Leáldozott a magyarországi kamupártoknak? Két vasi kispárt került a hatóságok célkeresztjébe

A költségvetési csalás gyanújába keveredett Új Magyarország Pártot és Új Dimenzió Pártot is Táncsics Péter kőszegi ingatlanjaiban hozták létre.

Másfél évvel a választások után a hatóságok már kezdenek közel kerülni a százmilliós kampánypénzeket Lepedőméretű szavazólapokra számíthatunk 2014. March 05. 17:32 hihetetlen gyorsasággal elverő kis pártokhoz, illetve azok vezetőihez. A fővárosban és több megyében is folynak pártokat érintő, költségvetési csalás gyanúja miatt Feljelentettek két Vas megyéhez köthető pártot 2015. April 03. 20:11 indított vizsgálatok és két ügyben már gyanúsított is van. A rendőrség szintén gyanúsítottként hallgatta ki az SMS (Seres Mária Szövetségesei) 29 korábbi képviselőjelöltjét, korábban a Magyar Nemzet arról írt, hogy az SMS jelöltjei nem tudtak elszámolni a kampánypénzekkel – írja a nol.hu.

Az első Orbán-kormány jelentősen könnyítette az országgyűlési választásokon való indulás feltételeit, ami minden jel szerint odáig vezetett, hogy a tavalyi választásokon csalók is indulhattak, ha már felkínálták nekik ezt a lehetőséget. A semmiből előbukkant, gyakran hirdetésekben jelölteket toborzó és kétes eszközökkel támogató aláírássokkal gyűjtő pártok eljutottak odáig, hogy országos listát állítsanak és ezzel állami támogatáshoz jutottak.

149, 298, 447 és 596

Ezek nem valami fura lottó nyerőszámai, hanem az egyéni jelöltek számától függő kampánytámogatás, ami a listát állító pártoknak járt, vagyis 149, 298, 447 és 596 millió forint. Ezekkel együtt 18 országos listát állító szervezet – köztük parlamenti pártok – összesen 6 milliárd forintot kaptak az államkincstártól. Ehhez jön még 1500 képviselőjelölt fejenkénti 1 milliós támogatása. A fő probléma pedig az, hogy ezeket az összegeket nem, vagy csak minimális részben költötték el kampányra.

A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Atlatszo.hu megállapította, hogy a kamupártokra hullott állami pénzeső 90 százalékának egyenlőre ismeretlen a sorsa. Az SMS mellett a zalaegerszegi székhelyű Új Magyarország Párt (ÚMP) is felkeltette a hatóságok figyelmét, de az ÚMP már a választások előtt is sokkolt, mert több forrás szerint is Zuschlag János (akkor frissen szabadult egykori szocialista politikus) adott nekik tanácsokat.

Az ÚMP ügyeivel kapcsolatban a NAV nyomoz költségvetési csalás vétsége miatt és egy gyanúsítottat is kihallgattak – közölte a Zala Megyei Főügyészség. Azt viszont nem árulták, kiről van szó, a nol.hu viszont azt írja, hogy a párt alapítójáról és vezetőjéről, Táncsics Péterről lehet szó, akivel korábban interjút Táncsics Péter: A kis pártok jelentik az új generációt 2014. April 01. 07:48 is készítettünk.

Valóban van büntetőeljárás, valóban engem gyanúsítottak meg. Minden forinttal elszámoltunk, ahogy az az Állami Számvevőszék jelentésében is olvasható: hibákról, pontatlanságokról és hiányosságokról van szó, nem szándékos csalásról. Egészen pontosan azt írták a jelentésben: a párt útvonal-nyilvántartással kapcsolatos bizonylatai a számviteli törvényben foglaltak ellenére nem tartalmaznak valamennyi kötelező tartalmi elemet (például: utazás célja, felkeresett üzleti partnerek neve) – mondta Táncsics a nol.hu megkeresésére.

Az útnyilvántartás szerint, a kampány néhány hete alatt a párt jelöltjei másfél-kétmillió kilométernyit utazhattak, legalábbis az elautózott 65 millió forint erre lett volna elég. Az Új Magyarország Pártnak 50 egyéni jelöltje volt és 149 millió forint állami támogatást kaptak. Végül 1578 voksot kaptak, ami a szavazatok 0,03 százalékának felelt meg. Egy országos lista felállításához egyébként 15 ezer támogató aláírásra van szükség.

Ahhoz, hogy egy párt országos listát állítson, összesen 27 regisztrált képviselőjelöltre van szüksége. Ami nem is olyan nehéz, ha belefekszenek a munkába, összesen 13 500 érvényes ajánlás kell hozzá, a 27 választókerület területéről.

Máshol sem jobb a helyzet

A nol.hu értesülései szerint a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség szintén költségvetési csalás miatt indított eljárást, de ők a Keresztény Magyarok Szövetsége egyik

toborzója

, L. I. ellen, aki egymilliós kampányköltést szeretett volna fiktív számlákkal igazolni. Nem ez volt az első furcsaság a rejtélyes szövetség körül, a választások előtt a Nemzeti Választási Iroda 242 millió forintra büntette őket, mert az előírások ellenére nem adta le időben az összes aláírásgyűjtő ívet.

Táncsics Péter itt még a Magyar Snapszer Szövetség elnöke volt
Bonyhádi Zoltán

További gyanúsítások is várhatók a kampánypénzek jogszerűtlen felhasználása miatt. Az Állami Számvevőszék jelentése alapján a Fővárosi Főügyészség több büntetőeljárást indított, többek közt az Együtt 2014 Párt, a Zöldek Pártja és az Új Dimenzió Párt ellen, költségvetési csalás gyanúja miatt.

Az Együtt 2014 Párt 34, a Zöldek Pártja 33 egyéni jelölt után kapott 149 milliós állami támogatást kapott, míg az előbbi egyéni jelöltek után további 18 milliót vehetett fel. Az ÚMP-vel személyi összetételében és stratégiájában is közös vonásokat mutató Új Dimenzió Párt összesen 183 millió forintot költhetett a közös kasszából. Egyébként az ÚMP-t és az ÚDP-t is Táncsics Péter kőszegi ingatlanjaiban hozták létre.

Aki képes volt megszervezni, hogy 9 megyében és Budapesten is legyen jelöltje – összesen legalább 27, annak valószínűleg nem okozott problémát bizonylatokkal igazolni, hogy kampánycélokra fordította az összeget. A probléma viszont az, hogy ha egy jelölt nem volt képes legalább 2 százalékos eredményt elérni a választáson, akkor a kampányhoz kapott támogatást vissza kellett (volna) fizetnie a költségvetés számára.

Via Nol.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Feljelentettek két Vas megyéhez köthető pártot

Az ÚMP és az ÚDP annyi állami pénzt költött el amennyit csak bírt, de még 2 százalékot sem ért el a tavalyi választáson. Költségvetési csalás gyanúja miatt indulhat eljárás.

Táncsics Péter: A kis pártok jelentik az új generációt

Az Új Magyarország Párt elnöke szerint a média kirekesztő és megrendelésre dolgozik.

Rájuk szavazhat Vas megyében - Kisokos a jelöltekről

Soha nem volt még ennyi jelölt Vas megyében, aki országgyűlési képviselő akart volna lenni. Április 6-án, vasárnap három választókörzetben 41-en szállnak ringbe. Bemutatjuk az indulókat.

Lepedőméretű szavazólapokra számíthatunk

Itt vannak az induló vasi jelöltek. Állami milliárdok mennek el a kampányra, soha nem volt még ennyi jelölt az országban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet