Czeglédy Csaba két éve a közgyűlésen
Vágvölgyi Bálint

Úgy gondolom, most fel kellene ismernie, hogy ebben a helyzetben, ebben a környezetben neki nincs önkormányzati képviselői szerepe.

Súlyos szavak.

Ez egy nehéz dolog, főleg ennek a felismerése. Itt most megy ez a szekér, összeállt a kép, és tényleg megvalósult az az ellenzéki összefogás, aminek már régen meg kellett volna valósulnia országos szinten is. De a fene tudja miért, ott fent soha sem áll össze. Mindenki tudja, mit kellene csinálni, mégsem azt csinálják.

Én most a Csabát önmérsékletre szeretném kérni, kérem, hogy vegye tudomásul, neki itt most nincs az a szerepe, amit ő gondol. Ezt baromi nehéz kimondani, de ez az igazság. Nekem sincs szerepem, már bocsánatot kérek. Ez most úgy állt össze, hogy mi azzal tudunk segíteni, ha egy lépést hátralépünk. Tegyük hozzá, hogy a Csaba korábbi tevékenységének és az enyémnek is a hathatós segítségével jött létre a jelenlegi helyzet.

Az országos politika sem azért ostorozza a Csabát, mert helyben jól szerepel, őt országos politikusként vették elő. Nem tudom, hogy ő miért ragaszkodik a helyi politikához. Ha elfogad tőlem egy üzenetet, kérem, hogy most lépjen hátrébb és keresse meg a megfelelő terepet magának. Nem beszélve arról, hogy egy súlyos büntetőeljárás van a háta mögött, ezt nem lehet nem figyelembe venni.

Most azt csináljuk, hogy a Fidesz által irányított hatóságok kénye-kedve szerint vagy bemegy a börtönbe, vagy nem megy be? Erre nem lehet feltenni egy város jövőjét. Én ezt a bölcsességet kérem tőle. Rengeteg hasznot tud hajtani, de rengeteg kárt is tud okozni. Nem tudom, most miért ennyire türelmetlen, azt a magatartást kívánom neki, amit korábban tanúsított.

Nemrég azt mondta, hogy Czeglédy Csabának az országos politika felé kellene indulnia.

Az az igazság, hogy a jelenlegi helyzet megoldásának kulcsa nem az önkormányzatiságban van, hanem országos szinten. És annak, hogy nem hagytam abba a politizálást, és országos feladatokat vállalok, az az oka, hogy amit Szombathelyen meg tudtunk csinálni, többször is, meg kellene tudni csinálni országosan is.

Megint kérdezem, a pártok országos vezetései miért nem tudják ezt megcsinálni? Erre vagyok kíváncsi és ehhez kellenének partnerek. Mindenki csodálkozik, hogy mi történik Szombathelyen, de mi az egységben az erő törvényét követjük, mások meg nem.

Tényleg, az ellenzéknek most Szombathely a példakép, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelmét is elfelejtették.

Üzenem nekik, ha valaki tud más receptet, akkor most mondja el. Mi már tudjuk, hogy össze kell állni mindenkinek, aki él és mozog, és meg lehet verni a Fideszt. Nem is egyszer. Megvertük az időközi választáson, a közgyűlésben, és meg fogjuk verni októberben is, ezzel a módszerrel, ha valaki meg nem bolondul közben.

Ipkovich György:
Nagy Jácint

Ami veszély van, az éppen az ellenzéki egység megbomlása, semmi más. Én bízok benne, hogy nálunk megmarad, ugyanis mindenkinek nyújt sikerélményt, szereplési lehetőséget, nyilvánosságot.

A Fidesz kapkod, nem tud viselkedni, nincsenek válaszai a felvetődő kérdésekre. Ez a legszörnyűbb, amit egy Fidesz-szavazó most láthat. Az, hogy bedurcáskodok, szivárványkoalíciózok, bevándorláspártizok, nem megoldás, Másba már nem tudnak kapaszkodni, azt hiszik, hogy az a csodafegyver, amit négy éve előbányásztak, mindig működni fog.

Nem működik, és ez az ő vereségüket fogja jelenteni. Egyébként, ha ki tudom deríteni, mi az a nagy akadály, ami országos szinten mindig megakadályozza a teljes összefogást, akkor talán országosan is meg tudjuk változtatni a helyzetet.

Nem lesz egyszerű, hiszen a Fidesz jelenleg is nagyon erős.

Ezt a rendszert úgy rakták a nyakunkba. Ezt a rendszert egyetlen egy másik párt sem szavazta meg, csak a Fidesz. Ott ültem a parlamentben, amikor az Alaptörvényt és a csatlakozó jogszabályokat megszavazták. A többi párt azért nem szavazta meg, sőt, nagy részük kivonult a teremből, mert egyoldalú előnyöket biztosít a kormánypárt részére.

Ipkovich György:
Nagy Jácint

Ezen egyoldalú előnyök alapján érik el a sikereiket, és most verik a mellüket. A rendszer lényege, hogy gazdasági, politikai, hatalmi előnyöket biztosít nekik. Ennek a rendszernek egy ellensége van, a teljes ellenzéki összefogás. Azt nem kalkulálták bele, mert lehetetlennek tartották.

Úgy tűnik, helyi szinten megvalósítható, és ez azt jelenti, hogy ugyanezt kell csinálni országos szinten is. Még ezeknek az előnyöknek a birtokában sem lépték át az 50 százalékot az országgyűlési választásokon, 49:51 százalék volt az arány, és azzal, hogy leaprózta a másik oldalt, sajt magát egyben tartotta, ebből lett a kétharmad. Teljesen jogtalanul, és teljesen ellentétesen azzal a szerződéses rendszerrel, amit népszavazáson szavazott meg a magyar nemzet. Már rá sem lehet ismerni.

Amiben ők felülmúlhatatlanok, az a gátlástalanság és kapzsiság, amivel végigcsinálták ezt az időszakot. Még a saját embereiket sem kímélik. Ez egy kegyetlen rendszer, nem elégszik meg azzal, hogy begyűjtse magának a javakat, közben azt, aki nem szimpatizál vele, a létfeltételeitől is megfosztja.

Utána lehet nézni, mi lett azokkal, akik mondjuk, kimentek a pedagógustüntetésekre. Ez egy gonosz rendszer, ezt ki kell már mondani, és csak a teljes ellenzéki összefogással lehet legyőzni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet