Tudtad, hogy Joskar-Olában van egy Szombathely nevű bevásárlóközpont?

Olvasónk fotókat is küldött az orosz-tatár városról.

"Egy érdekességet szeretnék megosztani. Megkerestem a térképen kíváncsiságból az oroszországi Joskar-Ola várost, Szombathely orosz testvérvárosát és véletlenül találtam egy feltételezhetően Szombathely nevű bevásárló központot" - írta levelében olvasónk, aki fotókat is keresett az üzletközpontról.

Műholdképen a Volga és mellette a Szombathely bevásárlóközpont
Forrás: googlemaps.com

Igazság szerint az oroszországi Joskar-Ola nem testvérvárosa Szombathelynek. Úgynevezett baráti város, a kapcsolatot még a '70-es éve elején vették fel, amikor szokás volt, hogy a Szovjetunió városai közül keresnek partnereket. Viszont Joskar-Ola a Mari köztársaság legnagyobb városa, és a mari nép hivatalosan is rokonnak számít.

Joskar-Ola a Volga partján fekszik, félúton Moszkva és Jekatyerinburg között, Nyizsnyij Novgorod mellett. Lakóinak többsége orosz, de a második legnépesebb nemzetiség a mari, illetve élnek itt tatárok, csuvasok, ukránok is.

Közelebbről a Szombathely bevásárlóközpont
Forrás: googlemaps.com

A Mari köztársaságban mintegy 730 ezer ember él, ebből Joskar-Olában közel 250 ezren.

Az, hogy Szombathely nevét egy bevásárlóközpont viseli, nem meglepő, Szombathelyen Joskar-Ola városrész van. A lakótelep élelmiszerboltját korábban Mari ABC-nek nevezték, a köznyelvben sokan ma is így hívják.

A Szombathely bevásárlóközpont bejárata Joskar-Olában
Forrás: googlemaps.com

Információink szerint az utóbbi években nincs igazi kapcsolat Joskar-Ola és Szombathely között, de az elnevezések megmaradtak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem