Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jelentkezzen űrhajósnak

Csak legyen fitt, és férjen be a kabinba.

A magyar kutatóűrhajós program még nem tart ott, hogy űrhajósokat toboroznának, de kinyílt egy újabb lehetőség az űrbe vágyó magyarok előtt, mivel az Európai Űrügynökség 11 év után először űrhajóst keres. - írja az infostart.hu portál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly novemberben jelentette be, hogy Magyarország egy második kutatóűrhajóst kíván felküldeni a világűrbe, majd az ennek érdekében, a Roszkoszmosszal folytatott tárgyalások során megerősítést nyert: lehetőség van erre.

Magyarország számára most a legfontosabb, hogy a program minden tekintetben optimális tudományos tartalmat nyújthasson. - írja az infostart - A toborzás viszont csak az után következhet, ha a program tartalma végleg eldől. Magyarország számára három nagy tématerület is kínálkozik, amelyek esetében már két évben belül komoly kutatásokat hajthat végre a világűrben: az űrélettani és gyógyszerészeti, űrkémiai kutatások köre, az anyagtudományok tárgyköre, a Föld környezetének vizsgálata, és a felső légköri folyamatok diagnosztizálása.

Az űrhajósokkal szemben támasztott feltételrendszer szinte minden esetben azonos. Természetesen meg kell felelni néhány fizikai paraméternek, egész egyszerűen a kabinba be kell tudni férni. Előnyt jelent továbbá a műszaki vagy természettudományos végzettség, de az sem árt, ha van néhány éves szakmai tapasztalat hasonló kutatások terén. Valamint a nyelvtudás is elengedhetetlen, így a Roszkoszmosz esetében az orosz nyelv ismerete.

Közben az Európai Űrügynökség is toboroz űrhajósokat – írja a lap -, és március 31-én kezdődik a hatlépcsős kiválasztási folyamat. Miután Magyarország az Európai Űrügynökségnek teljes jogú tagja, minden magyar állampolgár számára is megnyílt ez a lehetőség. Nehézség a leendő magyar kutatóűrhajós programhoz képest, hogy itt sokkal nagyobb népességből választják majd ki a leendő űrhajóst. A két program ugyanakkor nem versenytársa egymásnak, hanem kiegészíti egymást.- zárja a lehetőségek ismertetését a lap.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra