Jánosháza polgármestere: „Nekünk sem veszi fel a telefont a Főkefe”

Az állami cég kerekesszékeseket és vakokat utaztatna napi szinten. Nemcsak a munkások állnak érthetetlenül a terv előtt.

„A dolgozók kerestek meg azzal, hogy hatalmas gondban vannak és próbáljunk meg valamit csinálni. A múlt hetünk arról szólt, hogy kitaláljuk, hogyan tudunk segíteni. A cég budapesti vezetősége eddig egyszer sem vette fel a telefont.”

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Ezt Kiss András, a Vas megyei Jánosháza polgármestere mondta a telefonba, miután lapunk kérdéseket küldött ki a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Főkefe ügyében, és elsősorban országgyűlési képviselőket, polgármestereket kerestünk meg.

Kiss András volt az első, aki reagált közülük, és figyelemre méltó dolgokat mondott.

Információi szerint Vas megyében mindössze három telephelye marad a cégnek: Szombathelyen, Kőszegen és Körmenden, az összes többit bezárják. Ezek közé tartozik a jánosházi is.

Itt jelenleg 27 megváltozott munkaképességű dolgozik, közülük ketten nyugdíjba mennek. Még így is maradnak 25-en, akik a telephely bezárásával nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Vannak köztük olyanok, akik a városon belül is nehezen közlekednek önállóan, nemhogy naponta be tudnának utazni Szombathelyre, amit lehetőségként felajánlott az állami cég.

A Főkefe írt ugyan még korábban egy levelet a jánosházi önkormányzatnak, de ennek tartalma érthetetlen és értelmezhetetlen volt, csak annyi derült ki egyértelműen belőle, hogy leáll az üzem – közölte a polgármester.

Így a városvezetés most megpróbál elébe menni az eseményeknek és munkahelyet szerezni a 25 megváltozott képességű dolgozónak. Felvették a kapcsolatot a szóba jöhető környékbeli cégek vezetőivel, illetve egyeztetéseket kezdtek politikai döntéshozókkal is. Eddig 8 embernek találtak munkát, és a polgármester bízik benne, hogy mindenki helyzetét sikerül rendezni.

Emberi tragédiák sora

Lapunk először tavaly ősszel szembesült azzal, hogy valami gond van a 100 százalékosan állami tulajdonú, országosan 122 telephelyet működtető, 9000 munkavállalót foglalkoztató Főkefe-cégcsoport körül (ebbe tartozik a Kézmű és ez Erfo is).

Először a kőszegi üzemből jöttek a hírek, hogy egységesen négy órára csökkentik az alkalmazottak munkaidejét, és ezzel párhuzamosan a fizetését, majd kiderült Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen 2023. February 17. 07:12 , hogy gyakorlatilag az ország összes telephelyén ez történik.

(A telephelyek listáját és térképét itt találja.)

Ez sok megváltozott munkaképességű embert hozott anyagilag nehéz helyzetbe, pont akkor amikor az országban elszabadult az infláció.

Nem sokkal ezek után kiderült Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen 2023. February 17. 07:12 , hogy a telephelyek javát a fűtési szezonra bezárja a cég, miközben a dolgozóknak a cég álláspénz fizetett.

Ez elméletben nem hangzik rosszul, viszont a gyakorlatban azt is jelentette, a kiesett hónapok alatt az üzemek elveszítették a korábbi üzleti partnereik egy részét, így az újraindulással gondok vannak. (Szombathelyen így veszítette el Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen 2023. February 17. 07:12 a Főkefe egyik legfontosabb partnerét és segítőjét, a TDK-t)

Közben egyre több olvasó azzal kereste meg a lapunkat azzal, hogy a Főkefe június 1-jétől több tucat telephely bezárására készül Tömeges bezárásoktól félnek a megváltozott munkaképességű Főkefe-alkalmazottak 2023. May 03. 17:32 . Az ott dolgozóknak felajánlják, hogy egy másik üzemben munkát kapnak, ehhez azonban utazniuk kell. Ha nem írják alá a szerződést, elveszítik állásukat.

A négyórás munkaidő miatti ingázás eleve kérdőjeleket vet fel, az azonban már az abszurditás határát súrolja, hogy vak, kerekesszékes, esetenként pszichiátriai problémákkal küzdő embereket utaztatna napi szinten a cég.

Az a cég, amely sok milliárd forintot kap évente a központi költségvetésből arra, hogy ezeket a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket foglalkoztassa.

Lapunk az utóbbi időben számos elkeseredett – nem ritkán síró - alkalmazottal beszélt, akik tragédiaként élik meg az átszervezést, és nagyon félnek a jövőtől.

Ráadásul amelyik üzemet nem zárják be, onnan sem érkeznek jó hírek. Szombathelyen például leállították Tömeges bezárásoktól félnek a megváltozott munkaképességű Főkefe-alkalmazottak 2023. May 03. 17:32 a meleg víz szolgáltatást és úgy tudjuk, Kőszegen sem folyik érdemi munka.

A cégvezetés nem kommunikál

Nemcsak Jánosháza polgármestere nem jut érdemi információkhoz.

Lapunk folyamatosan igyekszik információkat kapni arról, hogy mi és miért történik a Főkefénél, de a vezetőség vagy nem reagál vagy semmitmondó válaszokat ad.

Így nem tudni, hogy miért van szükség az embertelen átszervezésekre, ahogy azt sem, a leépítések hogyan érintik a vezető pozícióban lévőket.

Az irracionális intézkedések mögött azt is állhat, hogy a cégcsoport nagyon rossz pénzügyi éveket zárt az utóbbi időben. Az Opten szerint a Főkefe-Kézmű-Erfo hármas mind 2020-ban, mind 2021-ben másfél milliárd forint körüli veszteséget hozott össze.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen

A Főkefe vezetősége közben arra összpontosít vadul, hogy ne lehessen tudni, mekkora a baj.

Tömeges bezárásoktól félnek a megváltozott munkaképességű Főkefe-alkalmazottak

Az biztos, hogy valami nagyon nem stimmel az állami cég körül.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet