Jelentősen változna az autók műszaki vizsgáztatása - ami némi aggodalomra is okot ad

Egy törvénymódosító javaslat szélesre tárhatja a vizsgabázisok kapuit a külföldről Magyarországra érkező használt, és az összes új autó előtt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvénymódosító javaslata egy rövidke mondatrésszel egészíti ki a Közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény vizsgáztatásra vonatkozó részét - hívta fel a figyelmet a Totalcar . Ennek értelmében januártól a magánállomások is fogadhatnák az autókat.

A lap szerint a mondatrész általi változás indokoltnak is tekinthető, hiszen jelenleg sok esetben több mint egy hónapot kell várni a szokásos szigorított műszaki vizsga időpontjára az állami vizsgaállomások túlterheltsége, az ellenőrzés elavult módszerei és a sokszor váratlanul lelassuló informatikai rendszer miatt.

Ugyanakkor a változásnak vannak árnyoldalai is, annak ellenére, hogy a lap szerint nem az összes magánállomás kapja meg majd a lehetőséget a vizsgáztatásra. Ezt a kijelentést arra alapozzák, ahogy jelenleg is zajlanak a műszaki vizsgák. A független vizsgabázisok ugyanis az autók forgalmiját sokszor olyan esetekben is meghosszabbítják, ha meg kellene buktatni őket, és nagyon könnyű csalni a vizsgán. A vizsgáztatott járműveket ugyan több szögből lefotózzák a vizsgapadon, és a képek a központi adatbázisba kerülnek, de ezek nem alkalmasak a vizsgák tisztaságának ellenőrzésére, azok minősége és a csak szak szúrópróbaszerű ellenőrzések miatt. A lap szerint erre számtalan példát lehet találni a vizsgáztatott autókat ellenőrizve.

Mindenesetre a közúti közlekedésről szóló törvény műszaki vizsgáztatásra vonatkozó módosító javaslatát az Országgyűlés Gazdasági bizottsága tárgyalja majd részletesen, mielőtt a Parlament elé kerül, és a lap forrása szerint 2021. januárjától alakul át a műszaki vizsgáztatás eddigi rendszere.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech