Jövő év első felében már beizzítják a szombathelyi naperőművet

Kiderítettük, mit tud egy ilyen létesítmény.

„A napelem erőmű műszaki átadása 2023. november 22-én megkezdődött. A projekt elszámolása a támogatóval 2023. december 31-ig meg fog történni. Az erőmű hálózatra való csatlakozása valószínűleg 2024. I. negyedévében valósul meg”

- közölte érdeklődésünkre, némileg hosszú átfutási idő után, Kovács Cecília, a szombathelyi Szova Zrt. vezérigazgatója.

Nyár végén így nézett ki az építés alatt álló napelempark
Tánzcos Mihány

Kérdéseinket azért tettük fel, mert a cég napelemparkja elég látványosan épült fel a Jáki úti temető szomszédságában, de a létesítményről és annak műszaki paramétereiről meglehetősen kevés információ látott eddig napvilágot.

Most megtudtuk, hogy:

„Három darab, egyenként 480 kWp névleges AC oldali teljesítményű, tehát összességében 1440 kWp-es napelempark került kialakításra, ahol 984 db 545Wp, 72 cellás monokristályos napelem modul (típus: JA Solar JAM72S30-545/MR) került elhelyezésre. Minden erőműhöz külön trafóház létesült, melyek összeköttetésben vannak, és a Pohl-tó utcában megépített középfeszültségű kapcsolóállomáson keresztül csatlakoznak az elosztó hálózathoz. A munkaterületre való bejutáshoz három kapu, szögesdróttal, árammal, riasztórendszerrel védett kerítés, valamint szervizutak kiépítése történt meg”.

Nyár végén így nézett ki az építés alatt álló napelempark
Tánzcos Mihány

A kivitelezést az E.ON Energiamegoldások Kft. végezte, a park építése nettó 654,7 millió forintba került, amelyből a SZOVA önrésze 262 millió forint volt.

A cég azt is elárulta, úgy kalkulálnak, hogy húsz év az élettartama a napelemeknek, arra a kérdésre viszont nem adtak választ, hogy a szombathelyi naperőmű teljesítménye hogyan aránylik a város villamosenergia és/vagy egy átlagos magyar háztartás fogyasztásához.

Így segítséget kértünk egy napelemes rendszerek tervezésével és telepítésével foglalkozó cég vezetőjétől, akitől megtudtuk, hogy a számok alapján a szombathelyi napelem erőmű a kis-közepes napelemparkok közé tartozik.

A park egyik bejárata a Jáki úti temető felől
Mészáros D. Zsolt

Becslése szerint a létesítmény évente körülbelül 2 millió Kw/h-t termel majd meg, ami – ha elfogadjuk a kormány által megállított rezsitámogatási határt, mint átlagfogyasztást – körülbelül 740-790 háztartásnak biztosítja a villamos energiát, ami „nem kevés”.

A szakember szerint mindenképpen jó vásárt csinált a Szova – és a város – ezzel a beruházással. Annál is inkább, mert a cég válaszában említett húsz éves működés a valóságban ennél jóval hosszabbra is nyúlhat.

„Az üzemeltetésre, és a megtermelt áram értékesítésére vonatkozóan jelenleg több szolgáltatóval tárgyalási szakaszban vagyunk, így erre vonatkozóan adatokkal még nem szolgálhatok” – közölte a fenntartást firtató kérdésünkre Kovács Cecília.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech