Jelentkezzen űrhajósnak

Csak legyen fitt, és férjen be a kabinba.

A magyar kutatóűrhajós program még nem tart ott, hogy űrhajósokat toboroznának, de kinyílt egy újabb lehetőség az űrbe vágyó magyarok előtt, mivel az Európai Űrügynökség 11 év után először űrhajóst keres. - írja az infostart.hu portál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly novemberben jelentette be, hogy Magyarország egy második kutatóűrhajóst kíván felküldeni a világűrbe, majd az ennek érdekében, a Roszkoszmosszal folytatott tárgyalások során megerősítést nyert: lehetőség van erre.

Magyarország számára most a legfontosabb, hogy a program minden tekintetben optimális tudományos tartalmat nyújthasson. - írja az infostart - A toborzás viszont csak az után következhet, ha a program tartalma végleg eldől. Magyarország számára három nagy tématerület is kínálkozik, amelyek esetében már két évben belül komoly kutatásokat hajthat végre a világűrben: az űrélettani és gyógyszerészeti, űrkémiai kutatások köre, az anyagtudományok tárgyköre, a Föld környezetének vizsgálata, és a felső légköri folyamatok diagnosztizálása.

Az űrhajósokkal szemben támasztott feltételrendszer szinte minden esetben azonos. Természetesen meg kell felelni néhány fizikai paraméternek, egész egyszerűen a kabinba be kell tudni férni. Előnyt jelent továbbá a műszaki vagy természettudományos végzettség, de az sem árt, ha van néhány éves szakmai tapasztalat hasonló kutatások terén. Valamint a nyelvtudás is elengedhetetlen, így a Roszkoszmosz esetében az orosz nyelv ismerete.

Közben az Európai Űrügynökség is toboroz űrhajósokat – írja a lap -, és március 31-én kezdődik a hatlépcsős kiválasztási folyamat. Miután Magyarország az Európai Űrügynökségnek teljes jogú tagja, minden magyar állampolgár számára is megnyílt ez a lehetőség. Nehézség a leendő magyar kutatóűrhajós programhoz képest, hogy itt sokkal nagyobb népességből választják majd ki a leendő űrhajóst. A két program ugyanakkor nem versenytársa egymásnak, hanem kiegészíti egymást.- zárja a lehetőségek ismertetését a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech