Irgalmatlan tempóban építik a napelemeket Bécsben

Hetente beüzemelnek egy naperőművet.

Az osztrák energiaszolgáltató, a Wien Energie 2020-ban 26 megawattnyi új napelemet telepített, ami éves rekordot jelent. A 260 napelemrendszer összteljesítménye már 60 megawatt, ami 25 ezer háztartást képes ellátni árammal. A cél a teljesítmény megtízszerezése 2030-ig.

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2020-ban új rekordot ért el a napelemrendszerek kiépítésében: átlagosan hetente egy naperőművel bővült a létesítmények száma .

A pandémia ellenére a tavalyi évben 26 megawatt teljesítményű új napelemrendszert telepítettek, ami rekordnagyságú növekedés az eddigi évekhez képest. A Wien Energie így már több mint 260 napelemrendszert működtet mintegy 60 megawatt teljesítménnyel. Ez 25 ezer bécsi háztartás zöldenergia-ellátását fedezi.

2019-ben még 14 ezer háztartást látott el 200 napelemrendszer, a telepített napelemek összterülete összesen 500 ezer négyzetméter volt.

Leginkább a tetőkre építenek

Az energiaszolgáltató vállalat napelemrendszereinek több mint 80 százaléka épületek tetején található. A tetőkről egyedül azonban nem nyerhető elegendő energia a klímacélok megvalósításához, ezért szükség van környezetbarát napelemparkokra is.
Napelempark a 10. kerületi Unterlaa-ban
© MA31/Fürthner
Utóbbira jó példa egy 2020 őszén megvalósult bécsi projekt. A 22. kerületi Schafflerhofstraße egy kihasználatlan telkén körülbelül 15 focipálya nagyságú naperőmű létesült, ami 2021 elején meg is kezdi működését . Teljes kihasználtság mellett a 11,5 megawattos erőmű 5200 háztartást képes majd ellátni zöldárammal. Ez Ausztria egyik legnagyobb napelemrendszere.

És még csak most pörögnek fel igazán

"A következő tíz évben szeretnék megtízszerezni a jelenlegi kapacitásunkat. A klímavédelemhez minden egyes kilowattóra napenergiára szükségünk van, amit csak meg tudunk szerezni" – vázolja Michael Strebl, a Wien Energie vezérigazgatója. a jövőbeli terveket. Arra, hogy 2030-ra a 600 megawatt összteljesítményű naperőmű 250 ezer háztartás áramellátását fedezze, a Wien Energie körülbelül fél milliárd eurót szán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech