Tudtad, hogy Joskar-Olában van egy Szombathely nevű bevásárlóközpont?

Olvasónk fotókat is küldött az orosz-tatár városról.

"Egy érdekességet szeretnék megosztani. Megkerestem a térképen kíváncsiságból az oroszországi Joskar-Ola várost, Szombathely orosz testvérvárosát és véletlenül találtam egy feltételezhetően Szombathely nevű bevásárló központot" - írta levelében olvasónk, aki fotókat is keresett az üzletközpontról.

Műholdképen a Volga és mellette a Szombathely bevásárlóközpont
Forrás: googlemaps.com

Igazság szerint az oroszországi Joskar-Ola nem testvérvárosa Szombathelynek. Úgynevezett baráti város, a kapcsolatot még a '70-es éve elején vették fel, amikor szokás volt, hogy a Szovjetunió városai közül keresnek partnereket. Viszont Joskar-Ola a Mari köztársaság legnagyobb városa, és a mari nép hivatalosan is rokonnak számít.

Joskar-Ola a Volga partján fekszik, félúton Moszkva és Jekatyerinburg között, Nyizsnyij Novgorod mellett. Lakóinak többsége orosz, de a második legnépesebb nemzetiség a mari, illetve élnek itt tatárok, csuvasok, ukránok is.

Közelebbről a Szombathely bevásárlóközpont
Forrás: googlemaps.com

A Mari köztársaságban mintegy 730 ezer ember él, ebből Joskar-Olában közel 250 ezren.

Az, hogy Szombathely nevét egy bevásárlóközpont viseli, nem meglepő, Szombathelyen Joskar-Ola városrész van. A lakótelep élelmiszerboltját korábban Mari ABC-nek nevezték, a köznyelvben sokan ma is így hívják.

A Szombathely bevásárlóközpont bejárata Joskar-Olában
Forrás: googlemaps.com

Információink szerint az utóbbi években nincs igazi kapcsolat Joskar-Ola és Szombathely között, de az elnevezések megmaradtak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem