Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Íme Joker, a káosz bohóchercege

Joaquin Phoenix bebizonyítja, hogy Heath Ledger alakítása után is létezik tökéletes Joker.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdetben sokakat meglepett a hír, hogy Todd Phillips, akit legtöbben a Másnaposok-trilógia rendezőjeként ismernek, egy Joker filmet készít. Már csak azért is vártam a filmet, hogy lássam, túl tud-e nőni a rendező a vígjátékokat dirigáló alkotó skatulyáján. Amikor kijöttek az első kedvcsinálók, sokan nagyon belelkesültünk, hiszen a képsorok olyan filmet ígértek, ami után minden filmrajongó megnyalja az ujjait. További bizakodásra adott okot, hogy az alkotás szeptember elején megnyerte A Joker nyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját 2019. September 08. 14:50 a 76. Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. Október harmadikától pedig mindenki megnézheti Joaquin Phoenix zseniális alakítását.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Pihillpséknek nem csak azért volt nehéz dolguk, mert a nézőknek már a Marvel-filmek óta konkrét elképzelés él a fejében a képregényfilmekről, hanem azért is, mert Joker eredetéről alig tudunk konkrétumokat. Így fel kellett építeni egy olyan karaktert, akinek előéletét sűrű homály fedi. Az pedig csak hab a tortán, hogy Heath Ledger játéka annyira beleégett az emberek emlékezetébe, hogy azt képtelenség megközelíteni. Bármennyire is meglepő, Phoenixnek mindezt sikerült elérnie. Igaz a két film között kaptunk egy Jared Leto-féle Jokert, de az ő alakítását legszívesebben mindenki elfelejtené.

IGN

Nagyon ritka az olyan film, amiben a történet és a főszereplő karaktere is ennyire passzol. Szó szerint nagyítóval kell keresni az ilyen alkotásokat. A Joker esetében sikerült a bravúr, és még üvegbúra alá is rakták a filmet, hogy a lehető legjobban lássuk azt, hogyan válik Arthur Fleckből a DC legismertebb főgonosza. A történet szerint bármily meglepő, de Arthur bohócként keresi a kenyerét. A film egyszerre az események közepébe vág, és máris szemtanúi leszünk antihősünk hányatott sorsának, ugyanis pár fiatal srác elég durván megrugdalja a szerencsétlent.

Ha ez nem lenne elég, akkor még azt is megtudjuk, hogy Arthur egy betegségben szenved, ami miatt időnként rátör a csillapíthatatlan nevetés. Ez a későbbiekben jó pár konfliktushelyzetet is hoz. Lepukkant otthonába hazatérve pedig ápolja beteg és öreg édesanyját. Így teljessé válik a kép, de innentől egyre mélyebbre és mélyebbre ásunk a kiszámíthatatlan és végtelenül elmebeteg karakter elméjébe. Szinte már közhely, de a Jokerre hatványozottan igaz, hogy ez a film akkor üt legjobban, ha alig tudunk róla valamit. A trailerek bőven elég kedvet csinálnak, és semmit se lőnek le, de a film akkor ér célt, ha ezeket se nézzük meg a film előtt.

A Joker több szempontból is érdekes alkotás, amit idővel (sokan már most is) a filmtörténelem legjobbjai között emlegetnek. És abszolút meg is érdemli ezt az előkelő bánásmódot. Anno Chrisopher Nolan Batman-trilógiája is közel realisztikus szintre emelte a denevérembert és Ledger zseniális Jokerét. De Philips ennél is merészebb volt, és megalkotta azt a káoszbohócot aki szó szerint egy lehetne közülünk.

Bustle

Pontosan ezért is remek ez a film, valamint azért is, mert nagyon azonosulni lehet a főszereplővel. Tegye fel az a kezét, aki hosszas megaláztatás után nem gondolt bele abba, hogy hogyan látná el ellenlábasa baját. Félreértés ne essék, az erőszak minden formáját elítélem, de tény, hogy sokszor megfordult a fejemben, hogy visszaüssek egy korábbi ellenségemnek.

Az ember egy ideig tűr és tűr, szívja magát aztán cselekszik és ezt teszi Joker is. Phoenixnek már most odaadnám a legjobb főszereplőért járó Oscar-díjat, de a film és a rendező is megérdemelne egy-egy szobrot. Joaquin szó szerint eggyé válik a megbomlott elméjű bohóccal, amire karaktere fene tudja hány mentális sérülése csak rátesz. Egy ilyen ember fegyverrel a kezében pedig a lehető legrosszabb párosítás.

Ahogy Phoenix csontsovány testével táncol és mozog, az valami egészen elképesztő. Sokszor eszünkbe juthat a Taxisofőr Travis Bickleje, és nem ok nélkül. Több jelenet is kísértetiesen hasonlít Scorsese klasszikusához, az pedig, hogy a vietnámi veteránt a Jokerben is feltűnő Robert De Niro alakítja, rendkívül kellemes meglepetés. Phoenix egyes pletykák szerint úgy érte el, hogy naponta mindössze csak egyetlen almát fogyasztott, ekkora mértékű súlyveszteség miatt pedig hajszálnyira volt attól, hogy ő is bekattanjon. De a drasztikus diétával elérte a kívánt hatást, és elkápráztatja az igazán értékes filmeket kedvelő nézőket.

Reddit

Nem lövök mellé azzal, ha egyszemélyes showként jellemzem a filmet, ugyanis az egészet Joker köré építették fel. További meglepetés, hogy alig csíptek el valamit a korábbi Jokert alakító színészek karaktereiből. Egy teljesen új karaktert kellett felépíteni háttérsztorival, indítékokkal, gondolatokkal és tervekkel. Egy igazi szerzői film Todd Phillips alkotása, ami bár egy közismert DC karakterről szól, mégsem nevezhető a köztudatban létező képregényfilmnek, ugyanis messze túlmutat bármelyik futószalagon gyártott Marvel-filmnél.

A rengeteg közeli és szuperközeli még közelebb hozza a film elején Arthur Fleckként létező Jokert. Hildur Guðnadóttir, izlandi csellista pedig rendkívül sötét tónusú dalaival ad egy még eddigieknél is sokkal árnyaltabb jellemet a filmnek. Sokszor már az az érzésem támadt, hogy horrort nézek, ugyanis a rövid cselló dallamokat bármelyik magára valamit is adó horrorfilm megirigyelné.

Cultured Vultures

Aki szereti a lassabb folyású karakterdrámákat, és már falra mászik a képregényfilmek végeláthatatlan rengetegében, az mindenképp tegyen vele egy próbát. Ha nyitottak vagyunk az újdonságra, akkor garantáltan a filmen fogunk agyalni, hogy minden egyes mozzanatát megfejtsük, ugyanis bőven akad olyan kirakós, amit a helyére kell illeszteni. Ha pedig nem sikerül kerek egésszé varázsolni a képet, akkor nyomás a moziba, hogy újra átélhessük Phoenix varázslatos átváltozását.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés