Jelentősen változna az autók műszaki vizsgáztatása - ami némi aggodalomra is okot ad

Egy törvénymódosító javaslat szélesre tárhatja a vizsgabázisok kapuit a külföldről Magyarországra érkező használt, és az összes új autó előtt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvénymódosító javaslata egy rövidke mondatrésszel egészíti ki a Közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény vizsgáztatásra vonatkozó részét - hívta fel a figyelmet a Totalcar. Ennek értelmében januártól a magánállomások is fogadhatnák az autókat.

A lap szerint a mondatrész általi változás indokoltnak is tekinthető, hiszen jelenleg sok esetben több mint egy hónapot kell várni a szokásos szigorított műszaki vizsga időpontjára az állami vizsgaállomások túlterheltsége, az ellenőrzés elavult módszerei és a sokszor váratlanul lelassuló informatikai rendszer miatt.

Ugyanakkor a változásnak vannak árnyoldalai is, annak ellenére, hogy a lap szerint nem az összes magánállomás kapja meg majd a lehetőséget a vizsgáztatásra. Ezt a kijelentést arra alapozzák, ahogy jelenleg is zajlanak a műszaki vizsgák. A független vizsgabázisok ugyanis az autók forgalmiját sokszor olyan esetekben is meghosszabbítják, ha meg kellene buktatni őket, és nagyon könnyű csalni a vizsgán. A vizsgáztatott járműveket ugyan több szögből lefotózzák a vizsgapadon, és a képek a központi adatbázisba kerülnek, de ezek nem alkalmasak a vizsgák tisztaságának ellenőrzésére, azok minősége és a csak szak szúrópróbaszerű ellenőrzések miatt. A lap szerint erre számtalan példát lehet találni a vizsgáztatott autókat ellenőrizve.

Mindenesetre a közúti közlekedésről szóló törvény műszaki vizsgáztatásra vonatkozó módosító javaslatát az Országgyűlés Gazdasági bizottsága tárgyalja majd részletesen, mielőtt a Parlament elé kerül, és a lap forrása szerint 2021. januárjától alakul át a műszaki vizsgáztatás eddigi rendszere.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech