Ma lenne 115 éves a '30-as évek magyar szívtiprója, Jávor Pál

„Nagy színész volt, de hát mindenkit arra használnak, amire akarnak." -mondta róla Gobbi Hilda.

És valóban, a 115 éve 1902. január 31-én Aradon született „első magyar férfi filmsztár” ügyeletes szívtipróként él a köztudatban, aki fehér kesztyűben, a „Jávor-bajusszal”, húzatja a cigánnyal. Több mint hetven filmjéből mindig azt a néhányat vetítik, amely ezt a képet mutatja. Azt kevesebben tudják, hogy az igazi szerelme a színpad volt, ahol remek szerepeket játszott.

Player.hu

A Vígben és a Nemzetiben emlékezetes volt „A makrancos hölgy” Petruchiójaként, János vitézként , vagy Armand-ként „A kaméliás hölgyben”, a „Romeo és Júlia” Mercutiójaként vagy a „Nem élhetek muzsikaszó nélkül” Balázsaként. Ezekről persze nem maradtak felvételek. Karrierje 1944-ben tört ketté amikor a Gestapo Sopronkőhidára, majd Németországba hurcolta. Bűne az volt hogy nyíltan kimondta véleményét az aktuális politikáról, a színészkamarában verte az asztalt, amikor kollégáit letartóztatták vagy elhurcolták és fizetését szétosztotta a letiltott kollégák között.

Részlet a 'Férfi mind őrült' című filmből

Kilenc hónapnyi pokol után arra tért vissza, de az új vezetés nem kötött vele szerződést. 1946-ban féléves amerikai turnéra indult, de nem tudott gyökeret verni. Molnár Ferenc "Liliom"-jában voltak sikerei és a darabbal Izraelben is turnézott, de végül hakniszerű utakra kényszerült az amerikás magyarok között.

szeretlekmagyarország

1957 novemberében már nagy betegen érkezett haza. A Nemzetibe szóló szerződését más csak a halálos ágyához vitte a minisztérium. Színésztemetésen soha nem látott tömeg, nyolcvanezer ember kísérte ki a Farkasréti temetőbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző